Hamina Wanha Veteraani – Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus

Wanhan Veteraanin vaihtuvat näyttelyt tarjoavat katsauksen rauhaturvaamisen ja Suomen maanpuolustushistorian kiinnostaviin tapahtumiin. Perusnäyttelynä suomalaisen rauhanturvaamisen 62 vuotinen historia ja nykypäivä.

Lomahaku

Valitse matkasi yhdellä klikkauksella (tai useammalla)

Hamina Wanha Veteraani – Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus

Vapaaehtoinen varautuminen pelasti Suomen – Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely kesällä Haminassa

Vapaaehtoinen maanpuolustustyö Suomessa 1920- ja 1930 -luvuilla oli varautumista pahimpaan. Sotaa kukaan ei toivonut. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen jäsenilleen antama koulutus, varustus ja yhteishenki olivat varsinkin talvisodassa iso apu kenttäarmeijalle sen torjuessa vihollista ankarissa oloissa.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely kesä-syyskuussa 2020 esittelee järjestöparin toimintaa. Historia käydään läpi perustamisesta aina Neuvostoliiton sanelemaan lakkauttamiseen 1944 asti.

– Näyttely Haminassa palauttaa mieliin suojeluskuntien ja lottien ratkaisevan suuren merkityksen niin talvi- kuin jatkosodassakin, näyttelypäällikkö Ismo Flink sanoo.

Koko Suomeen ulottuneen valtakunnallisen toiminnan paikallistaso ankkuroidaan näyttelyssä kattavin ja harvinaisin esimerkein Kymenlaaksoon.

Suojeluskunta oli Suomessa vuosina 1918–1944 toiminut miesten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Suurimmillaan sen jäsenmäärä oli vuonna 1941, noin 120 000 jäsentä. Pääosin kuntajakoon perustuvia paikallisia suojeluskuntia oli 674 kappaletta! Järjestöön kuului myös yli 72 000 sotilaspoikaa.

– Jo pelkästään suojeluskuntien materiaalinen tuki kenttäarmeijalle oli suuri, esimerkiksi 80 000 kivääriä ja 150 000 miehen vaatetus. Myös suojeluskuntien harjoituksissa kehittynyt ampumataito oli sodassa tarpeen, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp. Vesa Kangasmäki muistuttaa.

Lotta Svärd oli 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Se perustettiin tukemaan suojeluskuntia kautta maan. Järjestöön kuului enimmillään noin 180 000 lottaa ja liki 50 000 pikkulottaa.

Wanha Veteraani kokoaa näyttelyä hyvässä yhteistyössä Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:n kanssa. Kymenlaaksosta Haminan kaupunginmuseon ja Miehikkälän Salpalinja-museon apu yhdessä lukuisten yksityisten materiaaliluovuttajien kanssa on tärkeä.

Suojeluskunta- ja lotta-aiheita käsitellään näyttelyn avausseminaarissa Haminassa RUK:n Maneesissa sunnuntaina 31. toukokuuta. Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa esittelevä perusnäyttely on niin ikään kesällä nähtävillä samaan aikaan 30.5 – 4.10. ti-su klo 10-16 ja ke 10-18.

Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee – talvinäyttely on Wanhassa Veteraanissa auki vielä viikonloppuisin la-su 8. maaliskuuta saakka.

Kuvatekstit, kuvat Terho Ahonen.
julistekuva Wanha Veteraani jpg:

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely osaltaan nostaa järjestöjen työn sille kuuluvaan kunniaan isänmaan puolesta.
Kuva Flink ja Kangasmäki:

Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink (vas) ja toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki esittelevät harvinaista Ukko-Pekka -kiertopalkintomaljaa ja sk-palkintokivääriä. Isänsä Erkki Sakun voittamat palkinnot lahjoitti viime syksynä Wanhalle Veteraanille Heikki Saku Kouvolan Inkeroisten Mämmälästä.

Kuva Luovutuskirja:

Suojeluskuntakivääri M/28-30 luovutuskirjassa ovat Suojeluskuntien päällikön, kenraaliluutnantti Lauri Malmbergin ja silloisen esikuntapäällikön, myöhemmin Mannerheim-ristin ritari ja YK-kenraali, jalkaväenkenraali Armas Eino Martolan allekirjoitukset.

