Hyvä tietää matkaohjeita

Matkaehdot

Mitä ennen matkaa tulee muistaa

Tänne olemme keränneet tietoutta, johon kannattaa tutustua ennen matkaasi.

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaasi että sinulla on voimassa oleva matka-asiakirja. Yleisten matkapakettiehtojen mukaan matkustajan on itse huolehdittava matkalla tarvittavista asiakirjoista. Kymenmatkat Oy ei vastaa mahdollisista seurauksista, mikäli asiakkaalla ei ole voimassa olevaa passia tai virallista hankilökorttia (matkustusasiakirjaa) tai viisumia.

Ulkoministeriö passiohjeita

Useat maat vaativat, että passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisestä.  Eurooppaan suuntautuvilla matkoilla passin/henkilökortin on hyvä olla voimassa ainakin 3 kk matkan päättymisen jälkeen. EU-alueella matkustettaessa useimmat valtiot eivät edellytä passilta/henkilökortilta vähimmäisvoimassaoloaikaa, vaan riittää, että passi/henkilökortti on voimassa koko suunnitellun matkan ajan. passin/henkilökortin tulee olla ehjä. Ajantasaiset maahantulosäädökset on hyvä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Tarkista ennen matkavaraustasi tarvitaanko matkakohteeseesi tai mahdolliseen kauttakulkumaahan viisumia tai etukäteen haettavaa maahansaapumislupaa.

Huomaa! Matkavaraukseen tulee merkitä se etunimi, joka on ensimmäisenä passissa ja koko sukunimi. Tarkista, että passissa ja matkalipussa olevat nimet täsmäävät.

Passin kuvasivusta on hyvä ottaa matkalle mukaan kopio ja säilyttää sitä eri paikassa kuin alkuperäistä passia.
* EU kansalaisten matkustusasiakirjat »  Sinun Eurooppasi
* Matkustusasiakirjat »  Rajavartiolaitos

Matkatavarat lennolla

Tarkistakaa sallittu matkatavaramäärä lentoyhtiön omilta nettisivuilta tai ottakaa yhteyttä toimistoomme. Ylipainoista ja erikoismatkatavaroista (golfbagit, sukset) peritään lentoasemalla lentokohteen mukainen maksu. Matkatavaroihin tulee merkitä selvästi nimi- ja osoitetiedot sekä laukun sisä- että ulkopuolelle.
Finnairilla: Käsimatkatavara (55 cm x 40 cm x 23 cm), kokonaispaino 8 kg.
Ruumaan menevä matkatavara: tarkasta ehdottomasti lipustasi. (Yleensä 1 kpl (23 kg)
Huom! Superlight lipun hintaan kuuluu vain pieni laukku enimmäismitat (pituus x leveys x korkeus) 40 cm x 30 cm x 15 cm.

Nesteitä koskevat määräykset Kaikki matkustamoon tuotavat nesteet ovat esitettävä turvatarkastuksessa. Yksi henkilö voi viedä matkustamoon nesteitä käsimatkatavarana, kun – nesteet on pakattu korkeintaan 100 ml kokoisiin pakkauksiin – 100 ml pakkaukset mahtuvat korkeintaan 1 l kokoiseen uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Rajoitus ei koske lentomatkan aikana tarvittavia – vauvan ruokia tai juomia – lääkkeitä tai muita lääkärin määräämiä tai erityisruokavalioista johtuvia nesteitä

Lääkkeiden ja vauvan ruoan tai juoman aitous on pyydettäessä todistettava turvatarkastuksessa. Nestepakkaukset sisältävä pussi, vauvan ruoka tai juoma, lääkkeet ja mahdolliset muut nesteet, jotka halutaan kuljettaa matkustamossa, on esitettävä turvatarkastuksessa. Myös Tax Free –myymälöistä tehdyt kosmetiikka- ja alkoholiostokset voi tietyin edellytyksin vielä käsimatkatavarana koneeseen, ks. tarkemmat tiedot    www.finavia.fi

Näin toimit lähtöselvityksessä

Lähtöselvityksen määräajat ja tavat vaihtelevat lentojen mukaan. Varmista tiedot aina matkavarauksen yhteydessä. Monet lentoyhtiöt ovat luopuneet henkilökohtaisesta lähtöselvityspalvelusta, jolloin lähtöselvitys tulee tehdä itse joko lentoyhtiön verkkosivuilla tai lentoasemalla automaatilla. Jos mukanasi on vain käsimatkatavaraa, tee lähtöselvitys etukäteen lentoyhtiön internetsivulla. Näin voit lentoasemalle tultuasi mennä suoraan turvatarkastukseen.

Jos mukanasi on ruumaan menevää matkatavaraa, lähtöselvitys kannattaa tehdä lentoaseman automaatilla. Helsinki-Vantaalla, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Vaasassa on helppokäyttöisiä automaatteja, joilla teet lähtöselvityksen nopeasti.

Näin toimit matkatavara-automaatilla

Ruumassa kuljetettavien matkatavaroiden luovutus lentokoneeseen tapahtuu nykyään usein itsepalveluna ns. bag drop -automaatteilla. Kun olet tulostanut matkatavarakuitit eli tägit lähtöselvitysautomaatilla ja kiinnittänyt ne, voit siirtyä bag drop -automaatille.

