Kotka Rankki ohutta yläpilveä

Rankki joukkuesauna ja tynnyrisauna

Rankissa on mukava saunoa isommalla ryhmällä sähkölämmitteisessä joukkuesaunassa, joka on suuri sauna venesatamassa meren rannalla. Peseytymiseen on 5 suihkua ja pukuhuoneessa on tilaa vaikka pienimuotoiseen illanviettoon ja eväiden nauttimiseen. Saunan edessä on pitkä terassi vilvoitteluun. Hiekkapohjainen uimaranta kutsuu pulahtamaan vilvoittavaan mereen, jos sauna alkaa tuntua liian kuumalta.

Pienemmälle porukalle kuten perheille sopii hyvin tynnyrisauna, joka sijaitsee lähellä kasarmeja. Saunassa on pieni pukuhuone. Hiekkapohjaiseen rantaan on mukava lähteä uimaan. Saunasta voi siirtyä vilvoittelemaan pienelle terassille. Saunan lähellä on myös grillikota, joka on varattavissa saunojien käyttöön.

Saunamaksu on 13 €/hlö ja sisältää pyyhkeen. 

Rankin Opastuskierrokset

Ohutta yläpilveä – lyhyt kierros, kesto 30 min., matka 500m. 
– Tutustuminen sääasemaan, tykkiin ja vanhaan puukasarmiin.
Opastuksen hinta 120 € (max 45 henkilön ryhmä)

Etelänkaipuu – pitkä kierros, kesto 1,5-2 tuntia, matka 2,5 km. 
– Tutustuminen koko saareen tieverkkoja pitkin kävellen. Kierroksella tutustutaan Rankin historiaan, nähdään tykkejä, ihaillaan upeita maisemia ja  saaren kalliorantoja, kuullaan Talvisodan torjuntavoitosta ja  Suursaaren valloituksesta. Lisäksi samat kohteet kuin lyhyellä kierroksella.
Opastuksen hinta 170 € (max 45 henkilön ryhmä)

RT-Rautaa Historiakierros Kotka Rankki

Historiaopastus Kotka Rankki – 1h 30min – Opaskierros ja tietoiskut.

 1. Ruotsinsalmen suuret meritaistelut, 1789 ja 1790.
 2. Ruotsinsalmen mahtava merilinnoitus ja sen jatke aina Olavinlinnan Suvorovin esilinnaan saakka, rakennettiin 1791-1808.
 3. Ruotsinsalmen merilinnoituksen ja linnoituskapupungin tuho Krimin sodan aikana, 1855.
 4. Pietari Suuren merilinnoitus, Suomenlahden jättihanke, rakennettiin 1912-17.
 5. Puna-armeijan hyökkäyksen torjunta Kirkonmaan ja Rankin linnakkeiden tulella Suursaaresta Kotkan suuntaan maaliskuu 1940.
 6. Rannikkotykkitoimintaa. Elämää linnakesaarilla.

Historiatietoiskut – 1h 30 min – Yllämainitut ja muut aiheet tietoiskuina,  esimerkiksi:

 1. Suuri ja mahtava Suursaari.
 2. Panssarilaiva Graf Apraksin, lennätin ja kalastajien pelastus, 1899-1890.
 3. Ruotsinsalmen linnoituskaupunki. Kotkan edeltäjä.
 4. Talvisotaa Suomenlahdella. Jatkosotaa Suomenlahdella.
 5. Rankki taisteluissa 1918.
 6. Hyökkäyksen torjunta Suursaaresta Kotkaan, maaliskuu 1940.
 7. Hyökkäyksen torjunta Lavansaaresta Virojoelle, maaliskuu 1940.
 8. Kenraali Pajarin huikea Suursaaren valtausoperaatio yli jäälakeuksien, 1942.
 9. Maihinnousuhyökkäyksen torjunta Somerissa ,heinäkuu 1942.
 10. RT12:n suuri voitto saksalaisten maihinnousujoukoista Suursaaressa, syyskuu 1944.
 11. Leningradin saarron murtaminen ja sen merkitys Suomelle, 1943-44.
 12. Narvajoen ja Sinimäkien taistelut ja niiden merkitys Suomelle, 1944.
 13. Kotkan pommitukset ja Nioben upottaminen, 1939-1944.
 14. Suomen rannikkopuolustus kalliolinnoista rannikkotykistön lakkauttamiseen.

RT-kapteeni Kalle Kustaa Kanuuna on toiminut Rankin ja Kirkonmaan linnakkeen päällikkönä. Hän on esitelmöinyt historia- ja sotilasaiheista kymmeniä kertoja ja kirjoittanut kymmeniä lehtiartikkeleita. Hän on vetänyt Mannerheim- ja historiamatkoja mm Venäjälle ja Virumaalle.

Kotka Rankki

Rankin Perinne- ja historiapaja –  RT-Rautaa

Kotka Rankki Perinne- ja Historiapajan tarkoituksena on Itä-Suomenlahden sotaisan historian ja rannikkopuolustuksen sekä linnakekulttuurin tuntemuksen lisääminen.

