Hamina Wanha Veteraani Lauri Törni 100-vuotta ja Suomen SS-pataljoona Saksassa -näyttelyt

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin 100-vuotissyntymän kunniaksi järjestetään kesällä 2019 Wanhassa Veteraanissa juhlanäyttely. Näyttelyyn on koottu usean yksityisen keräilijän ja Osasto Lauri Törni Perinnekillan keräämät asepuvut ja esineet.

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Hamina Wanha Veteraani Lauri Törni 100-vuotta ja Suomen SS-pataljoona Saksassa -näyttelyt

Vierailemme Wanhassa Veteraanissa ja RUK-museossa  Haminan keskustassa ja tutustumme näyttelyihin.

Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo, jota aiemmin ei Suomessa ole ollut. Rauhanturvaamisen jatkuvasti uudistuva perusnäyttely on avoinna ryhmille ympäri vuoden. Sen ohella perinnekeskus esittelee kolme kertaa vuodessa vaihtuvin näyttelyin muita Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia aiheita. Wanha Veteraani on koko kansan käyntikohde.

Kesäkuun alussa 2019 avataan kolmen kuukauden ajaksi kaksi varmasti intohimoja herättävää teemanäyttelyä. Ne ovat Mannerheimin-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona Saksassa. Samaan tilaan sijoitettujen näyttelyiden yhteinen nimittäjä on Lauri Törni.

Näyttelyihin saadaan erityisesti Törnin osalta yksityiskokoelmista harvinaista materiaalia, josta osaa ei ole ennen näyttelyissä nähty ja tällä tietoa ei tämän jälkeen nähdäkään.

Matka-aika: kesä-elokuu 2019

Retken kesto: 2 päivää

Hinta:
124 €/hlö, kun ryhmäkoko 25-35 hlöä
117 €/hlö, kun ryhmäkoko yli 35 hlöä

Voit tehdä Wanhaan Veteraaniin myös päiväretken – pyydä tarjouksemme!

Hintaan sisältyy 2 pv:n matkalla:
* Yhden yön majoitus Harjun Oppimiskeskus aamiaisella
* Lounas Haminassa
* Wanha Veteraani opastettuna
* RUK museo opastettuna
* Päiväkahvit Harjun Oppimiskeskus
* Opastettu kierros Harjun Salpalinja 1,5h
* Saunominen Rantaharju
* Illallinen
* Virolahden Bunkkerimuseo opastettuna

Tähän voi yhdistää käynnin uudessa Zsar Outlet Villagessa, Vaalimaalla.

Wanha-Veteraani-Törni U.S.ArmyWanha-Veteraani-lippu-2

Voitte lisätä ryhmämatkaanne myös seuraavia palveluita ja retkikohteita:

* Historiallinen Hamina -opastuskierros

* Miehikkälän Salpalinja-museo

* SuomenSalpa – dokumentti maanpuolustustahdosta -elokuva 1½ tuntia

* Kalliolaskeutuminen Salpalinjan estekivilouhoksessa

* Frisbeegolf-rata Salpalinjan keskellä

* Zsar Outlet Village, Vaalimaa

* Pyterlahden louhos, Kotiseutumuseon lähellä sijaitsee Pyterlahden Heponiemen louhos, josta on irrotettu Pietarissa sijaitseva Aleksanteri I monoliitti. Vuonna 1830 alkanut maailman suurimpana kivipilarina tunnetun 25 metrisen monoliitin louhinta teki Virolahden Pyterlahden kylän tunnetuksi. Myös Iisakin kirkon pylväät ovat Virolahden graniittia.

