Blogi: Väristyksiä Veronasta

Väristyksiä Veronasta

Veronan kaupunki lienee tunnetuin William Shakespearin näytelmästä Romeo ja Julia, jossa kahden taistelevan perheen Capuletien ja Montaguen perheen jälkikasvut rakastuvat toisiinsa. Vanhempien vastustaessa ja yleisen mielipiteen muutenkin tuomitessa rakkaussuhteen, päätyvät Romeo ja Julia lopulta ennenaikaiseen hautaansa. Veronassa kävijä voikin tuntea luissaan ja ytimissään tämän romantiikantäytteisen tarun käyskennelleessään Veronan vanhoja katuja. Perheiden linnat ovat esillä ja jopa parveke, jolta Julia tervehti rakkaintaan. Adige-joki ja puistot tuovat kaupunkiin oman romanttisen mausteensa ja niinpä kaupunki sopiikin erinomaisesti vaikkapa häämatkakohteeksi tai vain romanttisen viikonlopun pakopaikaksi.

Mutta Veronassa on toki paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.  Kaupungissa on linnoja ja kirkkoja eri aikakausilta. Sieltä löytyy linnoitus vallihautoineen ja Arena, roomalaisajan neljänneksi suurin amfiteatteri. Amfiteatteria veronalaiset ovat osanneet hyvin tuotteistaa ja hyvällä säkällä saatatkin saada vaikka ihan ”aidon” legioonalaisen sotilaan sinua opastamaan sen sokkeloissa.

Monet sillat ovat myös hyvin tyypillisiä Veronalle. Sijaitseehan kaupunki joen mutkassa, jossa joki on luonut luonnollisen esteen kaupunkiin hyökkääjille aikanaan. Siltojen ääreen ja joen rannalle on sitten rakennettu reippaasti ravintoloita.

Jos Verona tuntuu liian pieneltä paikalta, pääsee sieltä junalla helposti Veronaan, Milanoon ja Pisaan sekä Garda-järven kohteisiin.

Romeon ja Julian jalanjälkiä tallaillessaan ei voi välttyä kauppatulvalta. Vanhasta kaupungista löytyykin putiikkeja joka lähtöön: on kansainvälisten merkkien omia liikkeitä sekä perinteistä italialaista kauppaliikettä.  Piazza del Erbellä Vanhan Kaupungin sydämessä on lähes päivittäin paikallisia käsityöläisiä myymässä omia tuotteitaan sekä matkamuistokrääsää. Täällä kannattaa muistaa tinkiä myyjien kanssa – hintalappuun saattaa tulla kivakin alennus. Ja tupakoitsijoiden on hyvä muistaa, että varastoja voi täydentää vain tupakkakaupassa. Marketit eivät myy tupakkaa Italiassa ja kadunvarren automaateista voi ko. nautintoainetta ostaa vain italialaisella henkilökortilla.

Italia on kuuluisa hyvistä ruuistaan eikä Verona ole poikkeus. Keskustasta ja Adigen varrelta löytyy lukuisia hyviä, joskin hinnakkaita ravintoloita. Jos jaksat tallustella vähän kaupungin ulkopuolelle, niin löydät vähintäänkin yhtä laadukkaita paikkoja, mutta hieman pienemmällä hintalapulla. Sama pätee hotelleihin! Itse olimme Hotel Turismossa, joka sijaitsi noin 7 km kaupungin ulkopuolella. Hotellin edestä meni kuitenkin paikallinen bussi suoraan keskustaan puolen tunnin välein ja lippu maksoi euron. 🙂

Torino_Castello del Valentino castle in Turin, Italy_800x600