Venäjä Karjalan retkikohteita

Karjalan suosituimpia retkikohteita löydät listaltamme, tutustu retkikohteisiimme ja pyydä tarjous matkasta ryhmällenne. Lue lisää>

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Venäjä Karjalan retkikohteita

Retkikohteita Karjalassa

Löydä listalta ryhmällenne sopivimmat retkikohteet ja pyydä tarjous matkallenne.

SORTAVALA

Sortavalan historiassa paljastuu Venäjän, Suomen ja Ruotsin historian ja välisen politiikan käännekohtia. Vuonna 1990 Sortavala sai historiallisen kaupungin statuksen. Kiertoajelun aikana te voitte käydä Pohjois-Laatokan rannikon museossa, Kronid Gogolevin puuveistoksen galleriassa, Valkosalmen puistossa ja Nikolskaja kirkossa. Matka kestää 3 tuntia(omalla bussilla)

Laatokan saaristo
Moottoriveneellä matkustatte Haussaaren ohi Markatsimansalmen kautta. Honkasalonsaarella kävelette Vahtimäelle, mistä avautuu ihana näköala Valamon saaristolle ja Laatokalle. Matka kestää 6 tuntia, moottorivene – 20 henkilöä.
Kysy hinta toimistostamme ryhmällesi.

Ruskealan marmorilouhos
Matkan aikana tutustumme kalliomaisemiin, paikkaan mistä 1700-luvulta alkaen hakattiin marmorilohkareita Pietarin palatsia ja kirkkoja varten. Matkalla Sortavalasta Ruskealaan (25 km) opas kertoo paikakunnan historiasta. Käymme Ruskealan puistossa, marmorijärvellä sekä näemme Ruskealan koskia.

PETROSKOI

Kiertoajelu “Petroskoin historia”
Kierroksen aikana (1,5 tuntia) saatte tietää miten, milloin ja miksi kaupunki
on perustettu, näette kaupungin päänähtävyyksiä mm:
Petroskoin perustaja Pietari Suuren muistopatsas;
Leninin aukio: myöhäisklassismin tyyliin 1700-luvulla rakennettu kuvernöörin palatsi;
Tuntemattoman sotilaan hauta ja ikuinen tuli;
Kirovin aukio – neljän teatterin aukio;
Äänisen rantakatu: avangardiveistosten ulkomuseo.

Petroskoin museot
Kotiseutumuseo: Karjalan historia muinaisista ajoista 1900-luvulle;
Nukketalo – ainutlaatuinen yksityinen galleria;
Kuvaamataidemuseo – venäläistä taidetta, pohjoisvenäläisiä ikoneja;
Kysy hinta toimistostamme!

Kierros Petroskon viinatehtaaseen
Kierros Petroskoin viinatehtaaseen, jonka aikana saatte maistaa, sekä
ostaa viinatehtaan tuotteita (Karjalasta yrttilikööriä, lakka-, puolukka- ja
karpalolikööriä ja muuta). Opas kertoo juomista.

Martsialnyje vody –VESIKYLPYLÄ
Venäjän ensimmäinen vesikylpylä sai nimensä sodan ja raudan Mars-jumalalta.
Paikallisessa museossa tutustutte parantolan 280-vuotiseen historiaan.
Merkittävin nähtävyys on Apostoli Pietarin puukirkko, joka rakennettiin Pietari
Suuren luomuksen mukaan v. 1721. Kirkko on ainoa tsaarin ajoista jäänyt v
anhan kylpylän rakennus. Täällä voitte maistaa kolmen lähteen mineraalivettä.
Matka kestää 5 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja
paikallisten kylien historiasta. Voi käydä myös Kontupohjassa.

KIVATCHU- VESIPUTOUS
Kivatchu on Karjalan tunnetuimpia luontonähtävyyksiä. Se on Euroopan korkeimpia
tasankoseudun koskeja. Sunujoen vedet putoavat 10,7 m korkeudelta.
Kosken tuntumaa v. 1931 on perustettu Kivatchu-niminen luonnonpuisto.
Matka kestää 5 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja paikallisten
kylien historiasta. Opastettu kävelykierros luonnonpuiston alueella: vesiputous,
eri puulajia käsittävä puisto (mm. visakoivuja), museossa on esitetty Karjalan
eläin- ja puulajia. Paluumatkalla voi käydä myös Kontupohjassa.

Martsialnyje vody –VESIKYLPYLÄ + Kivatchu-vesiputous
Venäjän ensimmäinen vesikylpylä sai nimensä sodan ja raudan Mars-
jumalan mukaan. Paikallisessa museossa te tutustutte parantolan
280-vuotiseen historiaan. Merkittävin nähtävyys on Apostoli Pietarin
puukirkko, joka on rakennettu Pietari Suuren luomuksen mukaan v. 1721.
Kirkko on ainoa tsaarin ajoista jäänyt vanhan kylpylän rakennus.
Täällä te voitte maistaa 3 lähteen mineraalivettä. Opastettu kävelykierros
luonnonpuiston alueella: vesiputous, eri puulajia käsittävä puisto
(mm. visakoivuja), museossa on esitetty Karjalan eläin- ja puulajia.
Matka kestää 7 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja
paikallisten kylien historiasta.

KIZHI-ULKOILMAMUSEO
Kizhin saarella sijaitsee maailmankuuluisa Puuarkkitehtuurin ulkoilmamuseo.

Preobrazhenskaja (Kristuksen kirkastuksen) 22-kupolinen kirkko (v. 1714) on saaren arvokkain puurakennustaiteen luomus. Pokrovskaja (Pyhän Neitsyen esirukouksen) kirkko (v. 1764) on toiseksi merkittävin Kizhin pogostin kirkkoryhmässä. Telttakattoisen kellotapulin torni kohoaa korkealle. Sopusointuisen kirkkoryhmän kolmen rakennuksen lisäksi museoon on tuotu eri puolilta Karjalaa XIV-XIX vuosisatojen kultti-, asunto- ja talousrakennuksia. Vanhin niistä on Pyhän Lasaruksen kirkko (1400-luvulta). Kizhin saarelle tulee lukuisia turisteja. He puhuvat eri kieliä, ja eri kielillä he ihailevat saaren kauneutta.
Matka kantasiipialuksella kestää yhteen suuntaan 1 tunnin 20 min.
Opastettu kävelykierros saarella. Tutustuminen kirkkoryhmään, Pokrovskaja kirkon ikoneihin sekä talonpoikaistaloihin.

SHUNGIT LIFE – KESKUS
Schungite keskus on yhdistelmä museota, virkistys- ja tuotantopaikkaa Petroskoissa. Shungit on ainutlaatuinen ihme-kivi, jonka varannot ovat vain Karjalassa. Se auttaa parantamaan sairauksia, vahvistamaan terveyttä, nuorentamaan ja antamaan kauneutta.

Shungite keskuksessa voi tutustua tähän salaperäiseen mineraaliin ja sen ominaisuuksiin ja tutustua ainutlaatuiseen schungit-luolaan. Keskuksesta voi myös ostaa shungit-tuotteita matkamuistoksi.
Retken ohjelma:
1. Aluksi esitetään lyhytfilmi schungitin kaivosta ja ominaisuuksista.
2. Käynti ainutlaatuisessa terveysshungit-luolassa.
3. Shungitin ja sen tuotteiden ominaisuuksien esittely.
4. Karjalan liköörin ja makeisten maistiaiset.
5. Tutustuminen näyttelyyn. Mahdollisuus ostaa shungitin tuotteita.
Retken kesto: 1,5 – 2 tuntia

VALAMO

On paikkoja, missä kaikki muistuttaa maailman alkuperäisestä sopusoinnusta, missä kaikki ikään kuin ylistää Luojan nimeä. Yksi niistä on Valamon saaristo ja sen kuuluisa Kristuksen kirkastuksen-niminen miesluostari (1300-luvulta). Saaristo käsittää noin 50 saarta. Suurin niistä on Valamon saari sen jyrkkine rantoineen ja rauhallisine sisäjärvineen. Vuodesta 1979 Valamo on historian, arkkitehtuurin ja luonnon museo. Myös luostarin elämä on viime vuosina elpynyt.

