Helinää, helskettä ja vieraita jouluelämyksiä!

Helinää, helskettä ja vieraita jouluelämyksiä!

Joulu on vietetty ja kinkkua sulatellaan!

Joulu sai itseni muistelemaan parhaita joulukokemuksiani. Vaikka kotoinen joulu perheen, lahjojen, kuusen ja kinkun kera onkin monen mielestä se ainoa oikea tapa joulun viettoon, olen itse kokenut monenlaisia jouluelämyksiä niin kotomaassa kuin ulkomaillakin. Näitä matkamuistoja ajattelin tässä blogissa viritellä!

Ensimmäisiä ulkomaan jouluja olen kokenut Kanariansaarilla joskus viime vuosituhannella. Turistikohteissa toki huomioidaan erilaisten turistien tarpeet ja eri kulttuurien tavat, mutta kyllä koristellussa palmussa sentään on jotain eksoottista. Katolisissa maissa joulua kuitenkin vietetään ja vaikka olosuhteet ovat hieman toisenlaiset kuin Suomen lumihangissa, on tunnelmassa ja valaistuksessa sitä samaa rauhaa ja juhlallisuutta, jonka liitän jouluun. Erityisesti Barcelonassa tämä korostui, kun kirkoissa kaikuivat joululaulut ja katuja koristivat perinteiset jouluseimet.

Perinteinen joulutunnelma oli kaukana myös Marokossa, jossa oman panoksensa jouluiltaan toi piparmintulle maistuva tee kahvin sijasta ja tummaihoinen joulupukki. Ruuasta puuttui kinkku, vaikka herkkuja oli kyllä muuten jokaiseen makuun. Kaukoidän jouluja puolestaan leimasivat aurinko ja vaaleat rannat. Toki sielläkin oli joulun tunnelmaa, mutta ympäristö oli hyvinkin erilainen. Kaikille näille on kuitenkin ollut yhteistä se, että joulun aikana on pystynyt keskittymään juuri siihen olennaiseen eli yhdessäoloon ja rauhoittumiseen.

Tämä on jotakin, joka tuntuu unhoittuvan kotijouluissa, kun pitää häärätä ja puunata ja touhuta tukka putkella. Joten jos parhaillaan koet suurta joulunkiireiden jälkeistä väsymystä, niin mietipä ensi jouluksi vaihtoehtoa. Jos et halua lähteä vieraaseen kulttuuriin, niin kotimaastakin löytyy monenlaisia vaihtoehtoja!

Jonna

Joulupukki_Santa Claus 800x600