Karjala-Japi_Suomi_800x600
Venäjä Mannerheim ja Itä-Karjalan valtaus

Lähde mukaan matkaamaan tuntemattoman sotilaan sotateillä Venäjän Karjalassa asiantuntija oppaan johdolla.

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Venäjä Mannerheim ja Itä-Karjalan valtaus

Mannerheim ja Itä-Karjalan valtaus 1919 ja 1941

Venäjällä kolme vuosikymmentä palvelleena ruotsinkielisenä suomalaisena aatelismiehenä Gustaf Mannerheim ei tuntenut erityistä mielenkiintoa ns. heimoaktivismia kohtaan. Silti hän oli kahdesti aivan ratkaisevassa asemassa Aunuksen – ja myös Vienan – valloituksissa.

Vielä sisällissodan raivotessa Suomessa keväällä 1918 hän antoi päiväkäskyn, jossa vannoi olemaan panematta ”miekkaa tuppeen” ennen kuin Suomi ja Vienan Karjala olisivat vapaat.

Hänen toimiessaan valtionhoitajana huhtikuussa 1919 käynnistettiin laajamittainen hyökkäys Aunuksen valtaamiseksi. Heinäkuussa 1941 antamassaan ”miekantuppipäiväkäskyssään” sotamarsalkka viittasi yli kaksi vuosikymmentä aikaisemmin vannomaansa valaan. Suomalainen Karjalan armeija aloitti hyökkäyksen Aunukseen ja se eteni Syvärille, Petroskoihin, Ääniselle ja Karhumäkeen sekä Poventsaan saakka. Itä-Karjalaan luotiin suoraan ylipäällikön alainen sotilashallintoalue.

Oppaana sotahistorian professori Martti Turtola, joka on Suomen arvostetuimpia historiantutkijoita. Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu muun muassa useita elämänkertateoksia sodan ajan huomattavimmista suomalaisista upseereista. 2016 ilmestyi teos ”Mannerheim”.

Matkapäivät: 17.-20.8.2017

Matkan hinta : 455 €/hlö

Hintaan sisältyy:
* Kuljetus alk. Helsinki
* Majoitus kahden hengen huoneessa
* Aamiaiset hotelleissa
* Ravintolaruokailut x 4
* Sotahistorian oppaan palvelut

Lisämaksusta:
*
Ryhmäviisumi 75 €/hlö
* Yhden hengen huone 90 €/hlö

Ilmoittautumiset 14.7.2017 mennessä.
Matkan toteutuminen edellyttää 30 lähtijää.

Matkapäivä 1.
07:00 Helsinki, Rautatientori
08:50 Porvoo, linja-autoasema
10:00 Hamina linja-autoasema
10:20 Lappeenranta, matkakeskus

Joutseno – Imatra— Simpele, kahvitauko— Ruokailu Kitee, Pajarinhovi
Rajan ylitys Niiralasta—Ajo Sortavalaan, majoitus hotelli Sortavala

Vuoden 1919 Aunuksen retken aikana muodosti Sortavala tärkeimmän tukialueen sotatoimille. Sen enempää talvi- kuin jatkosodassakaan neuvostojoukot eivät kyenneet valloittamaan kaupunkia. Kesällä 1941 suomalaiset joukot valloittivat sen pitkäaikaisten sotatoimien tuloksena. Tämä suomalaisen ajan ”Laatokan Karjalan pääkaupunki” on säilynyt hyvin ja sen rakennuskantaa on viime vuosina kovasti kohennettu.

Matkapäivä 2.
Aamiainen hotellissa
Läskelä—Lemetti—Pitkäranta—Salmi—Vitele—Tuulos— Aunus, majoitus ja ruokailu hotelli Olonga.

Laatokan Karjalassa käytiin talvisodan aikana laajamittaista ”mottisotaa”, jonka muistoksi suomalaiset ja venäläiset ovat yhdessä pystyttäneet karjalaisen kuvanveistäjän Leo Lankisen muovaileman ”Surun ristin”. Salmin kylän hautausmaalla on – ihmeellistä kyllä – kaikki vuosikymmenet säilynyt vuoden 1919 Aunuksen retken uhrien hautamuistomerkki.