Ortodoksisen perimätiedon mukaan kreikkalainen munkki Sergei asettui asumaan Valamon saarelle vuonna 992. Hän sai myöhemmin seuraajakseen munkki Hermanin, joka oli kristinuskoon kääntynyt karjalainen. Luotettavimmat lähteet ajoittavat luostarin perustamisen 1100-luvun puolivälin tienoille. Valamo syntyi pienenä erakkoluostarina, mutta nousi nopeasti Karjalan hengelliseksi keskukseksi. Pyhittäjä Sergei oli tuonut Valamoon Bysantin perinteen, askeesin ja kirkkolaulun ja –taiteen perusteet. Pyhittäjä Sergein kuoltua valtaosa hänen seuraajistaan oli karjalaisia, mutta 1400-luvulla luostariin alkoi tulla myös yhä enemmän venäläisiä munkkeja, johon osiltaan vaikutti luostarin kasvanut maine

Valamon Kristuksen Kirkastuksen munkkiluostarin pääalueesta saa yleiskatauksen retkellä, joka alkaa perinteisesti Luostarinlahden laiturilta, jonne Valamon laivaston alukset saapuivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa ja josta on erityisen kaunis näkymä korkealla kalliolla sijaitsevaan pääluostariin.

Tie johtaa laiturialueelta pääluostarin mäen (Tabor) juurelle, josta nousevat jo viime vuosisadan keskivaiheilla rakennetut leveät 62-askelmaiset portaat vuoren huipulle. Portaiden vasemmalla puolella avautuu näkymä luostarin kuuluisaan puutarhaan, joka lumoaa herkällä kauneudellaan etenkin kukinta-aikaan ja hiljaisina syksyn kuulaamina päivinä. Puiston reunaan on tehty polku, jota reunustaa pitkin kallion kylkeä kulkeva kuviollinen takorauta-aita ja jolta vanhat Vanamon munkit, vastaanottaessaan tai saattaessaan pyhiinvaeltajien pikkulaivoja, ihailivat luostarinlahden pintaa, johon punertavat kalliot heijastuivat.

Tie jatkuu edelleen marmorisen Tsaarin eli Znamenie-ikonille omistetun kappelin ohitse kohti luostarin Pyhää Porttia, jonka yläpuolella on apostolien Pietari ja Paavali kirkko, johon on nykyään sijoitettu pohjoisen Laatokan alueen ikoninäyttely. Pyhän Portin läpi kuljettuaan vieraat saapuvat luostariin. Erityisen huomionarvoisa käyntikohde on luostarin tärkein toimiva temppeli, Vapahtajan Kristuksen kirkko, jossa lepäävät pyhien luostarin perustajien pyhittäjien Sergein ja Hermanin Ihmeidentekijöiden maalliset jäännökset.

Retken aikana vieraat voivat nähdä trapesan yhteydessä sijaitsevan vanhimman Valamossa säilyneen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkon sekä vuonna 2002 Valamon Jumalan Äidin ikonille pyhitetyn kirkon. He voivat myös tutustua munkkikammioihin, talousrakennuksiin sekä kunnioittaa entisaikojen valamolaisia kilvoittelijoita veljistön vanhalla hautausmaallla.

Matkamuistomyymälästä voi ostaa luostarissa valmistettuja esineitä muistoksi.

Retken pituus 1,5 km.

Retken kesto 2,5 tuntia.

VALAMO – IGUMENIEN HAUTAUSMAA

Tutustumisretki kevyestä kävelystä pitäville. Vähän yli kilometrin päässä pääluostarista sijaitsee ainutlaatuinen arkkitehtonis-maisemallinen kokonaisuus: Uusi eli Igumenien hautausmaa. Täällä suhteellisen pienelle alueelle on kerätty Venäjälle tyypillisiä puita ja pensaita alkaen leveälehtisistä jalavista ja saarneista Siperian pihtoihin ja setripuihin.

Vanhojen puiden varjossa sijaitsee rakennustaiteellisesti hyvin erikoinen hautausmaan kirkko, jonka alttarin taakse on haudattu Valamon luostarin johtaja.

Hieman kauempana hautausmaasta vieraat voivat nähdä valamolaisen Nikolai Hurskaimman erakkomajan, jossa itse tsaari Aleksanteri on käynyt. Igumenien hautausmaalta luostarille vie leveä puistokuja, jonka satavuotiset lehtikuuset kehystävät läpinäkyvän harson lailla.

Retken pituus 2 km ja kesto 1,5 tuntia.

VALAMO – MUNKKIEN SAARET

Laivaretki Valamon saariston kauneimmille paikoille länsirannikon Luostarinlahdelle, jonka korkealla rannalla sijaitsevat Valamon pääluostarin alue ja sen suurenmoinen Kristuksen Kirkastuksen kirkko, alkaa Iso NiIkkananlahdella. Aluksen reitti kulkee pienten saarien, kuvankauniiden salmien ja syrjäisten Pyhän Nikolaoksen ja Johannes Kastajan skiittojen ohitse. Hiljattain peruskorjattu Pyhän Nikolaoksen skiitan kirkko, jonka ihmeellinen puhdaspiirteisyys ja harmonisuus avautuvat katsojalle aluksen kannelta, on yksi 1800-luvun lopun venäläisten rakennustaiteen mestariteoksista ja Valamon luostarin aarre.

Kaikkein ankarimmin luostarisääntöjä noudattavaan Johannes Kastajan skiittaan ei perinteisesti päästetä vieraita. Voimme nähdä alukselta käsin sen kellotornin, kupolin sekä harmaagraniittisen kumarrusristin, joka erottuu selvästi punertavia kallioita ja tummanvihreitä havupuita vasten.

Retki alkaa Uuden Jerusalemin laiturilta, joka uudistettiin täysin vuonna 2007.

Kesto 35 minuuttia. Risteily tehdään luostarin omalla OM-tyyppisellä moottorialuksella (matkustajapaikkoja 120).

VALAMO – UUSI JERUSALEM

Kiertokävelyn reitti kulkee seudulla, joka sai 1900-luvun alussa nimen Uusi Jerusalem. Sen keskus on korkealla Laatokan rannalla sijaitseva Uuden Jerusalemin skiitta, joka peruskorjattiin kokonaan ja vihittiin käyttöön sen 100-vuotisjuhlanaan vuonna 2006. Skiitan alakirkko, jonka koristelu muistuttaa varhaiskristittyjä temppeliä, on rakennettu Jerusalemin Kristuksen pyhän hautaluolan esikuvan mukaan. Uuden Jerusalemin skiitalta vie metsätie kohti Getsemanen istutettua puutarhaa, jossa eteläisten lehtipuulajikkeiden ja luonnonkauniiden syreenipensaiden keskellä sijaitsee pieni ja kodikas Getsemanen skiitta ja sen puinen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkko. Retki päättyy Öljymäelle, missä Herran Taivaaseen astumisen kappelin luota avautuu yksi runollisimmista näkymistä Laatokalle.

Kierroksella seurataan 1900-luvun alun suosittua venäläisten pyhiinvaeltajien reittiä.

Retken pituus 2,5 km ja kesto kaksi tuntia.