Harjun oppimiskeskuksessa voi lisäksi:
* osallistua opastetulle kävelykierrokselle Harjun alueen historiasta ja nykypäivästä.
* hypätä hevoskärryn kyytiin ja ihailla maalaismaisemia lämpöisten vilttien alla.
* vierailla hevosajoneuvomuseossa joko omatoimisesti tai oppaan johdolla.
* tehdä jännittävän offroad ajelun lähimetsissä.
* nauttia iltapäiväkahvit tuoreiden pullien kera metsän keskellä laavulla tai kodassa.
* suunnistaa jännittävälle piknikille eväsrepun kanssa maanalaiseen korsuun.
* ottaa ratsastustunteja tai talutusratsastustunteja ratsastuksenohjaajien johdolla.
* osallistua kukkasidontakurssille tai nahkaverstaan nahkatyöpajaan.
* kokeilla Suomen ainoaa ratsastussimulaattoria, jolla voi hypätä myös esteitä (sopii myös kokemattomille ratsastajille).
* saunoa rantasaunassa, ruokailla maittavasti, rentoutua maalaismaisemassa ja majoittua kartanon tiluksilla.

Wanha-Veteraani-


Suomi Hamina Wanha Veteraani

Wanha Veteraani uusi matkakohde Haminassa, vetovoimainen näyttelykesä tulossa

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus
Kadettikoulunkatu 7, Hamina

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin Haminassa elokuun alussa 2018. Uusi ja uudenlainen perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä. Ensipalaute keskellä Haminan varuskuntaa sijaitsevasta paikasta on rohkaisevaa.

Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo, jota aiemmin ei Suomessa ole ollut. Rauhanturvaamisen jatkuvasti uudistuva perusnäyttely on avoinna ryhmille ympäri vuoden. Sen ohella perinnekeskus esittelee kolme kertaa vuodessa vaihtuvin näyttelyin muita Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia aiheita. Wanha Veteraani on koko kansan käyntikohde.

Kesäkuun alussa 2019 avataan kolmen kuukauden ajaksi kaksi varmasti intohimoja herättävää teemanäyttelyä. Ne ovat Mannerheimin-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona Saksassa. Samaan tilaan sijoitettujen näyttelyiden yhteinen nimittäjä on Lauri Törni.

Näyttelyihin saadaan erityisesti Törnin osalta yksityiskokoelmista harvinaista materiaalia, josta osaa ei ole ennen näyttelyissä nähty ja tällä tietoa ei tämän jälkeen nähdäkään. Suomen, Saksan ja Yhdysvaltojen armeijoissa upseerina palvellut Törni oli legenda jo palvellessaan Suomen armeijassa. Yhdysvaltojen suhtaumisesta häneen kertoo hänen maallisen vaelluksensa jäänteiden hautaaminen Arlingtonin sotilashautausmaahan vuonna 2003; Törni menehtyi Vietnamin sodassa helikopterin maahansyöksyssä. Turmapaikka löytyi vasta vuosikymmenten jälkeen.

Suomalaisen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona herättää yhä vahvaa mielipiteen vaihtoa sen osallisuudesta tai osallistumattomuudesta Natsi-Saksan hirmutekoihin. Kansallisarkisto julkaisee asiasta puolueettoman uusimman tutkimuksen helmikuun alussa 2019.

Wanha Veteraani ei ota minkäänlaista kantaa näyttelyiden teemojen sisältämiin asiasidoksiin. Rauhanturvaajille tyypilliseen tapaan asiat esitellään puolueettomasti, neutraalisti tiedossa olevina historiallisina tosiasioina. Näyttelykävijät saavat olla näkemänsä perusteella asioista tietenkin sitä mieltä, mitä kukin itse oikeaksi näkee.

Suomi taisteli yksin talvisodassa. Sen jälkeen välirauhan aikana Suomen oli apua saadakseen valittava puolensa. Suomella oli valittavana vain kaksi huonoa vaihtoehtoa. Valinta oli tehtävä ruton ja koleran väliltä, siis Saksan ja Neuvostoliiton väliltä! Suomi valitsi Saksan. Siihen liittyy vapaaehtoispataljoonan värvääminen Saksaan.

Törniä, monia mielipiteitä aina nostattavan Mannerheim-ristin ritarin, ja yhä ajankohtaista Suomen SS-pataljoonaa esiintuovat näyttelyt ovat Wanhan Veteraanin ehdoton vetonaula ensi kesänä. Ne täydennettynä upealla rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevällä perusnäyttelyllä ovat näkemisen arvoisia.