Lentoaseman näyttötaululta tarkistat, missä oman yhtiösi bag drop -automaatti sijaitsee.

Näin selvität matkatavarasi lennolle itsepalveluna Skannaa ensin tarkastuskorttisi (boarding pass). Skannaa matkatavaraan kiinnitetty matkatavarakuitti (tag). Jätä laukku hihnalle vaaka-asennossa. Tämän jälkeen voit mennä turvatarkastukseen.

Turvatarkastus

Turvatarkastus tehdään matkustajille ja heidän käsimatkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ennen porttialueelle menoa. Ruumaan menevät matkatavarat luovutetaan jo lähtöselvityksessä turvatarkastettavaksi. Katso lisätiedot sivuilta turvatarkastus

Selvitä jo ennen lentoasemalle tuloa, mitä tavaroita, aineita ja esineitä kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ruumamatkavarassa sekä mitä ei lainkaan saa ottaa lennolle mukaan. Katso Finnavian sivuilta, miten pakkaat matkatavarat oikein jo kotona.

 

 

Matkailuterveys ja rokotukset

 

Tullitarkastus

Kun saavut Suomeen ulkomailta ja olet noutanut matkatavarasi, kuljet tullilinjaa pitkin ulos lentoaseman tuloaulaan. Jos mukanasi on tullattavaa tavaraa, valitse punainen linja. Muussa tapauksessa voit kulkea vihreän linjan tai Euroopan Unionin maasta saapuessasi sinisen EU-linjan kautta.

EU-maista voit tuoda tuotteita kuten alkoholia ja tupakkaa omaan käyttöösi ilman tulleja ja veroja. EU-maiden ulkopuolelta voit tuoda mukanasi tuotteita verottomasti 430 euron arvosta.

Tarkista Tullin verkkosivuilta savukkeita, nuuskaa, lääkkeitä, kasveja, eläimiä, elintarvikkeita ja piraattituotteita koskevat säännökset.  Kohdemaatasi koskevista tuonti- tai vientirajoituksista saat tietoa kyseisen maan tullista tai suurlähetystöstä.

Vähintään 10 000 euron arvoisista käteisvaroista on tehtävä ilmoitus tulliviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä EU-alueelle saapuvaa että sieltä poistuvaa matkustajaa – myös mentäessä kauttakulkuna terminaalin läpi.

 

Matkustustiedotteet ja matkustusilmoitukset

SUOMEN EDUSTUSTOT ULKOMAILLA>> Ulkoministeriö
Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Matkavakuutukset   Suosittelemme riittävän ja kattavan matkavakuutuksen hankintaa jo matkavarauksen yhteydessä.

 


Vahingoittuneet ja kadonneet matkatavarat

Lentomatkan aikana mahdollisesti vaurioituneista tai kadonneista matkatavaroista on tehtävä ilmoitus lentoyhtiölle välittömästi saapumiskentällä. Lentoyhtiön vastuu on rajallinen, joten suosittelemme matkatavaravakuutusta.


Yleistietoa

AIKATAULUT LÄHTÖAIKA JA -PAIKKA BUSSIMATKOILLA Bussin lähtöpaikalla tulee olla 15 min. ennen lähtöaikaa. Tarkasta lähtöaika tilausvahvistuksesta Kyytiinnousupaikka on ilmoitettava matkatoimistoon etukäteen, vähintään 3 pv. ennen matkaa. Bussit lähtevät yleensä tilausajolaitureilta. Aikataulut ovat ohjeellisia. Asiakas on velvollinen tarkistamaan kohteessa paluumatkansa aikataulun hyvissä ajoin ennen paluumatkaa. Paluumatkalla lähtöpaikalle on hyvä tulla n. 30 min ennen lähtöaikaa.

AIKATAULUT LÄHTÖAIKA JA -PAIKKA JUNAMATKOILLA Rautatieasemalla tulee olla hyvissä ajoin, n 15 min. ennen lähtöaikaa. Tarkasta lähtöaika lipustasi.  Matkaa varattaessa on ilmoitettava, miltä asemalta nousee junaan. Asiakas on velvollinen tarkistamaan kohteessa paluumatkansa aikataulun hyvissä ajoin ennen paluumatkaa. Paluumatkalla lähtöpaikalle on hyvä tulla n. 30 min ennen lähtöaikaa.

AIKATAULUT LÄHTÖAIKA JA -PAIKKA LENTOMATKOILLA Lentoasemalla tulee olla vähintään 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Tarkasta lähtöaika lipustasi.  Asiakas on velvollinen tarkistamaan kohteessa paluumatkansa aikataulun hyvissä ajoin ennen paluumatkaa. Paluumatkalla lähtöpaikalle on hyvä tulla 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Vaikka paluukuljetuksen kanssa lentokentälle olisi vaikeuksia, on asiakkaan vastuulla olla ajoissa lentokentällä matkatavaroinensa paluulentoa varten.