VALAMO – KONEVITSAN LAMMET

Kävelyretken aikana selvitetään villin ja karun pohjoisen luonnon sekä munkkien ankaran kilvoitteluelämän yhteensopivuutta. Sisempien Igumenin lampien alueella saaren vieraita odottaa ihmeellinen ja suojaisa saaren kolkka, jossa sijaitsi aikoinaaan kuuluisan igumen Damaskinin erakkomaja. Aina tyyni vedenpinta, josta heijastuu tiheä havumetsä, läpinäkyvän ja kahisevan holvikaaren muodostava tammikuja ja katajantuoksun kyllästämä sekä tervehdyttävä ilma, luovat erityisen rauhoittavan ilmapiirin.

Ei ole sattumaa, että juuri täällä sijaitsee Valamon luostarin pienin Konevitsan Jumalan Äidille nimetty skiitta, jonka munkeilla oli siunaus lohduttaa Valamoon saapuneita vieraita. Kiertokävely päättyy Karjahoville, joka on 1800-luvun loppupuolelta asti tuottanut luostarille erinomaisia maitotuotteita. Opas kertoo luostarin taloudesta ja sen hoidosta.

Retken aikana tutustutaan erityisesti Valamon saariston ainutlaatuiseen luontoon, sen kasvi- ja eläinmaailmaan.

Retken pituus 3 km ja kesto kaksi tuntia.

VALAMO – IKIAIKAINEN VALAMOLAINEN LAULUTAPA

Konsertti tutustuttaa meidät ikivanhaan, kauniiseen kirkkolaulutraditioon, joka on uudelleen elpymässä Valamon luostarissa. Kuulijoille esitetään lisäksi kreikkalaiseen ja kartalia-kahetilaiseen kirkkolauluperinteeseen kuuluvia lauluja sellaisina kuin ne soivat Valamossa juhlallisten jumalanpalveluksien aikana.

Valamolaisen kirkkolaulajien äänitteitä on myynnissä halukkaille konsertin jälkeen.

Konsertin kesto 20 minuuttia.

KONEVITSAN LUOSTARI

Retki Laatokan lounaisosassa sijaitsevalle Konevitsan saarelle, joka on tullut kuuluisaksi sen vanhasta Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian syntymän luostarista. Retkiohjelmaamme kuuluu käynti luostarin pääkirkossa, jossa lepää Ihmeidentekijä Arseni Konevitsalaisen maalliset jäännökset, pyhimyksen, joka perusti tämän syrjäisen luostarin 1400-luvulla.

Tutustumme myös munkkikammioihin, luostarin hotelli- ja talousrakennuksiin. Reitti jatkuu pitkin hiljaista, hiekkaista metsätietä pitkin Pyhävuorelle, jolla sijaitsee Kazanin Jumalanäidin ikonille pyhitetty skiitta sekä tarunomaiselle Hepokivelle, hevosen pääkalloa muistuttavalle kivenjärkäleelle. Paikallisen perimätiedon mukaan pakanakansat suorittivat veriuhrejaan sen luona Pyhittäjä Arsenin saapumiseen ja hänen tekemäänsä käännytystyöhön asti. Nykyisin Hepokiven päällä sijaitsee pieni tsasouna, joka oli venäläisten pyhiinvaeltajien suosiossa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Toisin kuin mahtavan jylhä Valamo, Konevitsa tenhoaa hiljaisella ja vaatimattomalla kauneudellaan, jättäen sydämeen syvän rauhan tunteen.

Retken pituus 4 km ja kesto 3 tuntia.

SOLOVETSKIN LUOSTARI

Solovetskin luostari on aina ollut mielenkiinnon ja ihailun kohteena. Legendat kertovat miten muinaisaikoina venäläisten munkkien usko ja uratyö loivat kylmän Vienanmeren pienelle saaristolle ihmelinna, joka on loistokaudellaan ollut Venäjän rikkain luostari. V. 1967 saarelle perustettiin museo, joka käsittää yli 170 historian ja muinaisvenäläisen arkkitehtuurin muistomerkkejä (mm. Spaso-Preobrazhenskin kirkko 1558-1566, Nikolskajan kirkko 1577, luostsarin asuin- ja talousrakennuksia).
n. 8.00 Laivalla Kemistä tai Belomorskista Solovetskin saarelle  + kiertoajelu.
n. 20-21.00 Saapuminen Kemiin tai Belomorskiin.

BELOMORSK (sorokka)

Belomorskin kalliopiirrokset
Karjalan kalliopiirrokset ovat ainutlaatuiset historialliset muistomerkit (IV-II ennen ajanlaskumme alkua), ne käsittävät yli 200 kuvaa, jotka esittävät hirven-,
karhun- ja merieläimenmetsästystä, sodankäyntiä ja uskonnollisia menoja. Kalliopiirrokset ovat Pohjois-Euroopan varhaiskantaisen kulttuurin ainutlaatuisimpia esimerkkejä.

Reitti N1: Bussilla 8 km Vygostrov-kylään, 1,5 km metsäpolkua pitkin Zalvuga-paikkaan. Opas näyttää kalliopiirroksia ja kertoo Karjalan muinaisasukkaista. Täällä voi ostaa muistoesineitä ja osallistua viihdeohjelmaan Metsästäjän kalliolla: keihäänheitto, tulen hankkiminen, hakkuu kivikirveellä.

Reitti N2: Bussilla Belomorskin tekojärven ympäri (vesivoimalaitoksen alueella)
15 km, metsäpolkua pitkin Zalvugaan. Samaa ohjelmaa.

Vienankarjalaisten kulttuuri (näyttely vanhan korjaamo-aluksen ruumassa)

Matkan ohjelma:
Lähtö Vodnikov-kylään 4 km;
Näyttelyssä te tutustutte vienankarjalaisten puvun historiaan;
Laivanrakennus Vienan Karjalassa;
Vienan Karjalan ja Norjan välinen kauppa;
Navigointivälineitä; Löytöretkejä Pohjois-Venäjällä;
Tutustuminen  Vienanmeren-Itämeren kanavan 19. sulkuun;
* voidaan järjestää myös ”Vienankarjalaisten elämä”- viihdeohjelmaa ja
muistoesineiden myynti.

VIENAN KEMI

Kaupungin vanha keskus. Lep-saari

Opastettu kierros, jonka aikana te tutustutte seuraaviin nähtävyyksiin
Paikka, missä sijaitsi vanha Kemin linnoitus;
Blagoveshchenskin (Marian ilmestyksen) kirkko (sisään ei päästä);
Paikka, missä sijaitsi Zasiman ja Savvatian kirkko;
Rakennus, missä toimi merikulkuopisto;
Rakennus, missä sijaitsi Kemin keskusvankila;
Uspenskajan kirkko ja Pyhän Kolminaisuuden kappeli (1 t);
Solovetskin luostarin kihlakunnankassan entinen rakennus
(nyk. Pomorje–museo) (1 t).

Vienan Kemi – vankileirien portti
Reitti: Työmiesten saari – Kemi
Entisen Kemin vankiaseman paikka;
Vankiaseman vanha laituri; Erityiskammio;
Poliittisten vainojen uhrien muistoksi pystytetty muistomerkki;
Leirin parakki, vartiomiehistön taloja; Tsekistien hotelli;
Lisäksi voi käydä Kemin vankiaseman yksityismuseossa.

KARHUMÄKI

VienanmerenItämeren kanava. Sandarmoh

Kanavan pituus on 227 km Äänisestä (Poventsa) Vienanmereen (Belomorsk).
Se on rakennettu 1930-luvulla Stalinin vainojen uhrien käsin. Matkan aikana näette kanavan 2 sulun Poventsassa ja seuraatte kanavan toimia. Sulun luona on v. 2004 kanavan rakentajien muistoksi perustettu Nikolain kirkko. Sandarmoh on metsä, missä teloitettiin ja mihin haudattiin v. 1937-38 yli 8 tuh. poliittisten vainojen uhria, Solovetskin vankileirin vankeja ja kanavan rakentajia.

