Venäjä Pietari Mannerheim ja Tsaarien Pietari ryhmämatka

Keisarien ja Mannerheimin Pietari. Pietarista on sanottu, että siellä jokainen kivi on historiaa ja jokainen rakennus historiallinen muistomerkki. Pietari on Venäjän ikkuna länteen ja lännen ikkuna Venäjälle – mystiseen maahan, jota kukaan ei ymmärrä, eivät edes venäläiset itse.

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Venäjä Pietari Mannerheim ja Tsaarien Pietari ryhmämatka

Keisarien ja Mannerheimin Pietari

Pietarista on sanottu, että siellä jokainen kivi on historiaa ja jokainen rakennus historiallinen muistomerkki. Pietari on Venäjän ikkuna länteen ja lännen ikkuna Venäjälle – mystiseen maahan, jota kukaan ei ymmärrä, eivät edes venäläiset itse.

Pietari, Suuriruhtinaskunnan aika ja myöhemmätkin Venäjän vaiheet ovat merkittävästi vaikuttaneet Suomen historiaan. Mannerheim palveli Venäjän armeijassa Pietarissa 30 vuotta. Siellä rakentui hänen suuruutensa perusta. Matkalla kuljemme Mannerheimin  jäljillä: tutustumme hänen palveluspaikkoihinsa ja muihinkin häneen liittyviin kohteisiin ja kuulemme hänen henkilöhistoriastaan.

Matkalla tutustumme Pietarin keskeisimpiin nähtävyyksiin ja poikkeamme Venäläisen Taiteen museossa ja Verikirkossa, jonka paikalla Aleksanteri II murhattiin.

Nautimme lounasta Marshall-hotellissa Shpalernaja-katu 41, joka toimi Chevalier-kaartin majapaikkana 1800-luvulla ja jossa toimii hotelli, joka on nimetty Marshal-hotelliksi marsalkan mukaan. Hotellin yhteydessä toimii pieni Mannerheim-näyttely.

Matkalla tutustutaan myös Amiraliteetin alueeseen. Amiraliteetti on yksi Pietarin symboleista, joka rakennettiin telakaksi ja toimii nykyään laivaston päämajana. Käynti entisessä Tsarskoje Selossa kuuluu myös ohjelmaan. Tässä ent. Tsaarien kylässä keisarinna Maria Fjodorovna antoi Mannerheimille 1889 määräyksen upseeriksi ylentämiseksi. Tutustumme tässä nykyisessä Pushkinissa loistokkaaseen Katariinan palatsiin.

Matkan aikana tutustumme tietysti Viipuriin, Karjalan Kannakseen ja sotahistoriaan  ja yhteiseen historiaamme, Suomen tarinaan, joka on aina ollut itäsidonnainen. Paluumatkalla ajamme Terijoen ja Raivolan kautta.

Asiantuntijana on tietokirjailija Paavo Friman, joka on tutkinut Mannerheimia neljä vuosikymmentä,  kirjoittanut Mannerheimista useita kirjoja, koonnut häntä koskevan postikorttikokoelman ja ollut järjestämässä useita näyttelyjä ja paljon muuta. Matkanjohtajana Pekka Lehtonen.

Matkan hinta 4 pv: 369 €/hlö
Yhden hengen huoneessa 435 €/hlö

Hintaan sisältyy:
* Kuljetus hyvällä turistibussilla Pietariin matkaohjelman mukaisesti
* Lounas Viipurissa htl Vyborg
* Tsarskoe Selo ja Katariinan palatsi opastettuna
* Lounas Marshall ravintolassa
* Pietari-Paavalin linnoitus opastettuna
* Lounas Musej Vjazi ravintolassa
* Venäjän taiteen museo opastettuna
* Verikirkko opastettuna
* Lounas Viipurissa Pyöreässä tornissa
* Mannerheim -asiantuntija
* Hotellimajoitus Pietarissa hotelli Moskovassa 2 hengen huoneissa
* Hotelliaamiaiset ja rekisteröintimaksut
* Matkanjohtajan palvelut matkan ajan

Lisämaksusta:
* Ryhmäviisumin hankinta Suomen kansalaisille 75 €
* Matkavakuutus

Lue lisää Matkaohjelma -sivulta.

mannerheim-kaartin ratsumestari-300-friman
Kaartinratsumestari Gustaf Mannerheim, Pietarissa 1904.
Lähde: Paavo Frimanin arkisto.

