Opastukset Hamina

Hamina tunnetaan ympyräkaupunkina, joka ”saa pään sekaisin” – todellisuudessa Haminassa ovat ympyräkatujen lisäksi ulottuvillasi Tervasaaren lähisatama, laaja saaristo, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, maaseutu sekä retket Salpalinjalle ja Ylämaalle tilaajan omalla bussilla. Meiltä voit tilata joko valmiin opastuskierroksen tai omien toiveidesi mukaan räätälöidyn kierroksen. Opastus voidaan toteuttaa kävellen tai ryhmän omalla bussilla kiertäen. Silloinkin osa kierroksesta voidaan tehdä myös kävellen. Hamina on tullut tunnetuksi vuotuisista tapahtumistaan. Suurin niistä on parillisina vuosina toteutettava Hamina Tattoo, sekä joka vuosi toistuvat Haminan kansainvälinen koiranäyttely, musiikkitapahtuma Elokuun illat, Valojen yö ja Wanhan Holviston joulu Hamina Bastionissa.

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Opastukset Hamina

Tervetuloa Haminaan opastetulle kierrokselle!

Haminan poikkeuksellinen asemakaava ja tähtilinnoitus viehättivät eurooppalaisia matkailijoita jo 1700-luvulla. Tämä Suomen vanhin varuskuntakaupunki houkuttelee yhä väkeä idyllisille ympyräkaduilleen ja kansainvälisen luokan tapahtumiin, kuten Hamina Tattoo-sotilasmusiikkifestivaaliin joka toinen vuosi. Itsenäisen Suomen juhliessa 100-vuotista olemassaoloaan myös Haminan Seudun Oppaat ry täyttää pyöreitä vuosia.

Jo 40 vuoden ajan auktorisoidut matkailuoppaat ovat tarjonneet tietoa ja elämyksiä, nykyään lähes 30 oppaan voimin. Opastuskierrosten valikoimasta löytynee jokaiselle jotakin, mutta kierros on mahdollista räätälöidä myös ryhmän toiveiden mukaan. Oppaan matkassa voit siirtyä ajassa taaksepäin 1800-luvulle, tutustua alueen omaleimaiseen luontoon tai vierailla vaikkapa Salpalinjalla.

Hurmaavan lisän opastukseen tuovat  historian henkilöt, jotka kutsuvat tutustumaan elämäänsä Haminassa. Opastuskieliä on tarjolla peräti kymmenen: suomi, ruotsi,englanti, venäjä, saksa, espanja, ranska, italia, romania ja japani.

Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä opastuksista peritään kaksinkertainen maksu.

Opastushinnat 2020HintaKielilisällä
1 h83 €88 €
1,5 h113 €123 €
2 h128 €138 €
2,5 h143 €158 €
3 h158 €173 €
3,5 h168 €188 €
4 h178 €198 €
4,5 h188 €213 €
5 h198 €223 €
5,5 h208 €238 €
6 h218 €248 €

Lähde aikamatkalle entisten aikojen Haminaan roolioppaiden johdolla!

 


Hamina Agrafena Ovshinnikova

II killan kauppiaan vaimo Agrafena Ovshinnikova vie kaupunkiin tulijat kuulemaan kaupungin ympyröistä.

Korte Tatiana (venäjä)


Hamina Amanda Mechelin os. Sagulin

Amanda Mechelin os. Sagulin, syntynyt Viipurissa, aviomies kadettikoulun opettaja ja poikansa tuleva valtiomies Leo Mechelin.

Lavila Anna-Liisa

Haminan Oppaat_Anna-Liisa Lavila_Amanda Mechelin_800x600


Hamina Anna Agatha Argillander

Anna Agatha Argillander (1860-luku) avioitui postinhoitaja Bernt Adolf Lindemanin kanssa. Agatha eli aikansa elämää miehensä rinnalla, mutta aina askeleen miehensä varjossa tietäen silti yhteiskunnallisen asemansa.

Häkkinen Virve

Haminan Oppaat_Virve  Häkkinen_Anna Agatha Argillander _800x600


Hamina Anna Aladina os. Pimenova

Anna Aladina os. Pimonova. Mieheni on kauppaneuvos ja omistaa sahoja, tehtaita ja taloja. Haminalaiset kertovat hauskaa juttua siitä, että meillä on niin monta taloa, että jos poika tekee treffit tytön kanssa Aladinin talon eteen, tyttö saattaa olla eksyksissä. Tavataanko Aladinin talon edessä?