1941 voittoisat kenraali Paavo Talvelan joukot etenivät Tuulosjoelle saakka, josta syyskuun alussa käynnistyi suurhyökkäys itse Aunukseen. Muutamien päivien aikana joukot valloittivat Aunuksen kaupungin (Aunuksenlinnan) ja Laguksen panssarit etenivät Syvärille Lotinapellon kaupungin edustalle. Nurmoilan vanhassa karjalaiskylässä Olavi Paavolainen kirjoitti lumoutuneena ”Aunus harmaasilmästä”.

Matkapäivä 3.
Aamiainen hotellissa
Nurmoila—Pyhäjärvi—Prääsä—Petroskoi, majoitus ja ruokailu hotelli Karelia

Jo 1919 huhtikuussa suomalaisjoukot valloittivat Aunuksen kaupungin ja etenivät Lotinapellon edustalle, mutta joutuivat kiivaan vastarinnan ja huollon heikkouden vuoksi vetäytymään lähelle valtakunnan rajaa. Majuri Talvelan johtama pohjoinen hyökkäyskärki pääsi aivan Petroskoin porteille, Suollusmäelle, mutta joutui myös vetäytymään.

Alkusyksystä -41 hyökkäyksen päätavoitteeksi käskettiin Petroskoi ja joukot käännettiin kohti pohjoista. Kiivaiden taistelujen jälkeen kaupunki Valloitettiin 1.10.1941 ja sen nimi muutettiin Äänislinnaksi.
Tutustutaan nykypäivän Petroskoihin

Matkapäivä 4.
Aamiainen hotellissa.
Kotimatka suuntautuu Petroskoista länteen Prääsän kautta, uralla jota myöten sotatoimet aaltoilivat edestakaisin 1919, 1939-40 ja 1941 ja 1944.
Matkalla ruokailu.
Rajanylitys Niiralasta—Paluu Hamina—Helsinki

Karjala Olonia Aunus

Viihtyisä, vuonna 1991 rakennettu hotelli Aunuksen keskustassa. Kolme kerrosta, ei hissiä. 61 huonetta, joissa suihku, wc ja radio. Muut palvelut hotellissa. ravintola, baari, matkamuistokioski, valuutanvaihto, kokoustila, sauna ja saunatupa, hieroja.

Lue lisää
Venäjä Karjala Sortavala Sortavala

Sijainti rauhallisella paikalla kaupungin keskustan lä­heisyydessä, ruutukaava-alueen laidassa entisiä poika- ja tyttö­lyseoita vastapäätä ent. Koulukadun var­rella. 77 vuodepaikkaa (23 kahden hengen, yhdeksän kolmen hengen ja yksi neljän hengen huonetta).Rakennus on koulun asuntola, majoitus vaati­mattomissa 4-huoneen soluissa, joilla yhteinen oleskelutila, WC ja suihku. Aamiaishuone ja itse­palvelu­keittiöitä, WiFi, vedenkeitin, kassakaappi.

Lue lisää

Ryhmäviisumia varten tarvitaan:
* viisumianomuskaavake
* passin valokopio (mustavalkoinen). Kopion tulee olla koko passitietoaukeamasta. Kopioita ei saa suurentaa eikä pienentää.
Passin tulee olla voimassa 6 kk viisumin päättymisen jälkeen
* värillinen passivalokuva (35 x 45 mm). Ei saa olla 6kk vanhempi.
* matkustajavakuutustodistus

Nämä ovat hintaesimerkkejä räätälöimistämme ryhmämatkoista.
Hinnat ovat arviohintoja, lopullinen hinta muodostuu sesongin ja kuljetusyhtiön sekä matkustusluokan mukaan. Tutustuttuasi hintaesimerkkeihin, pyydä tarkka tarjous omalle ryhmällesi klikkaamalla tarjouslomakettamme!
Teemme yhdessä kanssasi tarjouksen matkastanne toiveidenne mukaan ja vasta saatuamme sinulta hyväksynnän alamme varata matkaa.
Ryhmähinnat ovat yleensä voimassa alkaen 10 hengen ryhmille, ellei toisin mainita.