Blogi: Kallion kutsu

Miten hyvin te tunnette Helsinkiä?

 

Oletteko käyneet Kiasmassa ja Ateneumissa? Stockmannilla on tullut shoppailtua ja Kansallismuseossakin pyörähdettyä. Kauppatorilla on pakoiltu lokkeja ja teatterissa nautittu korkeakulttuurista? Jotkut ovat jopa ihailleet Sibeliusmonumenttia ja tutkineet Tamminiemen saloja? Kuulostaa tyypilliseltä Helsinki-turistilta.

Itsekin luulin tuntevani Helsingin, kun olen tässä kupeessa asustellut lähes puolet elämästäni, opiskellut stadissa ja harrastanutkin siellä. Kaikki kuitenkin muuttui, kun tuttavani pyysi minua seurakseen Helsinki-oppaiden järjestämään Kallion kulmilla dallaillen -kierrokseen.

Opastettu kävelyretki johtaa kävijän Kallion kaupunginosan saloihin ja tarinoihin. Nykypäivän Kalliohan on aika kaukana entisestä työläiskaupunginosasta, jossa kovat kundit vikittelivät kauniita friiduja. Myöskin Kallion maine laitapuolen kulkijoiden vierailupaikkana on suuresti liioiteltu. Nykyisessä Kalliossa suurin osa asukkaita on opiskelijoita tai keskustassa työskenteleviä henkilöitä. Vanhoja rakennuksia on remontoitu moderneiksi asunnoiksi ja toimitiloiksi. Arkkitehtuuriin sekoittuu vanhan jugendin lisäksi maineikkaiden nykyarkkitehtien suunnittelemia ratkaisuja. Kaiken kaikkiaan Kallio esittäytyi syysillan laskeutuessa edukseen.

Monet meistä tunnistava Kallion vanhoista Suomi-filmeistä, joissa Tauno Palo pelastaa Ansa Ikosen ryöväreiltä. Tästäkin Kalliosta löytyy edelleen viitteitä, vaikka nykypäivä onkin hyvin erilainen. Tiesittekö muuten, että Kalliossa on ollut kaikkiaan 30 elokuvateatteria aikojen saatossa? Muutama näistä on edelleen jäljellä, mutta muuttuneella käyttötarkoituksella.

Suurin ihmetyksenaiheeni oli kuitenkin, kuinka vehreä Kallio olikaan. Toki Kaupunginteatteria ympäröivä puisto ja lahti oli tuttuja, mutta monen talon sisäpihalta löytyy viheralueita ja kujien suojista löytyy, mitä ihastuttavampia puistoja. Valitettavasti vain maasto ei ollut parasta mahdollista piikkikoroille mukulakivineen, mutta harkitsin tovin jopa muuttavani tänne eläkepäivinäni. Järjen palaillessa muistin kuitenkin Suomen ja Helsingin pitkän ja loskaisen talven, joten pitäydyin ensimmäisessä eläkesuunnitelmassani Välimeren alueella.

Ensi keväänä ajattelin sitten hankkia lisätietoa Helsinkin alueista. Oppailla näytti olevan samanlaisia kiertokävelyitä Meilahdessa ja Arabianrannassa. Tiedä, mitä uutta opinkaan sillon!

Mutta nyt kiitän ja kumarran tällä kertaa ja hyräilen poistuessani…

http://www.youtube.com/watch?v=-xqi5GF9Zxg

 

Jonna