Miehikkälä
Salpakeskuksen muodostavat Miehikkälän Salpalinja-museo, Virolahden Bunkkerimuseo, Miehikkälän ja Virolahden Salpapolku-retkeilyreitti ja valtakunnallinen Salpalinjan perinneyhdistys ry.
Salpakeskus rakentaa monipuolista yhteistyötä Salpalinjaan liittyvän tiedonvaihdon ja matkailun kehittämiseksi. Salpakeskus-toimijoiden tavoitteena on luoda Miehikkälään ja Virolahdelle kansainvälinen linnoitushistoriallinen museoiden, alueen luonnon ja matkailun keskittymä.
Salpalinja – sotiemme suuri tuntematon 1200 km pitkä Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista puolustuslinjoista Euroopassa. Itärajaa myötäilevä massiivinen linnoitus rakennettiin vv. 1940-41 ja 1944, ja marsalkka Mannerheim antoi sille kesällä 1944 nimen Suomen Salpa.
Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Se nopeutti kuitenkin olemassaolollaan aselevon syntymistä syksyllä 1944, ja turvasi näin omalta osaltaan Suomen säilymistä itsenäisenä valtiona. Salpalinjan betoni- ja kivirakenteiset kantalinnoitteet ovat suurelta osin jäljellä tänäkin päivänä.
Miehikkälän Salpalinja-museo kertoo viime sotien aikaisen itärajan maapuolustusaseman eli Salpalinjan rakentamisesta ja rakentajista. Sen useiden hehtaarien laajuinen jylhän kallioiseen maastoon sijoittuva ja järeästi linnoitettu ulkomuseoalue on rakennettu aikanaan vahvennetun komppanian tukikohdaksi. Museon monipuoliset palvelut ja museoalueen vaikuttavat historia- ja luontokohteet tekevät museosta kiinnostavan koko perheelle.
Salpapolku kulkee hyvin vaihtelevassa ja monipuolisessa luonnossa Virolahden ja Miehikkälän kunnissa. Virolahti on Suomenlahden rannikon itäisin kunta. Virolahden luonto on yleisesti ottaen karua ja pienipiirteissään vaihtelevaa. Korkeuserot ovat pieniä ja kivikkoiset sorakankaat vuorottelevat silokallioiden, lampien, soiden ja jokien täyttämien laaksojen kanssa. Salpapolulla pääsee tutustumaan niin Vaalimaanjoen kuin Virojoenkin maaseutumaisemaan.
Tervetuloa Miehikkälään!