Karhumäen puolustuslinja
Puolustuslinja käsittää Suomen armeijan vv. 1942-44 kallioihin hakattuja tulikorsuja, juoksuhautoja, siiloja ja panssariestelinjoja. Kierroksen aikana voi tutustua myös Karhumäen kaupunkimuseoon, missä on kansanperinnettä, vaino- ja sotavuosia käsittävät näyttelyt.

MATKA VEPSÄN VOLOSTIIN

Opastettu matka Vepsän volostiin, Soutjärveen. Matkalla pysähdymme Punaiseen männikköön (Krasny Bor), vainojen uhrien teloituspaikkaan.
Tutustuminen Soutjärven vepsän etnografiseen museoon,joka sijaitsee aidossa talonpojan talossa. Lounas – vepsäläistä kansanruokaa, teetä ja karjalanpiirakoita. Paikallisen laulu- ja tanssiyhtyeen esitys. Paluumatkalla käydään Soutjärven porfyyrilouhoksella.

KOLME KARHUA ELÄINPUISTO

Keskellä honkametsää Säämäjärven rannalla 70 km Petroskoista.
Poroja, karhuja, hirvejä, ilves, susi, villisikoja
Lämmin kota 25 hengelle, missä voi syödä ja juoda teetä, sekä kahvila
”Metsän Haltijalla”.
Grilli ulkona, Ampumarata, Opas kertoo paikallisista eläimistä
Voitte osallistua eläinten ruokkimiseen


Venäjä Karjalan Tasavalta Karhumäki - Karhumäen puolustuslinja

Puolustuslinja käsittää Suomen armeijan vv. 1942-44 kallioihin hakattuja tulikorsuja, juoksuhautoja, siiloja ja panssariestelinjoja. Kierroksen aikana voi tutustua myös Karhumäen kaupunkimuseoon, missä on kansanperinnettä, vaino- ja sotavuosia käsittävät näyttelyt.


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Kierros Petroskoin viinatehtaaseen

Kierros Petroskoin viinatehtaaseen, jonka aikana saatte maistaa, sekä
ostaa viinatehtaan tuotteita (Karjalasta yrttilikööriä, lakka-, puolukka- ja
karpalolikööriä ja muuta). Opas kertoo juomista.

Venäjä_Karjala_Petroskoi4 Venäjä_Karjala_Petroskoi1 Venäjä_Karjala_Petroskoi_Pietari Suuren patsas


Venäjä Karjalan Tasavalta Karhumäki Vienanmeren–Itämeren kanava. Sandarmoh

Kanavan pituus on 227 km Äänisestä (Poventsa) Vienanmereen (Belomorsk).
Se on rakennettu 1930-luvulla Stalinin vainojen uhrien käsin. Matkan aikana näette kanavan 2 sulun Poventsassa ja seuraatte kanavan toimia. Sulun luona on v. 2004 kanavan rakentajien muistoksi perustettu Nikolain kirkko. Sandarmoh on metsä, missä teloitettiin ja mihin haudattiin v. 1937-38 yli 8 tuh. poliittisten vainojen uhria, Solovetskin vankileirin vankeja ja kanavan rakentajia.


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Kivatchu-vesiputous

Kivatchu on Karjalan tunnetuimpia luontonähtävyyksiä. Se on Euroopan korkeimpia
tasankoseudun koskeja. Sunujoen vedet putoavat 10,7 m korkeudelta.
Kosken tuntumaa v. 1931 on perustettu Kivatchu-niminen luonnonpuisto.
Matka kestää 5 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja paikallisten
kylien historiasta. Opastettu kävelykierros luonnonpuiston alueella: vesiputous,
eri puulajia käsittävä puisto (mm. visakoivuja), museossa on esitetty Karjalan
eläin- ja puulajia. Paluumatkalla voi käydä myös Kontupohjassa.


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Kizin saari

Kizhin saari  

on omintakeinen, kirkas ja lumoava. Äänisjärven alueen ihmeellinen luonto, rakennusten ja maisemien harvinainen sopisointu, seudun mielenkiintoinen ja varsin tapahtumarikas historia – yhteensulautuneena muodostaa Kizhin saaren kiehtovuuden.

Kizhin museosaari on puuarkkitehtuurin ulkoilmamuseo Äänisen saariryhmän keskellä, 66 km. Petroskoista. Kizhin saarella on Venäjän vanhin puukirkko, Karjalan tasavallan suurimpiin kuuluva perinteinen puutalo ja kymmeniä historiallisia rakennuksia. Kizhin saaresta muodostui jo 1400-luvulla alueellinen keskus eli pogosta.

Preobrazhenskaja (Kristuksen kirkastuksen) 22-kupolinen kesäkirkko (v. 1714) on saaren arvokkain puurakennustaiteen luomus. Pokrovskaja (Pyhän Neitsyen esirukouksen) talvikirkko (v. 1764) on toiseksi merkittävin Kizhin pogostin kirkkoryhmässä. Telttakattoisen kellotapulin torni kohoaa korkealle.

Museoalue avattiin v. 1966. Siihen mennessä saarelle oli siirretty Äänisniemen ja läheisten saarten komeimpia karjalaistaloja, aittoja ja kirkkoja kokonaissudeksi, joka toimii edelleen Karjalan tasavallan vaikuttavimpana nähtävyytenä. Vanhin niistä on Pyhän Lassaruksen kuolleista herättämisen kirkko (1400-luvulta).

Kizhin saarella on museon ohella kak­si kylää. Saaren itärannalla on autenttinen ja eksoottinen karjalaiskylä Jamka, jossa perinteiset ja koristeelliset karjalaistalot seuraavat rantaviivaa kuten tapana on. Muutama taloista on erityisen kookas ja komea. Vasiljevo -kylä sijaitsee saaren länsirannalla. Museoalueen ulkopuolellekin on siirretty kirkkoja. Jamkan kylän ulkopuolella on pieni kappeli, ja Vasiljevossa on rannalla Kuolonuneen nukkumisen kappeli. Saaren pohjoisosassa on Kavgoran kylästä siirretty Kolmen pyhimyksen kappeli 1600-luvulta.

Kizhiin pääsee Petroskoista kantosiipialuksella. Matka kantosiipialuksella kestää yhteen suuntaan 1 tunnin 15 min.
Retkeen kuuluu: opastettu kävelykierros saarella, tutustuminen kirkkoryhmään, Pokrovskaja -kirkon ikoneihin sekä talonpoikaistaloihin.

Saari on ainutlaatuinen historiallinen alue Euroopan Pohjolassa. Vuodesta 1990 Kizhi on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa. Tervetuloa tutustumaan kuuluisaan Kizhin puuarkkitehtuurin ulkoilmamuseoon!

Karjala_Kizi_3_400x300 KizhiKizhin saaren siluetti400x300


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Martsialnyje vody –vesikylpylä

Venäjän ensimmäinen vesikylpylä sai nimensä sodan ja raudan Mars-jumalalta.
Paikallisessa museossa tutustutte parantolan 280-vuotiseen historiaan.
Merkittävin nähtävyys on Apostoli Pietarin puukirkko, joka rakennettiin Pietari
Suuren luomuksen mukaan v. 1721. Kirkko on ainoa tsaarin ajoista jäänyt v
anhan kylpylän rakennus. Täällä voitte maistaa kolmen lähteen mineraalivettä.
Matka kestää 5 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja
paikallisten kylien historiasta. Voi käydä myös Kontupohjassa.