Korte Tatiana (venäjä)

Haminan Oppaat_Tatiana Korte_800x600


Hamina Anna Neovius keisarillisen kadettikoulun johtajan vaimo

Puolisoni on kenraalimajuri Frithiof Neovius, Suomen kadettikoulun johtaja 1871-1885. Voin kävellä kanssanne nuoren kadetti Gustaf Mannerheimin jalanjäljillä 1880-luvun Haminassa.

Saikko Anu

Haminan Oppaat_Anna Neovius alias Anu Saikko RUKn edessä 800x600


Hamina Apteekkarska Wilhelmina Nymalm

Apteekkarska Wilhelmina Nymalm on ylpeä lapsistaan, kuuluista kalaasien järjestäjä – ja osaa kertoa Haminasta kustavaisille monta kansankostia pään- tahi hammassäryn parantamiseksi.

Kantola Tuula

Haminan Oppaat_Tuula Kantola_Apteekkarska Wilhelmina Nymalm _800x600


Hamina Bernd Adolf Lindeman

Bernd Adolf Lindeman (1870-luku)
Olen Haminan postimestari ja kaupunginvaltuutettu ja siksi tiedän kaupungin oloista kuten kestikievarien ajurien postinajosopimuksista, vaivaistalon ylläpidosta ja yleensäkin kaupungin asioista. Toimissani olen periksi antamaton virkamies.

Pyrhönen Jyrki 

Haminan Oppaat_Jyrki Pyrhönen_800x600


Hamina Constantia Forstén

Eletään 1860-lukua. Constantia Forstén on alunperin puolalaista ruhtinassukua oleva kuuden lapsen äiti. Puoliso, Kadettikoulun opettaja, on kuollut jokin aika sitten. Niinpä hyväntuulinen ja puhelias leskirouva elättää itsensä ja lapsikatraansa pianonsoiton opettajana ja ompelutöillä, mikä on säädylliselle naiselle sopivaa työtä.

Toivonen Sari 

Haminan Oppaat_Sari Toivonen_Constantia Forstén _400x300


Hamina Donat Rydzeffskij

Donat Rydzeffskij (1870-luku) oli mm. Haminan Kadettikoulussa taloudenhoitajana, yleni kenraalimajuriksi 1865. Sotilasuran jälkeen asettui vaimoineen Haminaan ja perusti kaupunkiin sen ensimmäisen valokuvausliikkeen.

Tykkyläinen Kauko

Haminan Oppaat_Kauko Tykkyläinen_Donat Rydzeffskij _800x600


Hamina Helena Amalia Hulkovius

Helena Amalia Hulkovius on haminalaisen maineikkaan tyttökoulun johtajatar, joka tarinoi 1800-luvun pikkukaupungin elämästä ja kertoo aikalaisistaan, juoruja kaihtamatta.

Volkmann-Lahtinen Irmeli 

Haminan Oppaat_Volkmann-Lahtinen Irmeli_Helena Amalia Hulkovius_400x300


Hamina Koti-ja sivistysneuvos Elna Mathilda von Nandelstadh

Koti-ja sivistysneuvos Elna Mathilda von Nandelstadh (1890-1891)

Haminan Ruotsalaisen tyttökoulun johtajattareksi valittiin neiti Elna von Nandelstadh Kuopiosta. Kouluun yhdistettiin ruotsalainen poikakoulu – yhdistetylle koululle tuli näin sekä johtaja Jeja Roos että johtajatar Elna, jotka sitten avioituivat. Elnalla oli takanaan vankka koti- ja koulusivistys, hän nautti hän yleistä luottamusta.

Häkkinen Virve

Haminan Oppaat_Virve Häkkkinen_Elna Mathilda von Nandelstadh _800x600


Hamina Leskirouva ja rokottaja Johanna Nylund

Leskirouva ja rokottaja Johanna Nylund asuu Haminassa Pikkuympyräkadulla, josta on hyyrynnyt lukaalin itselleen ja kolmelle lapselleen. ”Rokko-rouvaa” kunnioitetaan ja vähän pelätäänkin, kun hän menee kyytikärryillä koulukkaita rokottamaan isorokkoa vastaan. Työssään hän saa tietää paljon kaupungin asukkaista ja heidän elämästään.

Karinen Katja

Haminan Oppaat_Katja Karinen_Johanna Nylund_800x600


Hamina Maria Magdalena Forsberg

Maria Magdalena Forsberg (1809)
Vauraan 1. killan kauppiaan vaimo vailla huolta huomisesta. Mielellään seurustelee kaupunkiin tulevien vieraiden kanssa.