Alustava matkaohjelma

Torstai
08:00 Helsinki
08:45 Porvoo
09:15 Loviisa
09:45 Karhula
10:10 Hamina, linja-autoasema
11:00 Tauko Vaalimaalla, Rajahovi, Tullimuodollisuudet
15:00 Tauko Viipurissa, hotelli Viipurissa, lounas
20:00 Saapuminen hotelliin, majoittuminen, hotelli Moskovaan

Perjantai
08:00 Buffet aamiainen
09:00 Lähtö oppaan johdolla kohti Tsarskoe Seloa ja Katariinan palatsia.
Kierroksen jälkeen lounastamme Marshall ravintolassa.
15.30 Saavumme hotellille
18.30 lähtö iltaohjelmaan, lisämaksusta, Varietee show n 36 € tai Mariinskin teatteri alk 40 €.

Lauantai
08:00 Buffet aamiainen
09:00 Kiertoajelua ja Pietari-Paavalin linnoitus
12:30 Lounas, Muzei Vjazi ravintolassa
13:50 Venäläisen taiteen museo
16:45 Paluu hotelliin
17:30 Lähtö Kasakkatanssiin, balettiin, ajetaan Nevskiä pitkin. Lisämaksu n 36 €.

Sunnuntai
08:00 Buffet aamiainen
09:15 Lähtö hotellista (tavarat mukaan bussiin), kiertoajelu jatkuu
11:00 Verikirkko
12:00 Lähtö Pietarista
Ajetaan Rantatietä Terijoelle, Vammelsuuhun, Raivolaan, Kivenavalle ja Kyyrölään
16:30 Tulo Viipuriin
Lounas Viipuri, Pyöreä Torni, Kauppahalli aikataulun puitteissa
18:00 Lähtö Viipurista
19:00 Venäjän tulli
20:00 Suomen tulli (Suomen aikaa)
Tauko Rajahovissa

Kiertoajeluiden aikana aikana tutustutaan Pietarin keskeisiin nähtävyyksiin sekä Mannerheimiin liittyviin kohteisiin. Hinnat sitoumuksetta.

Hotelli MOSKVA ****

Sijainti: Sijaitsee Nevski Prospekt -kadun päässä, vastapäätä Aleksanteri Nevskin luostaria.
Osoite: Pl. Aleksandra Nevskogo 2. Tel: +7 (812) 333 2 444.
Lähin metroasema: Aleksandra Nevsgogo metro-asema on samassa talossa.
Huoneita: Suuri hotelli, 825 huonetta. Standard ja Comfort huoneita, Junior sviittejä ja sviittejä.
Huonevarustus: TV, talletus, minijääkaappi, puhelin, internet yhteys.
Hotellin palvelut: Ravintola Panorama hotellin 8.kerroksessa, aulabaari ja bankettihuone esim. yksityistilaisuuksia varten. 4 kokoustilaa max 400 henkilölle. Ruokakauppa Prisma rakennuksen alakerrassa, matkamuistomyymälöitä.