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Martsialnyje vody –vesikylpylä + Kivatchu-vesiputous

Venäjän ensimmäinen vesikylpylä sai nimensä sodan ja raudan Mars-
jumalan mukaan. Paikallisessa museossa te tutustutte parantolan
280-vuotiseen historiaan. Merkittävin nähtävyys on Apostoli Pietarin
puukirkko, joka on rakennettu Pietari Suuren luomuksen mukaan v. 1721.
Kirkko on ainoa tsaarin ajoista jäänyt vanhan kylpylän rakennus.
Täällä te voitte maistaa 3 lähteen mineraalivettä. Opastettu kävelykierros
luonnonpuiston alueella: vesiputous, eri puulajia käsittävä puisto
(mm. visakoivuja), museossa on esitetty Karjalan eläin- ja puulajia.
Matka kestää 7 tuntia. Matkan aikana opas kertoo Karjalan luonnosta ja
paikallisten kylien historiasta.


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi Shungit life -keskus

Schungite keskus on yhdistelmä museota, virkistys- ja tuotantopaikkaa Petroskoissa. Shungit on ainutlaatuinen ihme-kivi, jonka varannot ovat vain Karjalassa. Se auttaa parantamaan sairauksia, vahvistamaan terveyttä, nuorentamaan ja antamaan kauneutta.

Shungite keskuksessa voi tutustua tähän salaperäiseen mineraaliin ja sen ominaisuuksiin ja tutustua ainutlaatuiseen schungit-luolaan. Keskuksesta voi myös ostaa shungit-tuotteita matkamuistoksi.
Retken ohjelma:
1. Aluksi esitetään lyhytfilmi schungitin kaivosta ja ominaisuuksista.
2. Käynti ainutlaatuisessa terveysshungit-luolassa.
3. Shungitin ja sen tuotteiden ominaisuuksien esittely.
4. Karjalan liköörin ja makeisten maistiaiset.
5. Tutustuminen näyttelyyn. Mahdollisuus ostaa shungitin tuotteita.
Retken kesto: 1,5 – 2 tuntia

Venäjä Karjala Petroskoi Schungite Keskus Shungit Life 29 Venäjä Karjala Petroskoi Schungite Keskus Shungit Life 22 Venäjä Karjala Petroskoi Schungite Keskus Shungit Life 18


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi kiertoajelu

Kierroksen aikana kuulemme miten, milloin ja miksi Petroskoin kaupunki
on perustettu, samalla näemme kaupungin päänähtävyyksiä mm:
Petroskoin perustaja Pietari Suuren muistopatsaan, Leninin aukion, myöhäisklassismin tyyliin 1700-luvulla rakennetun kuvernöörin palatsin,
Tuntemattoman sotilaan haudan ja ikuisen tulen.
Kirovin aukiolla näemme neljän teatterin aukion ja Äänisen rantakadulla avangardistiveistosten ulkomuseon. Retken kesto 1,5 tuntia.

Venäjä_Karjala_Petroskoi4 Venäjä_Karjala_Petroskoi2 Venäjä_Karjala_Petroskoi1


Venäjä Karjalan Tasavalta Petroskoi museot

Kotiseutumuseo: Karjalan historia muinaisista ajoista 1900-luvulle;
Nukketalo – ainutlaatuinen yksityinen galleria;
Kuvaamataidemuseo – venäläistä taidetta, pohjoisvenäläisiä ikoneja;
Kysy hinta toimistostamme!


Venäjä Karjalan Tasavalta Sortavala

Sortavalan historiassa tulee esille Venäjän, Suomen ja Ruotsin historian ja politiikan käännekohtia. Vuonna 1990 Sortavala sai historiallisen kaupungin statuksen. Kiertoajelun aikana käydään  Kronid Gogolevin puuveistotaiteen galleriassa, Valkosalmen puistossa ja Nikolskaja kirkossa. Retki kestää 3 tuntia.

Venäjä_Karjala_Sortavala4 Venäjä_Karjala_Sortavala2 Venäjä_Karjala_Sortavala1


Venäjä Karjalan Tasavalta Sortavala Gogolevin puuveistosgalleria

Kronid Gogolevin taidokas puuveistosgalleria sijaitsee Sortavalassa. Kronid Gogolev syntyi vuonna 1926 Novgorodin läänin Prutskojen kylässä entisen papin perheeseen. Nuorelta mieheltä kului lähes 10 vuotta sotatantereilla ja laivastossa, ennen kuin hän palasi opintojen pariin. Saatuaan hyvät opit Leningradin taide- ja grafiikkaopettajaopistosta hän siirtyi Sortavalaan opetustöihin. Maisemia, puita, väkijoukkoja, veneitä ja laineita – näitä kaikkia kohteita löytyy venäläisen kansallistaiteilijan, Kronid Gogolevin, puureliefeistä, jotka hän veistää pääasiassa lehmuksesta.


Venäjä Karjalan Tasavalta Sortavala Laatokan saaristo

Moottoriveneellä matkustatte Haussaaren ohi Markatsimansalmen kautta. Honkasalonsaarella kävelette Vahtimäelle, mistä avautuu ihana näköala Valamon saaristolle ja Laatokalle. Matka kestää 6 tuntia, moottorivene – 20 henkilöä.
Kysy hinta toimistostamme ryhmällesi.


Venäjä Karjalan Tasavalta Sortavala Ruskealan marmorilouhos

Matkan aikana tutustumme kalliomaisemiin, paikkaan mistä 1700-luvulta alkaen hakattiin marmorilohkareita Pietarin palatsia ja kirkkoja varten. Matkalla Sortavalasta Ruskealaan (25 km) opas kertoo paikakunnan historiasta. Käymme Ruskealan puistossa, marmorijärvellä sekä näemme Ruskealan koskia.

Venäjä_Karjala_Ruskeala_marmorilouhokset4 Venäjä_Karjala_Ruskeala_marmorilouhokset3 Venäjä_Karjala_Ruskeala_marmorilouhokset1


Venäjä Karjalan Tasavalta Säämäjärvi Kolme karhua eläinpuisto

Keskellä honkametsää Säämäjärven rannalla 70 km Petroskoista.
Poroja, karhuja, hirvejä, ilves, susi, villisikoja
Lämmin kota 25 hengelle, missä voi syödä ja juoda teetä, sekä kahvila
”Metsän Haltijalla”.
Grilli ulkona, Ampumarata, Opas kertoo paikallisista eläimistä
Voitte osallistua eläinten ruokkimiseen


Venäjä Arkangelin alue Belomorsk kalliopiirrokset

Karjalan kalliopiirrokset ovat ainutlaatuiset historialliset muistomerkit (IV-II ennen ajanlaskumme alkua), ne käsittävät yli 200 kuvaa, jotka esittävät hirven-,
karhun- ja merieläimenmetsästystä, sodankäyntiä ja uskonnollisia menoja. Kalliopiirrokset ovat Pohjois-Euroopan varhaiskantaisen kulttuurin ainutlaatuisimpia esimerkkejä.

Reitti N1: Bussilla 8 km Vygostrov-kylään, 1,5 km metsäpolkua pitkin Zalvuga-paikkaan. Opas näyttää kalliopiirroksia ja kertoo Karjalan muinaisasukkaista. Täällä voi ostaa muistoesineitä ja osallistua viihdeohjelmaan Metsästäjän kalliolla: keihäänheitto, tulen hankkiminen, hakkuu kivikirveellä.

Reitti N2: Bussilla Belomorskin tekojärven ympäri (vesivoimalaitoksen alueella)
15 km, metsäpolkua pitkin Zalvugaan. Samaa ohjelmaa.

Venäjä_Karjala_Laiva_Belomorsk-Solovki


Venäjä Arkangelin alue Solovetski luostari

Solovetskin saaret
sijaitsee Arkangelin alueella läntisellä Vienanmerellä. Solovetskin saariryhmä muodostuu useista saarista, suurimmat niistä ovat: Iso Solovetskin saari, Hanhisaari, Pieni ja Iso Mukselma sekä Pieni ja Iso Jänissaari. Näiden lisäksi saaristoon kuuluu kymmeniä pienempiä saaria ja kallioluotoja.