ATERIAT Hotellimajoitus ei sisällä ruokailuja, ellei niistä erikseen mainita.
Puolihoito: alkaa illallisella saapumispäivänä ja päättyy aamiaiseen lähtöpäivänä. Täysihoito: alkaa illallisella saapumispäivänä ja päättyy lounaaseen lähtöpäivänä.

ALENNUKSET Matkan tilaushetkellä voimassa oleva hinta on asiakasta sitova. Matkanjärjestäjä voi tehdä erilaisia hintatarjouksia esim. alentaen mainittuja hintoja. Alennetut hinnat ovat voimassa sen ajan, kun ne ilmoitetaan, eivätkä ne koske aikaisemmin tilattuja matkoja, lippuja tai viisumeita. Matkaa varattaessa tulee asiakkaan ilmoittaa mihin alennuksiin hän on oikeutettu ja tarvittaessa todistaa oikeutensa. Jälkikäteen esitettyjä alennuspyyntöjä ei huomioida. Kahta tai useampaa alennusta ei myönnetä samasta matkasta.

HOTELLI Kansainvälisten säännösten mukaisesti hotellihuoneen saa käyttöön klo 14.00 saapumispäivänä ja huone on luovutettava lähtöpäivänä viimeistään klo 12.00 ellei kohteessa toisin ilmoiteta. Matkanjärjestäjällä on oikeus antaa asiakkailleen paremmat järjestelyt kuin mitä tehty varaus edellyttää. Matkanjärjestäjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta antaa niitä kaikille matkustajille. Matkanjärjestäjällä on oikeus pakottavissa tapauksissa vaihtaa majoituspaikkakuntaa tai hotellia. Lisämaksullisten palveluiden, esim. yhden hengen huoneen tilaaminen, ei välttämättä takaa, että kyseinen palvelu voidaan aina järjestää. Mikäli asiakas ei saa maksamiaan lisäpalveluja, palautetaan perityt lisämaksut matkan jälkeen, muita korvauksia ei lisäpalveluiden puuttumisesta makseta. Majoitushintoihin ei sisälly kohdemaan hotelli- tai turistivero tai  hotellien perimä rekisteröintimaksu, vaan se maksetaan suoraan hotellille. Kaikissa hotelleissa saman hintaiset huoneet eivät välttämättä ole samanlaisia/saman tasoisia. Majoituskohteet esim lomamökit ja jotkin resortit veloittavat siivousmaksun erikseen paikan päällä.

KULJETUKSET
Asiakas on velvollinen tarkistamaan kuljetusten: lennon/junan/laivan/bussin meno ja paluumatkojen aikataulut hyvissä ajoin ennen matkaa/paluumatkaa. Jos asiakas laiminlyö tämän velvollisuuden ei Kymenmatkat Oy ole vastuussa Kuljetuksen menettämisestä ja siitä aiheutuneista kuluista. Matkaa varattaessa on ilmoitettava, mistä bussiin/junaan nousu tapahtuu.

LAPSIALENNUKSET Lapsihinnat vaihtelevat kohteittain ja hotelleittain. Myös lapsihintoihin oikeuttavat ikärajat vaihtelevat hotelli- ja kuljetus/lentoyhtiökohtaisesti. Mahdolliset lapsialennukset koskevat yleensä alle 12-vuotiaita vanhempiensa kanssa matkustavia lapsia.

MATKATAVARAT Matkatavaroiden kuljetuksessa noudatamme kunkin kuljetusyhtiön voimassa olevia määräyksiä. Huomaa, että useat lentoyhtiöt veloittavat matkalaukuista lisämaksun. Vain käsimatkatavara sisältyy lipun hintaan. Joillakin lentoyhtiöillä ruumaan kirjattava matkatavara on lisämaksusta eikä sisälly lentolipun hintaan. Myös lähtöselvitys on joillain lentoyhtiöillä lisämaksullinen palvelu. Kyseiset lisäveloitukset tulee maksaa suoraan lentoyhtiölle lähtöselvityksen yhteydessä. Hinnat ja lisätietoa lentoyhtiöltä. IATAn standardi määrittää, minkä lentoyhtiön matkatavarasääntöjä noudatetaan. Voit tarkistaa sallitun matkatavaramäärän lentolipusta. Mahdollinen ylipainomaksu peritään lähtöselvittävän lentoyhtiön ylipainotaulukon mukaan. Huomaa, että ylipainomaksut saattavat olla hyvin kalliita. Matkatavarat on merkittävä matkalaukkulapulla. Matkustajalla on oikeus kuljettaa mukanaan matkatavaraa bussimatkoillamme 20 kg/täysin maksava henkilö.

MATKUSTUSASIAKIRJAT Matkustaja hankkii itse passin, viisumin ja tarvittavat rokotukset sekä vastaa niiden kustannuksista. Matkanjärjestäjä ei vastaa vahingosta, joka matkustajalle aiheutuu, mikäli hänen matkansa estyy puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi. Pyydettäessä opastamme tarvittavien asiakirjojen hankinnassa.

ROKOTUKSET Matkustaja hankkii itse tarvittavat rokotukset sekä vastaa niiden kustannuksista.