Pietari_Moskva_Hotel_front_800x600

Venäjä tunnetaan vanhastaan Tsaareista ja Tsaarien hovista. Suurista palatseista ja kullan loistosta. Nykyään se tunnetaan kasvavana talousmahtina.
Pietari on noin viiden miljoonan asukkaan suurkaupunki. Se on rakennettu suomalaisheimojen ikivanhan kauppapaikan Nevanlinnan päälle. Kaupunki tunnetaan kulttuurikaupunkina, jonka vetonauloja ovat monet nähtävyydet ja museot.
Virallinen kieli: Venäjä
Valuutta: Rupla
Passi ja viisumi: Suomen kansalaisilta vaaditaan Venäjälle viisumi. Lisätiedot toimistoltamme.
Aikavyöhyke +1 Kesäaika ei ole käytössä

Ryhmäviisumia varten tarvitaan:
* viisumianomuskaavake
* kopio passin kuvasivusta
* passivalokuva (35 x 45 mm)
* matkustajavakuutustodistus

MARSKIN Pietarin vuodet

1887 Carl Gustaf Emil Mannerheim on varaton ylioppilas, kun hän pääsee Nikolain ratsuväenkouluun Pietariin. Eno Albert Julin on suostunut kustantamaan 20-vuotiaan junkkarin opinnot. Gustafia ei kiinnosta siviiliura: ”Sovin paremmin istumaan hevosen selässä ja tappelemaan sapeli ja pistooli kädessä kuin istumaan kirjoituspöydän takana.” 1889 Upseeriura on katketa juopotteluun junassa. Mannerheim alennetaan toiseen käytösluokkaan. Ei jää viimeiseksi kerraksi, kun hän pelastaa nahkansa pietarilaissukulaisten suhteilla. Loppukesästä keisarinna Maria Fjodorovna ojentaa Gustav Karlovits Mannerheimille määräyksen upseeriksi ylentämisestä Krasnoje Selon harjoituskentällä. Kornetin pettymykseksi hänen ensimmäinen komennuspaikkansa on Kaliszin kaupunki kaukana Puolassa.

1891 Kummitäti Alfhild Scalonin suhteilla sukulaispojalle järjestyy paikka hovin suosimassa chevalier-kaartissa. Taas tarvitaan myös Albert-enon rahallista tukea; tsaarin salonkisotilaiden pitää hankkia seitsemän univormua ja kaksi hevosta.

1892 Kummitädin puhelahjoista on jälleen apua, kun hän järjestää Mannerheimin avioon Anastasia Arapovin, kenraalin tyttären kanssa. ”Vaalea, keskimittaista pitempi, täyteläinen, reipas ja pirteä”, aviomies kuvaa puolisoaan suvulle. Upseerin rahahuolet helpottavat, mutta liitto on jääkylmä. Muistelmateoksessaan Mannerheim omisti avioliitolleen ja vaimolleen yhden lauseen.

1893 Chevalier Mannerheim osallistuu arvostettuun esteratsastuskilpailuun Insinöörilinna Mihailin maneesissa. Lillyllä, suosikkihevosellaan, hän voittaa tuhat ruplaa ja hurmaa pietarilaislehdistön: ”Varmuus, sirous, erinomainen mielenmaltti – siinä hänen osoittamansa ominaisuudet.” Pian Mannerheim saa uuden roolin, isyyden. Esikoinen kastetaan Anastasieksi.

1895 Vapaaherra, kolmen maatilan isäntä, haluaa perustaa hevostilan ja sijoittaa pörssiin, mutta kurssien romahdus pilaa suunnitelmat. Perheen toinen tytär Sophie syntyy. Kotikieli on ranska, jota isä opettaa tyttärilleen. Muutoin hän on etäinen lapsilleen, usein töissä.

1896 Chevalier osallistuu Moskovassa tsaari Nikolai II:n kruunajaisiin – astelee kulkueen kärjessä. Taidemaalari Albert Edefelt seuraa tilaisuutta paikalla. ”Gustaf Mannerheim kulki keisarin baldakiinin edessä miekka paljastettuna ja näytti erittäin komealta.”

1897 Luutnantti Mannerheim vaihtaa työpaikkaa, keisarillisen hovitallihallinnon palvelukseen. Esikuntaupseerin työ on mieluisa: hevoskauppoja Venäjän ja Länsi-Euroopan parhaissa siittoloissa. Matkoissa on vaaransa; Berliinissä nuoritamma potkaisee, vasen polvilumpio hajoaa viiteen osaan. Taitavat lääkärit pelastavat jalan.