Pääasiassa mäntymetsien ja soiden peittämän pääsaaren korkein kohta on 107 metriä korkea Sekirnajan vuori, ja saarilla on lukuisa määrä pieniä, ortodoksimunkkien kaivamien kanavien yhdistämiä järviä.

Solovetskin saari on aina ollut mielenkiinnon ja ihailun kohteena. Legendat kertovat miten muinaisaikoina venäläisten munkkien uskolla ja työllä luotiin kylmän Vienanmeren pienelle saaristolle ihmelinna, joka on loistokaudellaan ollut Venäjän rikkain luostari.

Saarella on myös synkkä historia, Solovetskin luostarisaarella toimi nimittäin ensimmäinen poliittisille vangeille tarkoitettu, muutaman tuhannen vangin erikoisleiri.

Solovetskin ortodoksisen kirkon luostarikokonaisuus liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1992.  Solovetskin pääsaarella toimi ortodoksinen Solovetskin luostari  vuodesta 1429 vuoteen 1920 saakka.

Kuusikymmenluvulla saarelle perustettiin museo, joka käsittää yli 170 historian ja muinaisvenäläisen arkkitehtuurin muistomerkkejä.

Saarelle matkataan laivalla Kemistöä tai Belomorskista.
n. 8.00 Laivalla Kemistä tai Belomorskista Solovetskin saarelle  + kiertoajelu.
n. 20-21.00 Saapuminen Kemiin tai Belomorskiin.

Karjala-Solovetski_3_400x300


Venäjä Karjala Viena Vienankarjalaisten kulttuuri (näyttely vanhan korjaamo-aluksen ruumassa)

Matkan ohjelma:
Lähtö Vodnikov-kylään 4 km;
Näyttelyssä te tutustutte vienankarjalaisten puvun historiaan;
Laivanrakennus Vienan Karjalassa;
Vienan Karjalan ja Norjan välinen kauppa;
Navigointivälineitä; Löytöretkejä Pohjois-Venäjällä;
Tutustuminen  Vienanmeren-Itämeren kanavan 19. sulkuun;
* voidaan järjestää myös ”Vienankarjalaisten elämä”- viihdeohjelmaa ja
muistoesineiden myynti.


Venäjä Karjala Vienan Kemi – vankileirien portti

Reitti: Työmiesten saari – Kemi
Entisen Kemin vankiaseman paikka;
Vankiaseman vanha laituri; Erityiskammio;
Poliittisten vainojen uhrien muistoksi pystytetty muistomerkki;
Leirin parakki, vartiomiehistön taloja; Tsekistien hotelli;
Lisäksi voi käydä Kemin vankiaseman yksityismuseossa.


Venäjä Karjala Vienan Kemi Kaupungin vanha keskus. Lep-saari

Opastettu kierros, jonka aikana te tutustutte seuraaviin nähtävyyksiin
Paikka, missä sijaitsi vanha Kemin linnoitus;
Blagoveshchenskin (Marian ilmestyksen) kirkko (sisään ei päästä);
Paikka, missä sijaitsi Zasiman ja Savvatian kirkko;
Rakennus, missä toimi merikulkuopisto;
Rakennus, missä sijaitsi Kemin keskusvankila;
Uspenskajan kirkko ja Pyhän Kolminaisuuden kappeli (1 t);
Solovetskin luostarin kihlakunnankassan entinen rakennus
(nyk. Pomorje–museo) (1 t).


Venäjä Karjalan Tasavalta Soutjärvi Vepsän Volosti

Opastettu matka Vepsän volostiin, Soutjärveen. Matkalla pysähdymme Punaiseen männikköön (Krasny Bor), vainojen uhrien teloituspaikkaan.
Tutustuminen Soutjärven vepsän etnografiseen museoon,joka sijaitsee aidossa talonpojan talossa. Lounas – vepsäläistä kansanruokaa, teetä ja karjalanpiirakoita. Paikallisen laulu- ja tanssiyhtyeen esitys. Paluumatkalla käydään Soutjärven porfyyrilouhoksella.


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo

Valamon saari on kokonaisuudessaan nähtävyys, sen vaikuttava luonto, Laatokka järvi ja luostarin rakennukset saavat matkaajankin aistimaan saaren tunnelman.  Joka puolelta veden ympäröimänä, kaukana maailman huolista, se on kuin luotu hiljaista, mietiskelevää munkkielämää varten.
Valamon saari sijaitsee keskellä Pohjois-Laatokkaa noin 40 kilometriä Sortavalasta etelään, se muodostaa Sortavalan piiriin kuuluvan Valamon asutushallintoalueen Karjalan tasavallassa.
Valamon saaristo käsittää noin 52 saarta, joista suurin on Valamo (ven. Valaam). Se on tunnettu ortodoksisesta Laatokan Valamon luostaristaan. Lisäksi luostari on pyhiinvaelluskohde.

Järjestämme suosittuja yhden päivän retkiä ammattitaitoisten suomenkielisten oppaiden johdolla. Suosituimpia Valamon retkeistä ovat mm.

2 tunnin kierroksella tutustumme pääluostarin alueeseen.
Valamon luostarin keskus on 43 metriä korkea pääkirkko, jonka kellotapuli on 71 metrinen. Valamon Pääkirkko koostuu ylä- ja alakirkosta. Pääkirkon yläkerta on korkea ja avara, kauniisti kaartuva temppeli. Matala alakirkko on Valamon luostarin elävin ja tunnelmallisin rukoushuone, ja se on täysin kunnostettu ja jatkuvasti käytössä. Hienoksi kunnostetun luostarin portin yläpuolella on Valamon ikonimuseo.

kokopäiväretkeen kuuluu 2 kierrosta pääluostarin alueella ja Uuden Jerusalemin skiitta, lounas Uuden Jerusalemin skiitan trapesassa sekä kirkkolaulukonsertti.
Kiertokävelyn reitti kulkee seudulla, joka sai 1900-luvulla nimen Uusi Jerusalem. Sen keskus on korkealla Laatokan rannalla sijaitseva Uuden Jerusalemin skiitta, jonka alakirkon takaosassa on Jerusalemin pyhän haudan esikuvan mukainen Kristuksen hautaluola.
Uuden Jerusalemin skiitalta vie metsätie kohti Getsemanen istutettua puutarhaa, jossa eteläisten lehtipuulajikkeiden ja luonnonkauniiden syreenipensaiden keskellä sijaitsee pieni ja kodikas Getsemanen skiitta ja sen puinen Neitsyt Mari­an kuolonuneen nukkumisen kirkko.
Retki päättyy Öljymäelle, missä Herran Taivaaseen astumisen kappelin luota avautuu yksi runollisimmista näkymistä Laatokalle.
Kierroksella seurataan 1900-luvun alun suosittua venäläisten pyhiinvaeltajien reittiä.

Retket tehdään yleensä kantasiipialuksella Sortavalasta tai Käkisalmesta.

Valamo003_400x300 Karjala_Valamo-4_400x300 Valamo_Risti


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo - Igumenien hautausmaa

Tutustumisretki kevyestä kävelystä pitäville. Vähän yli kilometrin päässä pääluostarista sijaitsee ainutlaatuinen arkkitehtonis-maisemallinen kokonaisuus: Uusi eli Igumenien hautausmaa. Täällä suhteellisen pienelle alueelle on kerätty Venäjälle tyypillisiä puita ja pensaita alkaen leveälehtisistä jalavista ja saarneista Siperian pihtoihin ja setripuihin.