Voitte lisätä ryhmämatkaanne myös seuraavia palveluita ja retkikohteita:

* Historiallinen Hamina -opastuskierros

* Miehikkälän Salpalinja-museo

* SuomenSalpa – dokumentti maanpuolustustahdosta -elokuva 1½ tuntia

* Kalliolaskeutuminen Salpalinjan estekivilouhoksessa

* Frisbeegolf-rata Salpalinjan keskellä

* Zsar Outlet Village, Vaalimaa

* Pyterlahden louhos, Kotiseutumuseon lähellä sijaitsee Pyterlahden Heponiemen louhos, josta on irrotettu Pietarissa sijaitseva Aleksanteri I monoliitti. Vuonna 1830 alkanut maailman suurimpana kivipilarina tunnetun 25 metrisen monoliitin louhinta teki Virolahden Pyterlahden kylän tunnetuksi. Myös Iisakin kirkon pylväät ovat Virolahden graniittia.

Harjun oppimiskeskuksessa voi lisäksi:
* osallistua opastetulle kävelykierrokselle Harjun alueen historiasta ja nykypäivästä.
* hypätä hevoskärryn kyytiin ja ihailla maalaismaisemia lämpöisten vilttien alla.
* vierailla hevosajoneuvomuseossa joko omatoimisesti tai oppaan johdolla.
* tehdä jännittävän offroad ajelun lähimetsissä.
* nauttia iltapäiväkahvit tuoreiden pullien kera metsän keskellä laavulla tai kodassa.
* suunnistaa jännittävälle piknikille eväsrepun kanssa maanalaiseen korsuun.
* ottaa ratsastustunteja tai talutusratsastustunteja ratsastuksenohjaajien johdolla.
* osallistua kukkasidontakurssille tai nahkaverstaan nahkatyöpajaan.
* kokeilla Suomen ainoaa ratsastussimulaattoria, jolla voi hypätä myös esteitä (sopii myös kokemattomille ratsastajille).
* saunoa rantasaunassa, ruokailla maittavasti, rentoutua maalaismaisemassa ja majoittua kartanon tiluksilla.

Wanha-Veteraani-

Suomi Virolahti Harjunhovi kartanomajoitus

Harju tarjoaa idyllisessä kartanomiljöössä monipuoliset mahdollisuudet retkien, kokousten ja juhlien järjestämiselle. Kauniit rantamaisemat Suomenlahden rannalla sekä itärajan historia ja kulttuuri ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Harjun historia alkaa jo 1700-luvulta Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoilta.

Harju sijaitsee vain kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lue lisää

Hamina on yksi Suomen vanhimpia kaupunkeja. Sijaintinsa vuoksi kaupunki on ollut merkittävä myös sodankäynnin kannalta. Kaupungin 360-vuotiseen historiaan voi tutustua keskustan ympyräkaavaa ja linnoitusvalleja tutkien.

Haminan historiallisen ympyräkaupungin tarina alkaa 1600-luvulta. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta. Hamina vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Haminan keskustan linnoitukseen ja tunnelmallisiin puukortteleihin voit tutustua helposti kävellen. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.

Pistäydy vieri vieressä sijaitseviin kirkkoihin ja museoihin tai tee löytöjä kauppatorilta, markkinoilta ja vanhan keskustan putiikeista. Piipahda myös historiallisen keskustan ulkopuolelle – maaseudulle, merelle ja ainutlaatuisen saariston kalastajakyliin.

Alue on tunnettu tapahtumistaan, jotka kokoavat yleisöä  ympäri maailman. Matkailijan suosikkilistalta löytyy mm kansainvälisen sotilasmusiikin parhaimmistoa edustava Hamina Tattoo.

Vanhan keskustan ympyräkaduilla et voi eksyä. Korkeintaan ne voivat saada pääsi pyörälle!

Suomi tunnetaan maailmalla puhtaasta luonnostaan, rauhallisesta elinympäristöstään ja tuhansista järvistään. Suomen Lappi tunnetaan ympäri maailman, sekä Joulupukkimme, joka asuu Korvatunturilla. Suomalainen sauna on käsite, joka myös tunnetaan laajasti myös rajojemme ulkopuolella. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä kanattaa mainita myös Tove Janssonin luomat Muumit, jotka tunnetaan etenkin Japanissa.
Pääkaupunki: Helsinki
Virallinen kieli: Suomi, Ruotsi
Valuutta:  Euro
Kesäaika:
noudatamme kesäaikaa
Tiedot sitoumuksetta.