Kiinnostavuutta lisää vaihtuvien näyttelyiden avajaisten yhteyteen 1.6.2019 järjestettävä alan asiantuntijoiden alustama teemaseminaari aiheista. Myöhemmin kesällä järjestetään Lauri Törni ja sotakirjallisuus -tapahtuma. Ryhmille tarjotaan näyttelykäynnin yhteydessä myös tiivis alle puolen tunnin johdantoesitelmä aiheisiin, mikäli sen haluavat.

Helpottaakseen yksityisten matkailijoiden ja tai ryhmien matkustamista Haminaan Wanha Veteraani on antanut matkailupakettien räätälöinnin Matkatoimisto Kymenmatkat Oy:n osaaviin käsiin. Haminan seudulla on paljon muutakin nähtävää samalla matkalla; Wanha Veteraani on myös portti Salpalinjalle.

Wanhan Veteraanin syksyn 2019 vaihtuvan näyttelyn teema on viime sotien aikana koko kansaa koskettanut aihe: Sotien 1939-45 -aikainen vapaaehtoinen talkoo- ja varainkeräystoiminta!

Katso lisää Wanhasta Veteraanista:  www.rvpk.fi

Wanha-Veteraani-Kapteeni-Suomi-600Wanha-Veteraani-Törni-keskellä-Suomi-600Wanha-Veteraani-Kersantti-U.S.Army-600

 

Suomi Virolahti Harjunhovi kartanomajoitus

Harju tarjoaa idyllisessä kartanomiljöössä monipuoliset mahdollisuudet retkien, kokousten ja juhlien järjestämiselle. Kauniit rantamaisemat Suomenlahden rannalla sekä itärajan historia ja kulttuuri ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Harjun historia alkaa jo 1700-luvulta Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoilta.

Harju sijaitsee vain kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lue lisää

Hamina on yksi Suomen vanhimpia kaupunkeja. Sijaintinsa vuoksi kaupunki on ollut merkittävä myös sodankäynnin kannalta. Kaupungin 360-vuotiseen historiaan voi tutustua keskustan ympyräkaavaa ja linnoitusvalleja tutkien.

Haminan historiallisen ympyräkaupungin tarina alkaa 1600-luvulta. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta. Hamina vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Haminan keskustan linnoitukseen ja tunnelmallisiin puukortteleihin voit tutustua helposti kävellen. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.

Pistäydy vieri vieressä sijaitseviin kirkkoihin ja museoihin tai tee löytöjä kauppatorilta, markkinoilta ja vanhan keskustan putiikeista. Piipahda myös historiallisen keskustan ulkopuolelle – maaseudulle, merelle ja ainutlaatuisen saariston kalastajakyliin.

Alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä  ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy mm kansainvälisen sotilasmusiikin parhaimmistoa edustava Hamina Tattoo.

Vanhan keskustan ympyräkaduilla et voi eksyä. Korkeintaan ne voivat saada pääsi pyörälle!

Suomi tunnetaan maailmalla puhtaasta luonnostaan, rauhallisesta elinympäristöstään ja tuhansista järvistään. Suomen Lappi tunnetaan ympäri maailman, sekä Joulupukkimme, joka asuu Korvatunturilla. Suomalainen sauna on käsite, joka myös tunnetaan laajasti myös rajojemme ulkopuolella. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä kanattaa mainita myös Tove Janssonin luomat Muumit, jotka tunnetaan etenkin Japanissa.
Pääkaupunki: Helsinki
Virallinen kieli: Suomi, Ruotsi
Valuutta:  Euro
Kesäaika:
noudatamme kesäaikaa
Tiedot sitoumuksetta.

* Yhden yön majoitus Harjun Oppimiskeskus aamiaisella
* Lounas Haminassa
* Wanha Veteraani opastettuna
* RUK museo opastettuna
* Päiväkahvit Harjun Oppimiskeskus
* Opastettu kierros Harjun Salpalinja 1,5h
* Saunominen Rantaharju
* Illallinen
* Virolahden Bunkkerimuseo opastettuna

 

Oma sijaintini
Hae ajo-ohjeet