Vanhojen puiden varjossa sijaitsee rakennustaiteellisesti hyvin erikoinen hautausmaan kirkko, jonka alttarin taakse on haudattu Valamon luostarin johtaja.

Hieman kauempana hautausmaasta vieraat voivat nähdä valamolaisen Nikolai Hurskaimman erakkomajan, jossa itse tsaari Aleksanteri on käynyt. Igumenien hautausmaalta luostarille vie leveä puistokuja, jonka satavuotiset lehtikuuset kehystävät läpinäkyvän harson lailla.

Retken pituus 2 km ja kesto 1,5 tuntia.


Venäjä Karjalan kannas Konevitsa luostari

Konevitsan luostarisaari

Retki Laatokan lounaisosassa sijaitsevalle Konevitsan saarelle, joka on tullut kuuluisaksi sen vanhasta Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian syntymän luostarista.

Konevitsan luostarisaarelle matkataan laivalla Sortanlahdelta, johon siirrymme bussilla Käkisalmesta noin 40 km matkan.  Konevitsan kierros kestää n 3 h ja kuljemme kävellen n 4 km matkan.

Retkiohjelmaamme kuuluu käynti luostarin pääkirkossa, jossa lepää Ihmeidentekijä Arseni Konevitsalaisen maalliset jäännökset, pyhimyksen, joka perusti tämän syrjäisen luostarin 1400-luvulla, tutustumme myös munkkikammioihin sekä luostarin hotelli- ja talousrakennuksiin.

Reittimme jatkuu pitkin hiljaista, hiekkaista metsätietä pitkin Pyhävuorelle, jolla sijaitsee Kazanin Jumalanäidin ikonille pyhitetty skiitta sekä tarunomaiselle Hepokivelle, hevosen pääkalloa muistuttavalle kivenjärkäleelle. Nykyisin Hepokiven päällä sijaitsee pieni tsasouna, joka oli venäläisten pyhiinvaeltajien suosiossa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Nautimme lounaan luostarin Trapezassa.  Ryhmälle on myös mahdollista varata kirkkolaulukonsertti. Palaamme laivalla takaisin Sortanlahteen, josta siirrymme taas bussilla Käkisalmeen.

Luostarivierailulla naisilla on oltava huivi päässä, käsivarret peitettynä ja polvet peittävä hame, miehillä pitkät housut ja käsivarret peittävä paita, mutta ei urheiluvaatteita.

Toisin kuin mahtavan jylhä Valamo, Konevitsa tenhoaa hiljaisella ja vaatimattomalla kauneudellaan, jättäen sydämeen syvän rauhan tunteen.

Venäjä_Karjala_Konevitsa_Konevitsan luostari1 Venäjä_Karjala_Konevitsa_Konevitsan luostari3


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo - Konevitsan lammet

Kävelyretken aikana selvitetään villin ja karun pohjoisen luonnon sekä munkkien ankaran kilvoitteluelämän yhteensopivuutta. Sisempien Igumenin lampien alueella saaren vieraita odottaa ihmeellinen ja suojaisa saaren kolkka, jossa sijaitsi aikoinaaan kuuluisan igumen Damaskinin erakkomaja. Aina tyyni vedenpinta, josta heijastuu tiheä havumetsä, läpinäkyvän ja kahisevan holvikaaren muodostava tammikuja ja katajantuoksun kyllästämä sekä tervehdyttävä ilma, luovat erityisen rauhoittavan ilmapiirin.

Ei ole sattumaa, että juuri täällä sijaitsee Valamon luostarin pienin Konevitsan Jumalan Äidille nimetty skiitta, jonka munkeilla oli siunaus lohduttaa Valamoon saapuneita vieraita. Kiertokävely päättyy Karjahoville, joka on 1800-luvun loppupuolelta asti tuottanut luostarille erinomaisia maitotuotteita. Opas kertoo luostarin taloudesta ja sen hoidosta.

Retken aikana tutustutaan erityisesti Valamon saariston ainutlaatuiseen luontoon, sen kasvi- ja eläinmaailmaan.

Retken pituus 3 km ja kesto kaksi tuntia.


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo - Munkkien saaret

Laivaretki Valamon saariston kauneimmille paikoille länsirannikon Luostarinlahdelle, jonka korkealla rannalla sijaitsevat Valamon pääluostarin alue ja sen suurenmoinen Kristuksen Kirkastuksen kirkko, alkaa Iso NiIkkananlahdella. Aluksen reitti kulkee pienten saarien, kuvankauniiden salmien ja syrjäisten Pyhän Nikolaoksen ja Johannes Kastajan skiittojen ohitse. Hiljattain peruskorjattu Pyhän Nikolaoksen skiitan kirkko, jonka ihmeellinen puhdaspiirteisyys ja harmonisuus avautuvat katsojalle aluksen kannelta, on yksi 1800-luvun lopun venäläisten rakennustaiteen mestariteoksista ja Valamon luostarin aarre.

Kaikkein ankarimmin luostarisääntöjä noudattavaan Johannes Kastajan skiittaan ei perinteisesti päästetä vieraita. Voimme nähdä alukselta käsin sen kellotornin, kupolin sekä harmaagraniittisen kumarrusristin, joka erottuu selvästi punertavia kallioita ja tummanvihreitä havupuita vasten.

Retki alkaa Uuden Jerusalemin laiturilta, joka uudistettiin täysin vuonna 2007.

Kesto 35 minuuttia. Risteily tehdään luostarin omalla OM-tyyppisellä moottorialuksella (matkustajapaikkoja 120).


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo - Uusi Jerusalem

Kiertokävelyn reitti kulkee seudulla, joka sai 1900-luvun alussa nimen Uusi Jerusalem. Sen keskus on korkealla Laatokan rannalla sijaitseva Uuden Jerusalemin skiitta, joka peruskorjattiin kokonaan ja vihittiin käyttöön sen 100-vuotisjuhlanaan vuonna 2006. Skiitan alakirkko, jonka koristelu muistuttaa varhaiskristittyjä temppeliä, on rakennettu Jerusalemin Kristuksen pyhän hautaluolan esikuvan mukaan. Uuden Jerusalemin skiitalta vie metsätie kohti Getsemanen istutettua puutarhaa, jossa eteläisten lehtipuulajikkeiden ja luonnonkauniiden syreenipensaiden keskellä sijaitsee pieni ja kodikas Getsemanen skiitta ja sen puinen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkko. Retki päättyy Öljymäelle, missä Herran Taivaaseen astumisen kappelin luota avautuu yksi runollisimmista näkymistä Laatokalle.

Kierroksella seurataan 1900-luvun alun suosittua venäläisten pyhiinvaeltajien reittiä.

Retken pituus 2,5 km ja kesto kaksi tuntia.


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo seuramatka

* 2 tunnin kierroksella tutustumme pääluostarin alueeseen.
Valamon luostarin keskus on 43 metriä korkea pääkirkko, jonka kellotapuli on 71 metrinen. Valamon Pääkirkko koostuu ylä- ja alakirkosta. Pääkirkon yläkerta on korkea ja avara, kauniisti kaartuva temppeli. Matala alakirkko on Valamon luostarin elävin ja tunnelmallisin rukoushuone, ja se on täysin kunnostettu ja jatkuvasti käytössä. Hienoksi kunnostetun luostarin portin yläpuolella on Valamon ikonimuseo.

