Suomi Kotka

Kotka on merikaupunki kauneimmillaan

Kymijoen ja meren yhtymäkohtaan syntyneellä kaupungilla on pitkä merenkulun historia. Kotkassa on nykyään kaksi keskustaa, toinen keskusta sijaitsee Kotkan saarella ja toinen Karhulan kaupunginosassa, seiskatien varrella.

Kotkan pohjoisrannalla sijaitsee Kantasatama, missä voi vielä aistia menneiden vuosien tunnelmaa.

Kaupungissa riittää nähtävää jokaiselle niin kulttuurista kuin merellisistä maisemistakin nauttiville matkaajille. Ryhmille voidaan järjestää meriretkiä, opastettuja kierroksia, rentoutumista hyvän ruoan parissa, koskenlaskua, tutustumista Alvar Aallon arkkitehtooniseen suunnitteluun  ja paljon muuta!

Kotkassa voi tutustua vaikkapa Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan, Haukkavuoren näkötorniin, Maretariumiin ja Jumalniemen sekä Pasaatin kauppakeskuksiin. Merikeskus Vellamon ainutkertainen ja palkittu arkkitehtuuri ja upeat näyttelyt houkuttelevat pitkienkin matkojen takaa. Koko perheen takuuvarma kiinnostuksen kohde on suomalaisten kalojen akvaariotalo Maretarium. Alueen teatteritarjonta on laadukasta ja runsasta ympäri vuoden.

Kotkan puistot tarjoavat mielenrauhaa ja kauneutta. Karhulan Jokipuisto on helmi Kotkan puistojen joukossa. Jokipuistoon voit risteillä Kotkan saarella sijaitsevasta Sapokan vesipuistosta.  Upeita puistoja Kotkan saarella on  Sapokan Vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Sibeliuksenpuisto, Isopuisto, Veistospromenadi, Palotorninvuoren puisto, Yrttipuutarha Redutti-Kotka, Fuksinpuisto ja Toivo Pekkasen puisto.

Kotkan alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä  ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy muun muassa maamme monipuolisin merellinen festivaalitapahtuma Kotkan Meripäivät.

 

Karhulan kaupunginosa

Karhula on elinvoimainen ja matkailullisesti tärkeä osa Kotkan kaupunkia.

Karhulan keskusta on elävä kaupan keskus, jossa toimii useita yrityksiä ja kivijalkakauppoja, joissa saa asiantuntevaa palvelua. Karhulan vilkas torielämä vetää matkailijoita kauempaakin. Karhulan tori on koko keskustan sydän ❤ jonne kokoontuu paikkakuntalaiset sekä matkailijat ostoksille ja tietysti perinteiselle kahville ja possolle sekä tapaamaan tuttuja. Toripäivä on peräti kaksi kertaa viikossa, lauantaisin ja keskiviikkoisin.

Karhulan jakaa kahtia keskustaa halkova moottoritie, joten matkaajan on helppo kääntää vinkkari oikealle ja käydä vaikkapa kahvilla torin laidalla tai kurvata vähän pidemmälle ja nauttia Kymijoen maisemista romanttisessa Jokipuistossa. Kymijoen kirkko kohoaa keskustan pohjoispuolen mäellä jossa kohottaa torninsa taivaita kohti.

Karhulan Teollisuuspuisto Kymijoen suulla on yksi maamme merkittävimmistä monialaisista teollisuuskeskittymistä. Karhulan Hovi sijaitsee Karhulan Teollisuuspuiston alueella, joka on Suomen suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti yli 130 vuotta toiminut teollisuusyhteisö. Teollisuuspuistossa ja sen läheisyydessä on nähtävissä jokseenkin koko Suomen teollisen historian aikainen arkkitehtuuri.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939.

Karhulan lasitehdas eli Karhulan Lasi Oy oli William Ruthin perustama lasitehdas Karhulassa. Merikeskus Vellamossa voit tutustua näyttelyyn Lasia kaikille – Karhula 1889–2009 ajalla 19.5.2017–31.1.2022
”Karhulan lasitehdas (1889–2009) oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa, kun suomalainen lasimuotoilu loi oman ilmaisukielensä ja teki kansainvälisen läpimurtonsa. Taidelasia isompi vaikutus suomalaisten arkeen oli kuitenkin muilla tuotteilla. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia ja lukuisia muita tuotteita. Suomen viimeisenä pakkauslasitehtaana se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa.”

Kyminlinna on arvokas sotahistoriallinen muistomerkki.

Linnoituksen historian voisi katsoa alkaneen venäläisen Kenraali Aleksandr Suvorovin perustettua alueelle linnakkeen. Kyminlinna suunniteltiin osaksi Pietarin suojaksi rakennettua puolustusrintamaa. Myöhemmin alkuperäinen linnake purettiin ja paikalle rakennettiin omana aikanaan moderni linnoitus, joka on nykyään Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Linnoitus muistuttaa Pietarissa sijaitsevaa Pietari-Paavalin linnoitusta pohjakaavaltaan. Kyminlinna oli valjastettuna Suomen puolustusvoimien käyttöön ajalla 1939 – 2005.
Kyminlinna sijaitsee 5 kilometriä Kotkan keskustan luoteispuolella Kymijoen itäisen Huumanhaaran ja läntisen Langinkoskenhaaran yhtymäkohdassa. Kyminlinnan vallien ulkopuolella sijaitsee Kyminlinnan kesäteatteri, jossa on kesäaikaan teatteriesityksiä.

Tiedot sitoumuksetta.