Hyvä tietää lentomatkalla

Ennen matkaa

Matkailijan muistilista>

Matkatavarat

Tarkistakaa sallittu matkatavaramäärä lentoyhtiön omilta nettisivuilta tai ottakaa yhteyttä toimistoomme. Ylipainoista ja erikoismatkatavaroista (golfbagit, sukset) peritään lentoasemalla lentokohteen mukainen maksu. Matkatavaroihin tulee merkitä selvästi nimi- ja osoitetiedot sekä laukun sisä- että ulkopuolelle.

Nesteitä koskevat määräykset Kaikki matkustamoon tuotavat nesteet ovat esitettävä turvatarkastuksessa. Yksi henkilö voi viedä matkustamoon nesteitä käsimatkatavarana, kun – nesteet on pakattu korkeintaan 100 ml kokoisiin pakkauksiin – 100 ml pakkaukset mahtuvat korkeintaan 1 l kokoiseen uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Rajoitus ei koske lentomatkan aikana tarvittavia – vauvan ruokia tai juomia – lääkkeitä tai muita lääkärin määräämiä tai erityisruokavalioista johtuvia nesteitä

Lääkkeiden ja vauvan ruoan tai juoman aitous on pyydettäessä todistettava turvatarkastuksessa. Nestepakkaukset sisältävä pussi, vauvan ruoka tai juoma, lääkkeet ja mahdolliset muut nesteet, jotka halutaan kuljettaa matkustamossa, on esitettävä turvatarkastuksessa. Myös Tax Free –myymälöistä tehdyt kosmetiikka- ja alkoholiostokset voi tietyin edellytyksin vielä käsimatkatavarana koneeseen, ks. tarkemmat tiedot    www.finavia.fi

******************************************************

Näin toimit lähtöselvityksessä

Lähtöselvityksen määräajat ja tavat vaihtelevat lentojen mukaan. Varmista tiedot aina matkavarauksen yhteydessä. Monet lentoyhtiöt ovat luopuneet henkilökohtaisesta lähtöselvityspalvelusta, jolloin lähtöselvitys tulee tehdä itse joko lentoyhtiön verkkosivuilla tai lentoasemalla automaatilla. Jos mukanasi on vain käsimatkatavaraa, tee lähtöselvitys etukäteen lentoyhtiön internetsivulla. Näin voit lentoasemalle tultuasi mennä suoraan turvatarkastukseen.

Jos mukanasi on ruumaan menevää matkatavaraa, lähtöselvitys kannattaa tehdä lentoaseman automaatilla. Helsinki-Vantaalla, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Vaasassa on helppokäyttöisiä automaatteja, joilla teet lähtöselvityksen nopeasti.

Näin toimit matkatavara-automaatilla

Ruumassa kuljetettavien matkatavaroiden luovutus lentokoneeseen tapahtuu nykyään usein itsepalveluna.

Tällä hetkellä matkatavara-automaatteja eli ns. bag drop -automaatteja on Finnairin, Norwegianin ja SAS:n käytössä. Kun olet tulostanut matkatavarakuitit eli tägit lähtöselvitysautomaatilla ja kiinnittänyt ne, voit siirtyä bag drop -automaatille.

Lentoaseman näyttötaululta tarkistat, missä oman yhtiösi bag drop -automaatti sijaitsee.

Näin selvität matkatavarasi lennolle itsepalveluna Skannaa ensin tarkastuskorttisi (boarding pass). Skannaa matkatavaraan kiinnitetty matkatavarakuitti (tag). Jätä laukku hihnalle vaaka-asennossa. Tämän jälkeen voit mennä turvatarkastukseen.

Turvatarkastus

Turvatarkastus tehdään matkustajille ja heidän käsimatkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ennen porttialueelle menoa. Ruumaan menevät matkatavarat luovutetaan jo lähtöselvityksessä turvatarkastettavaksi. Katso lisätiedot sivuilta turvatarkastus

Selvitä jo ennen lentoasemalle tuloa, mitä tavaroita, aineita ja esineitä kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ruumamatkavarassa sekä mitä ei lainkaan saa ottaa lennolle mukaan. Katso Finnavian sivuilta, miten pakkaat matkatavarat oikein jo kotona.

******************************************************

Tullitarkastus

Kun saavut Suomeen ulkomailta ja olet noutanut matkatavarasi, kuljet tullilinjaa pitkin ulos lentoaseman tuloaulaan. Jos mukanasi on tullattavaa tavaraa, valitse punainen linja. Muussa tapauksessa voit kulkea vihreän linjan tai Euroopan Unionin maasta saapuessasi sinisen EU-linjan kautta.

EU-maista voit tuoda tuotteita kuten alkoholia ja tupakkaa omaan käyttöösi ilman tulleja ja veroja. EU-maiden ulkopuolelta voit tuoda mukanasi tuotteita verottomasti 430 euron arvosta.

Tarkista Tullin verkkosivuilta savukkeita, nuuskaa, lääkkeitä, kasveja, eläimiä, elintarvikkeita ja piraattituotteita koskevat säännökset.  Kohdemaatasi koskevista tuonti- tai vientirajoituksista saat tietoa kyseisen maan tullista tai suurlähetystöstä.

Vähintään 10 000 euron arvoisista käteisvaroista on tehtävä ilmoitus tulliviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä EU-alueelle saapuvaa että sieltä poistuvaa matkustajaa – myös mentäessä kauttakulkuna terminaalin läpi.

******************************************************

Vahingoittuneet ja kadonneet matkatavarat

Lentomatkan aikana mahdollisesti vaurioituneista tai kadonneista matkatavaroista on tehtävä ilmoitus lentoyhtiölle välittömästi saapumiskentällä. Lentoyhtiön vastuu on rajallinen, joten suosittelemme matkatavaravakuutusta.