Paja pyrkii avaamaan menneisyyttä ja sen merkitystä tässä ja nyt. Pajassa kerrotaan historiasta ja taotaan uusia kertomuksia. Painopistealueena on Kotkan edustan merialue.

Muistakaa! Kertokaa!

Isänmaallisten sotiemme taisteluista korostamme erityisesti Suursaaresta kohti Kotkaa lähteneen hyökkäyksen torjuntaa 1940, Suursaaren takaisinvaltausta 1942 ja Suursaaren puolustustaistelua 1944. Etenemme kaukaa historiasta Ruotsinsalmen taistelujen ja merilinnoituksen kautta kylmän sodan valmiustehtäviin ja nykyhetkeen ja tulevaan.

Heille kallis ol’ maa.

Tarkoituksen toteuttamiseksi tuotamme seinätauluja, tietoiskuja ja esitelmiä.  Keräämme aiheeseen liittyvää esineistöä ja julkaisuja. Historian esittelemisen lisäksi pyrimme saamaan historian elämään.

Luonnonkaunis Rankin linnakesaari tarjoaa erinomaiset puitteet  kokoontumisille, retkeilyyn ja vaikka useamman päivän seminaareille. Historiakierroksilla koetaan sotaa, saaristoluontoa ja elämää.

Rankin historia

 • Kalastajia ja hylkeenpyytäjiä 1600-1800-luvuilla
 • Ruotsinsalmen Meritaistelut 1789-90
 • Merenkulun historiaa 1800-luvulta (vanha kivikummeli saaren eteläpäässä)
 • Venäläisten linnoitustyöt 1910-luvulla.
 • Vuoden 1918 tapahtumat
 • Kotkan Rannikkopatteristo 1918-1993
 • Suomalaisten linnoitustyöt 1920- ja 1930-luvuilla
 • Talvisodan torjuntavoitto
 • Suursaaren valtaukseen valmistautuminen
 • Rauhanajan linnakesaarimuistot, sääasematoiminta
 • Rannikkotykistön kehittäminen ja aluevalvontatehtävä

Pyydä tarjouksemme historiallisiin opastuksiin ja luentoihin.

Kotka Rankki (ruots. Rankö) oli puolustusvoimien käytössä ollut vartiolinnakesaari Kotkan edustalla Suomenlahdessa, noin 10 kilometrin ja 40 minuutin merimatkan päässä Kotkansaarelta.

Rankissa oli puolustusvoimain ylläpitämä sääasema, joka teki merisäätiedotuksia Ilmatieteen laitokselle. Parhaiten Rankki tunnettaneen juuri sääasemastaan, jonka säätiedot luetaan päivittäin radion merisäätiedotuksessa, esimerkiksi: ”Kotka Rankki: ohutta yläpilveä, näkyvyys…”. Rankki oli vailla pysyvää asutusta 1900-luvun alkuvuosiin saakka. Saaren eteläkärjessä oli ollut ainakin 1800-luvun alusta saakka yksinkertainen väylämerkki eli pooki. Vuosisadan keskivaiheilla tämä tunnusmajakka rakennettiin uudestaan kivestä.

Venäläiset aloittivat Rankin saaren linnoittamisen 1914 ensimmäisen maailmansodan aikana. Sen oli määrä olla osa laajamittaista Pietari Suuren merilinnoitusta, joka ulottui Suomenlahden molemmille rannoille. Rankki kuuluu yhdessä Kilpisaaren kanssa itäisen Suomenlahden patterijärjestelmään, jonka muut osat ovat nykyään Venäjän puolella. Vaikuttaa siltä, että Rankin linnoittaminen jäi vallankumouksen vuonna 1917 pahasti kesken vaikka se oli otettu rannikkopuolustuksen käyttöön 1916. Tuolta ajalta on saarella linnoituslaitteiden lisäksi ainoastaan puinen miehistökasarmi. Ensimmäisen maailmansodan aikaisen rakennustoiminnan tutkimusta haittaa Rankkia koskevan venäläisen piirustusmateriaalin puuttuminen esimerkiksi Kansallisarkiston venäläisistä sotilasasiakirjoista.

Vuoden 2006 lopussa Kotka Rankki muutettiin vartiolinnakkeeksi, ja varusmieskoulutus lopetettiin, mutta saari jäi kuitenkin puolustusvoimien harjoitusalueeksi. Kotkan rannikkopataljoona lakkautettiin vuoden 2013 loppuun mennessä ja Senaatti-kiinteistöt myi 21.1.2015 Rankin ja Kirkonmaan varuskunta-alueet kotkalaisen yrittäjän Ismo Rädyn perustamalle yhtiölle Kotkan Saaret Oy:lle.

Rankin saarella on n. 30 rakennusta tai suojarakennusta, lisäksi suuri joukko linnoitteita ja pesäkkeitä.

Kotka Rankki