* kokopäiväretkeen kuuluu 2 kierrosta pääluostarin alueella ja Uuden Jerusalemin skiitta, lounas Uuden Jerusalemin skiitan trapesassa sekä kirkkolaulukonsertti.
Kiertokävelyn reitti kulkee seudulla, joka sai 1900-luvulla nimen Uusi Jerusalem. Sen keskus on korkealla Laatokan rannalla sijaitseva Uuden Jerusalemin skiitta, jonka alakirkon takaosassa on Jerusalemin pyhän haudan esikuvan mukainen Kristuksen hautaluola.
Uuden Jerusalemin skiitalta vie metsätie kohti Getsemanen istutettua puutarhaa, jossa eteläisten lehtipuulajikkeiden ja luonnonkauniiden syreenipensaiden keskellä sijaitsee pieni ja kodikas Getsemanen skiitta ja sen puinen Neitsyt Mari­an kuolonuneen nukkumisen kirkko.
Retki päättyy Öljymäelle, missä Herran Taivaaseen astumisen kappelin luota avautuu yksi runollisimmista näkymistä Laatokalle.
Kierroksella seurataan 1900-luvun alun suosittua venäläisten pyhiinvaeltajien reittiä.

 

Karjala_Valamo_Risti_400x300Valamo003_400x300Karjala_Valamo-4_400x300


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo yleiskierros

On paikkoja, missä kaikki muistuttaa maailman alkuperäisestä sopusoinnusta, missä kaikki ikään kuin ylistää Luojan nimeä. Yksi niistä on Valamon saaristo ja sen kuuluisa Kristuksen kirkastuksen-niminen miesluostari (1300-luvulta). Saaristo käsittää noin 50 saarta. Suurin niistä on Valamon saari sen jyrkkine rantoineen ja rauhallisine sisäjärvineen. Vuodesta 1979 Valamo on historian, arkkitehtuurin ja luonnon museo. Myös luostarin elämä on viime vuosina elpynyt.

Ortodoksisen perimätiedon mukaan kreikkalainen munkki Sergei asettui asumaan Valamon saarelle vuonna 992. Hän sai myöhemmin seuraajakseen munkki Hermanin, joka oli kristinuskoon kääntynyt karjalainen. Luotettavimmat lähteet ajoittavat luostarin perustamisen 1100-luvun puolivälin tienoille. Valamo syntyi pienenä erakkoluostarina, mutta nousi nopeasti Karjalan hengelliseksi keskukseksi. Pyhittäjä Sergei oli tuonut Valamoon Bysantin perinteen, askeesin ja kirkkolaulun ja –taiteen perusteet. Pyhittäjä Sergein kuoltua valtaosa hänen seuraajistaan oli karjalaisia, mutta 1400-luvulla luostariin alkoi tulla myös yhä enemmän venäläisiä munkkeja, johon osiltaan vaikutti luostarin kasvanut maine

Valamon saari on kokonaisuudessaan nähtävyys, sen vaikuttava luonto, Laatokka järvi ja luostarin rakennukset saavat matkaajankin aistimaan saaren tunnelman.  Joka puolelta veden ympäröimänä, kaukana maailman huolista, se on kuin luotu hiljaista, mietiskelevää munkkielämää varten.
Valamon saari sijaitsee keskellä Pohjois-Laatokkaa noin 40 kilometriä Sortavalasta etelään, se muodostaa Sortavalan piiriin kuuluvan Valamon asutushallintoalueen Karjalan tasavallassa.

Valamon saaristo käsittää noin 52 saarta, joista suurin on Valamo (ven. Valaam). Se on tunnettu ortodoksisesta Laatokan Valamon luostaristaan. Lisäksi luostari on pyhiinvaelluskohde.

Valamon Kristuksen Kirkastuksen munkkiluostarin pääalueesta saa yleiskatauksen retkellä, joka alkaa perinteisesti Luostarinlahden laiturilta, jonne Valamon laivaston alukset saapuivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa ja josta on erityisen kaunis näkymä korkealla kalliolla sijaitsevaan pääluostariin.

Tie johtaa laiturialueelta pääluostarin mäen (Tabor) juurelle, josta nousevat jo viime vuosisadan keskivaiheilla rakennetut leveät 62-askelmaiset portaat vuoren huipulle. Portaiden vasemmalla puolella avautuu näkymä luostarin kuuluisaan puutarhaan, joka lumoaa herkällä kauneudellaan etenkin kukinta-aikaan ja hiljaisina syksyn kuulaamina päivinä. Puiston reunaan on tehty polku, jota reunustaa pitkin kallion kylkeä kulkeva kuviollinen takorauta-aita ja jolta vanhat Vanamon munkit, vastaanottaessaan tai saattaessaan pyhiinvaeltajien pikkulaivoja, ihailivat luostarinlahden pintaa, johon punertavat kalliot heijastuivat.

Tie jatkuu edelleen marmorisen Tsaarin eli Znamenie-ikonille omistetun kappelin ohitse kohti luostarin Pyhää Porttia, jonka yläpuolella on apostolien Pietari ja Paavali kirkko, johon on nykyään sijoitettu pohjoisen Laatokan alueen ikoninäyttely. Pyhän Portin läpi kuljettuaan vieraat saapuvat luostariin. Erityisen huomionarvoisa käyntikohde on luostarin tärkein toimiva temppeli, Vapahtajan Kristuksen kirkko, jossa lepäävät pyhien luostarin perustajien pyhittäjien Sergein ja Hermanin Ihmeidentekijöiden maalliset jäännökset.

Retken aikana vieraat voivat nähdä trapesan yhteydessä sijaitsevan vanhimman Valamossa säilyneen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkon sekä vuonna 2002 Valamon Jumalan Äidin ikonille pyhitetyn kirkon. He voivat myös tutustua munkkikammioihin, talousrakennuksiin sekä kunnioittaa entisaikojen valamolaisia kilvoittelijoita veljistön vanhalla hautausmaallla.

Matkamuistomyymälästä voi ostaa luostarissa valmistettuja esineitä muistoksi.

Retken pituus 1,5 km.

Retken kesto 2,5 tuntia.

Venäjä_Karjala_Valamo_Valamon luostari5 Venäjä_Karjala_Valamo_Valamon luostari3 Karjala_Valamo-4_400x300 Karjala_Valamo-3_400x300 Valamo003_400x300 Karjala_Valamo_Risti_400x300


Venäjä Karjalan Tasavalta Valamo – Ikiaikainen Valamolainen laulutapa

Konsertti tutustuttaa meidät ikivanhaan, kauniiseen kirkkolaulutraditioon, joka on uudelleen elpymässä Valamon luostarissa. Kuulijoille esitetään lisäksi kreikkalaiseen ja kartalia-kahetilaiseen kirkkolauluperinteeseen kuuluvia lauluja sellaisina kuin ne soivat Valamossa juhlallisten jumalanpalveluksien aikana.

Valamolaisen kirkkolaulajien äänitteitä on myynnissä halukkaille konsertin jälkeen.

Konsertin kesto 20 minuuttia.


Venäjä Karjalankannas Käkisalmi

Käkisalmi on Laatokan rannalla sijaitseva kukkivien omenapuiden kaupunki Vuoksen pohjoisen sivuhaaran suistossa Karjalankannaksella, Pietarin alueella. Käkisalmi kuuluu Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalle alueelle. Kaupunki kuului Suomelle vuosina 1812–1940 ja 1941–44, mutta jouduttiin siis luovuttamaan Neuvostoliitolle talvi- ja jatkosodan myötä.

Vanhan tarinan mukaan Käkisalmi perustettiin siihen paikkaa, jossa ensimmäisen kerran kuultiin käen kukkuvan. Käkisalmi on Karjalan vanhimpia kaupunkeja, joka syntyi 1200-luvun alussa, kun kylälinnake perustettiin Vuoksen pohjoisen sivuhaaran suistoon Karjalankannaksella.

Käkisalmen linna on toiminut vankilana ja kasarmina. Käkisalmen vanhoista rakennuksista on näihin päiviin asti säilynyt mm. asemarakennus, Osuuskaupan talo, Osuusmeijerin talo, ortodoksinen ja luterilainen kirkko, entinen yhteislyseo ja kansakoulu.