Tamminen M.-L. 

Haminan Oppaat_ Tamminen Marja-Leena Maria_800x600


Hamina Piika Briitta Matintytär

Piika Briitta Matintytär (1860-luku) on arvoisan vapaaherratar Gustawa Langenstiernan sisäpiika ja tarvittaessa hänen tyttöpensionaattinsa förkel, joka katsoo tyttöjen perään, kun Arvoisalla Vapaaherrattarella on muuta menoa. Briitta on ahkera ja utelias piika, joka on seuraa opetusta avaimenreiästä ja näin ollen osaa svenskaa, engelskaa, tyskaa ja ryskaa – ja tietää paremman väen asioista.

Riitta Kuusinen

Haminan Oppaat_Riitta Kuusinen_400x300


Hamina Vapaaherratar Wilhelmiina Munck

Vapaaherratar Wilhelmiina Munck (1850-luku) viettää vilkasta elämää Haminassa Keisarillisen Kadettikoulun johtajan rouvana. Wilhelmiina tuntee Kadettikoulun ja Haminan elämää sekä sen ympyröiden rakennuksia ja historiaa.

Anna Joselin, merimiehen vaimo. (ei kuvaa)

Sakki Pauliina

Haminan Oppaat_Pauliina Sakki_800x600


Hamina Wapaaherratar Gustawa Langenstierna

Wapaaherratar Gustawa Langenstierna (1862)
Leski ja tyttökoulun johtajatar. Ainaiset rahahuolet vaivaat mieltä, sillä arvonimi tuottaa kustannuksia mm. krinoliiniveron maksamisessa. Siksi hän neularahoja hankkiakseen ohjailee kaupunkiin tulevia vieraita, etteivät eksy ympyröille.

Tamminen M.-L. 

Haminan Oppaat_Tamminen_Gustawa_800x600

Kielilisä 10€/ alkava tunti

Aikamatkaopastuksista peritään 25% lisämaksu.

Matkakorvaus julkisten liikennevälineiden taksojen mukaan, jos opastuksen aloitus ja/tai lopetuspiste on Haminan rajojen ulkopuolella.

Opastuksen peruutus on tilaajan taholta suoritettava kaksi arkipäivää ennen sovittua opastusta, muuten peritään täysi korvaus.
Kävelykierroksilla ryhmän enimmäiskoko on 25hlöä/opas.

Hinnat sisältävät välityspalkkion 18 €, jonka ALV on 24 %. Kotka oppaat, Kotkan oppaat, Kotka opastukset, Kotkan opastukset

Hamina on yksi Suomen vanhimpia kaupunkeja. Sijaintinsa vuoksi kaupunki on ollut merkittävä myös sodankäynnin kannalta. Kaupungin 360-vuotiseen historiaan voi tutustua keskustan ympyräkaavaa ja linnoitusvalleja tutkien.

Haminan historiallisen ympyräkaupungin tarina alkaa 1600-luvulta. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta. Hamina vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Haminan keskustan linnoitukseen ja tunnelmallisiin puukortteleihin voit tutustua helposti kävellen. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.

Pistäydy vieri vieressä sijaitseviin kirkkoihin ja museoihin tai tee löytöjä kauppatorilta, markkinoilta ja vanhan keskustan putiikeista. Piipahda myös historiallisen keskustan ulkopuolelle – maaseudulle, merelle ja ainutlaatuisen saariston kalastajakyliin.

Alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä  ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy mm kansainvälisen sotilasmusiikin parhaimmistoa edustava Hamina Tattoo.

Vanhan keskustan ympyräkaduilla et voi eksyä. Korkeintaan ne voivat saada pääsi pyörälle!

Suomi tunnetaan maailmalla puhtaasta luonnostaan, rauhallisesta elinympäristöstään ja tuhansista järvistään. Suomen Lappi tunnetaan ympäri maailman, sekä Joulupukkimme, joka asuu Korvatunturilla. Suomalainen sauna on käsite, joka myös tunnetaan laajasti myös rajojemme ulkopuolella. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä kanattaa mainita myös Tove Janssonin luomat Muumit, jotka tunnetaan etenkin Japanissa.
Pääkaupunki: Helsinki
Virallinen kieli: Suomi, Ruotsi
Valuutta:  Euro
Kesäaika:
noudatamme kesäaikaa
Tiedot sitoumuksetta.