1899 Helmikuun manifesti herättää suomalaisessa upseerissa levottomuutta. Suomea venäläistetään. Suku on peloissaan, mutta ei vaadi Mannerheimia eroamaan tsaarin palveluksesta.

1900 Vaimo Anastasia Mannerheim lähtee salaa Venäjän Kaukoitään Punaisen ristin sairaanhoitajaksi. Hän pakenee kurjaa avioliittoa; vapaaherratar tietää, että aviomies on ollut kauan uskoton. Mannerheim viihtyy ratsastuskilpailuissa, niin kuin monesti aiemmin.

1903 Kulissit kaatuvat, kun Anastasia muuttaa lapsineen Pietarista Pariisiin. Lasten isälle jää muistoksi vain taidokkaasti valmistettuja valokuvia. ”Tekee tietysti hyvin kipeätä todeta varmaksi asia, jonka minä jo kauan olen aavistanut”, Gustaf kirjoittaa Eva-siskolleen.

1904 Upseerien ratsuväkikouluun valittu everstiluutnantti nimetään mallieskadroonan johtajaksi. ”Kaikki olisi hyvin, ellen tuntisi itseäni niin yksinäiseksi”, veli avautuu Sophie-siskolleen. Venäjä ajautuu sotaan Japanin kanssa. Mannerheim, 37-vuotias upseeri, kutsutaan hevosineen itään Mantšuriaan. Hänen Carl-veljensä on karkotettu Ruotsiin venäläisvastaisuuden takia, mutta Gustaf haluaa rintamalle. Pois Pietarista, pakoon sotkuisia raha- ja perhehuolia. ”Tarvitsen ratkaisevaa vaihtelua, joka ravistaa minut hereille ja antaa uusia intressejä”, hän kirjoittaa veljelleen.

Lähteet: Stig Jägerskiöld: Nuori Mannerheim; Leonid Vlasov: Mannerheim Pietarissa 1887–1904. Suomen Kuvalehti/ Petri Pöntinen

Osoitteet: Chevalier-kaarti, Špalernaja ulitsa 41 Nikolain ratsuväenkoulu, Lermontovski prospekt 54 Kummitäti Alfhild Scalonin asunto, Aptekarski pereulok 4 Räätäli Carl Nordenström, Nevski prospekt 46 Hôtel d’Europe (Grand Hotel Europe), Nevski prospekti/ Mikailovskaja ulitsa 1/7 Talliaukio, Konjunšennaja Plostšad Insinöörilinna Mihailin maneesi, Maneznaja Plostšad 2 -Mannerheimin asunto 1891–92, Zakharjevskaja 31 -Mannerheimin asunto 1892–93, Moikan rantakatu 29 -Mannerheimin asunto 1893–94, Kutuzovin rantakatu 28 (ent Gagarinin rantakatu 28) -Mannerheimin asunto 1894–95, Ligovskaja 49 -Mannerheimin asunto 1895–97, Millionnaja 8 -Mannerheimin asunto 1897–1904, Konjušennaja Plostšad 1 ja 2.

 

Nämä ovat hintaesimerkkejä räätälöimistämme matkoista. Hinnat ovat arviohintoja. Lopullinen hinta muodostuu sesongin ja lentoyhtiön/laivayhtiön/junayhtiön sekä matkustusluokan mukaan. Tutustuttuasi hintaesimerkkeihin, pyydä tarkka tarjous omalle matkallesi klikkaamalla "Varaa matka"-painiketta! Teemme sinulle tarjouksen matkasta toiveidesi mukaan ja vasta saatuamme sinulta hyväksynnän alamme varata matkaa. Hinnat eivät ole voimassa messu- ja erikoistapahtumien aikana. Joulun, uudenvuoden, talviloman ja pääsiäisen aikaan erikoishinnat! Myös muita matka- ja hotellivaihtoehtoja! Kysy lisää toimistostamme.