Liikunnallista uutta vuotta

Liikunnallista uutta vuotta

Monen ihmisen uudenvuoden perinteisiin kuuluu lupausten ja rakettien ampumisen ohella myös liikunnan aloittaminen tavalla tahi toisella. Jotkut suuntaavat askeleensa kuntosaleille erilaisiin liikuntaryhmiin tai kuntolaitteisiin. Toiset puolestaan päättävät lisätä hyötyliikuntaa mm. patikoimalla yhden korttelin enemmän työmatkalla tai vaikkapa nousemalla portaita hissin sijasta. Uusia harrastuksia aloitellaan ja kaikenlaisia poppaskonsteja – eritysesti laihtumisen suhteen – kokeillaan.

Itsekin kuulun kategoriaan, joka tekee juuri tätä. Monesti olen aloittanut liikkumisen urheiluopistojen tehoviikonloppujen avulla – hyvin tehokas ja suositeltava tapa, mutta hieman kalliin puoleinen ;). Näillä on tullut sitten kokeiltua monenlaisia erilaisia lajeja, asetettua tavoitteita ja määriteltyä itselle parhaiten sopivat tavat.

Myös laskettelurinteitä on tullut kierrettyä. Lapin rinteiden etuna on niiden pituus ja maisemien jylhyys. Mutta sinne matkatessa on syytä varata muutama päivä aikaa liikuntaharrastukseen, kun taas lähiseudulla voi rinteessä pyörähtää vaikkapa työpäivän jälkeenkin. Haminassa asuessani Uuperin rinteet tulivat tutuiksi, uusmaalaistuttuani on Talman rinteistä tullut kotikohde. Jos rinteen pituus unohdetaan, olen tällaisena keskivertolaskettelijana ollut täysin tyytyväinen lasketteluelämykseeni näinkin.

Viime vuosina olen myös pyrkinyt perehtymään paremmin oman paikkakunnan ja lähiseutujen tarjontaan. Yllättävää kyllä, lähes kaikista Suomen kunnista löytyy monenlaista liikuntaktiviteettia, joka ei maksa mitään (tai maksaa hyvin vähän) ja joka kuitenkin on elämys. Joten milloinkas kävit viime kerran uimahallissa? Omassa nuoruudessani uimahallit koostuivat kahdesta altaasta: aikuisten ja lasten, mutta nykypäivänä monet perusuimahallit ovat kuin minikylpylöitä. On erilaisia saunoja, liukumäkiä ja altaita. Tarjolla on myös muutakin vesijumppaa, vesijuoksua ym. perusuinnin lisäksi.

Luontopolut eivät myöskään ole vain kesäisen patikoinnin kohde, vaan monesti ne toimivat mainiosti myös talvella. Jalkaan kannattaa kuitenkin pistää joko lumikengät tai sukset. Tässä kohtaa täytyy taas mainita noista kymenlaaksolaisista kohteista, jossa Valkmusan suoalue on tarjonnut itselleni unohtumattoman luontoelämyksen.

Liikunnan ei aina tarvitse olla ”liikuntaa” sen perinteisessä merkityksessä. Suuntaapa vaikkapa perheesi kanssa lähimpään pulkkamäkeen pariksi tunniksi eväät mukanasi. Saat taatusti liikuntaa, voitte viettää perheen yhteistä laatuaikaa ja se on jopa hauskaa!

Joten laskiaistiistaita odotellessa

Jonna

Talvi_Ice_candle_400x300