Blogi: Tipubongailua

Tipubongailua

Ei, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole käydä läpi Euroopan yläosattomia rantoja tai muutenkaan epämääräisiä kohteita tyttöjen katselemiseen :).
Eli jos odotit sellaista, niin voit lopettaa lukemisen juuri nyt! Tässä jutussa keskitytään niihin siivekkäisiin olentoihin, jotka lentelevät päidemme yläpuolella, livertelevät kauniisti kevätaamuina ja joskus inhottavasti ruikkivat auton tuulilasiin.

Aloitetaan kuitenkin kysymysarsenaalilla. Kuinka moni on käynyt Virolahdella? Kuinka moni edes tietää, missä Virolahti on? No toivottavasti joku on edes kuullut arktisesta muutosta.

Virolahti itsessään on monelle tuntematon paikka, vaikka useimmat ovatkin kuulleet yhdestä sen kylästä, joka ylittää kansallisen (joskus jopa kansainvälisenkin) uutiskynnyksen pari kertaa vuodessa. Virolahden kunnassa nimittäin sijaitsee Vaalimaan rajanylityspaikka, joka on pahamaineisen kuuluisa rekkajonoistaan. Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut rekoista tai itäturistien (joko sieltä tulevien tai sinne menevien) toilailuista, niin Virolahti on myös yksi Suomen parhaita lintubongauspaikkoja.

Arktinen muutto – se kun muuttolinnut pohjoisesta lähtevät etelään syksyllä tai kun ne keväällä tulevat takaisin tänne – on parhaimmillaan juuri Virolahdella. Tämä johtuu kunnan sijainnista Suomenlahden rannalla. Linnut joutuvat ylittämään merialueen ja näin ollen rantapaikat ovat merkittäviä levähdysalueita.

Virolahti onkin osannut hyödyntää Arktikan toiminnassaan. Alueella on useita linnuntähystystorneja, jonne on selkeät opasteet ja kohtuullisen hyvät parkkipaikat. Paikallisilta yrittäjiltä voi vuokrata mökkejä rannalta, jossa lintuja voi bongailla. Tarjolla on myös venekuljetusta merelle, jossa muuttoa voi seurata hieman toisesta näkökulmasta.

Jos et ole perehtynyt lintujen salaiseen maailmaan ja sinulla on vaikeuksia erottaa harakkaa variksesta, niin Virolahdella toimii Arktikan aikaan jopa lintukoulu ja myös ohjattuja opastuksia on saatavilla.

Joten miten olisi, jos tavallisten kaupunkikottaraisten bongailun sijasta nostaisit ahterin terassituolista ja lähtisit Virolahdelle!

Virolahti_Huovari400x300Kotka_Lokki_Kymenmatkat_Albatross_800x600