Ahvenanmaa tekemistä ja käyntikohteita

Ahvenanmaan retkikohteita

1. Kastelholma

Keskellä Ahvenanmaata Kastelholmassa sijaitsevat Kastelholman linna, ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, vankilamuseo Vita Björn sekä ravintola Smakbyn ja tislaamo Åland Distillery. Täällä voit osallistua opastuksiin ja oppia lisää alueen historiasta, sekä nauttia jännittävistä makuelämyksistä. Kesäisin Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa järjestetään käsityöläispäiviä ja monenlaista toimintaa lapsille, ja linnassa voi osallistua aarteenetsintään ja pukeutua kuninkaalliseksi. Jos matkustat veneellä, voit rantautua Kastelholman vierassatamaan. Slottsundetin toisella puolella on Ålands Golfklubb upeine golfkenttineen, jotka kuuluvat Suomen golfkenttien kärkipäähän.

2. Bomarsundin linnoitusalue

Vuosina 1809–1917 Suomi ja Ahvenanmaa kuuluivat Venäjälle. 1830-luvulla Venäjä alkoi rakentaa läntisintä etuvartioasemaansa, suurta linnoitusta Bomarsundiin. Krimin sodan aikana vuonna 1854 puolivalmista linnoitusta pommitettiin, ja nykyisin siitä on enää jäljellä 870 hehtaarin laajuinen muinaismuistoalue.  Kesäkuussa 2022 Bomarsundiin avattiin uusi vierailukeskus, missä alueeseen tutustumisen voi aloittaa virtuaalisesti. Linnoitusalueella on myös matala uimaranta sekä sen läheisyydessä Prästön ja Bomarsundin vaellusreitit.

3. Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja taidemuseo

Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon pysyvässä näyttelyssä voit seurata Ahvenanmaan 7500 vuotista historiaa. Saat tietää, miten Ahvenanmaan asuttaminen alkoi kun ensimmäiset hylkeenmetsästäjät nousivat maihin karuille saarille, ja voit seurata Ahvenanmaan kehittymistä nykypäivän globaaliksi ja monikulttuuriseksi yhteiskunnaksi. Ahvenanmaan taidemuseossa tutustutaan sekä menneisiin että nykyisiin ahvenanmaalaistaiteilijoihin. Tiloissa on esillä maalauksia, veistoksia ja installaatioita, ja perusnäyttelyn lisäksi järjestetään vuosittain useita erillisiä näyttelyjä. Nähtävänä on myös muiden kuin ahvenanmaalaisten taiteilijoiden töitä.

4. Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Ahvenanmaan merenkulkumuseon näyttelyt paljastavat, miten suuri merkitys merellä ja merenkululla on aina ollut ahvenanmaalaisiin. Henkilökohtaiset tarinat, kaukomaiden esineet ja viihdyttävät aktiviteetit tekevät vierailusta mielenkiintoisen kaikille. Huolella rakennettujen pienoismallien kokoelma on vaikuttava, samoin kuin seiniä koristavat monenlaiset keulakuvat.
Myös lapset viihtyvät merenkulkumuseossa – täällä on jännittävä lastenhuone ja useita interaktiivisia asemia sekä hauskaa aarteenetsintää. Lapset saavat nostaa purjeen, ottaa aluksen komentoonsa ja leikkiä kalojen ja merihirviöiden kanssa kuvitteellisessa merenpohjassa. Museossa voi sitä paitsi nähdä ihkaoikean merirosvolipun.

5. Museolaiva Pommern

Jos vierailet Ahvenanmaalla touko-syyskuussa, käy tutustumassa Pommern-alukseen. Vierailukokemus ”Pommern – 100 päivää merellä” vie sinut 1930-luvulle ja pääset mukaan kuvitteelliselle purjehdukselle maailman ympäri.
Saat kuulla miehistön omia tarinoita pitkältä matkalta, ja välikannella voit osallistua työhön ja vapaa-aikaan aluksella. Voit esimerkiksi paikata purjeita, osallistua linjakasteeseen ja tanssia miehistön kanssa, samalla kun olette turvallisesti ankkurissa Lontoon satamassa. Vierailu Pommernilla on unohtumaton kokemus!

6. Maarianhaminan keskusta

Merenkulkukaupunki Maarianhaminassa on paljon tutustumisen arvoista pienellä alueella, joka on helppo ottaa haltuun kävellen. Kävele pitkin Torggatania ja osta mukaasi muisto kivijalkaputiikeista. Maarianhaminan keskustassa on paljon ravintoloita ja kahviloita, viihtyisä kaupunginkirjasto ja viheralueita, kuten Stadshusparken, Lilla Holmen ja Esplanaden.  Maarianhaminaa kutsutaan myös Tuhansien lehmusten kaupungiksi, ja sen ymmärtää hyvin, kun kävelee torilta länteen päin vehreiden puunlatvusten varjostamaa kävelytietä pitkin. Keskellä lehmuskujaa vastaan tulee Sankt Göranin eli Pyhän Yrjön kirkko. Lisää vilskettä kaipaava voi suunnata itärannalla sijaitsevaan Mariebad-uimahalliin, jossa on mm. seikkailualtaita ja vesiliukumäki.

7. Käringsund Eckerössä

Harvat paikat ovat yhtä idyllisiä kuin Käringsundin vanha kalasatama venevajarivistöineen Eckerössä läntisellä Ahvenanmaalla. Käringsund on kuitenkin paljon enemmän kuin kauniisti patinoituneita venevajoja.
Täällä voit vierailla kesäkaudella Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseossa ja Viltsafari-riistasafarilla. Käringsundin alueella on vierassatama, ravintoloita, mökkejä, leirintäalueita, uimaranta ja paljon koko perheelle sopivaa tekemistä niin maalla kuin merellä. Patikoi luontopolulla, pelaa frisbeegolfia tai padelia, maastopyöräile tai tee melontaretki. Tekemistä riittää!

8. Maarianhaminan merikortteli

Merikortteli sijaitsee itäisellä rannalla, kävelyetäisyydellä aivan Maarianhaminan keskustan pohjoispuolella. Tässä merenkulkua henkivässä miljöössä voit tutustua laivanrakennukseen, taontaan ja moneen muuhun käsityötaitoon. Kävele laitureilla ja ihaile kauniita puuveneitä, vieraile veneenrakennusmuseossa ja nauti ahvenanmaalaista pizzaa, peltileipää, jota tarjoillaan Pub Niska -ravintolassa. Merikorttelissa on myös kultasepänliike Guldviva ja käsityöliike SALT, ja aallonmurtajan nokassa sijaitsee pieni merenkulkukappeli, joka on suosittu kohde vihki- ja kastetilaisuuksien järjestämiseen.

9. Kobba klintarin vanha luotsiasema

Kobba klintar -kallioluodot Maarianhaminan edustalla ovat monelle tuttu näky. Aikoinaan aluksia luotsattiin Maarianhaminan satamaan täältä käsin, ja nykyään entinen luotsisaari ”Kobbarna” on suosittu käyntikohde sekä turisteille että ahvenanmaalaisille. Kesäisin saarelle on päivittäisiä venevuoroja, ja voit tutustua sekä luotsitupaan että valkoiseen tunnusmajakkaan. Kahvilassa tarjoillaan ahvenanmaanpannukakkua ja ruokaisia voileipiä. Jos otat mukaasi uikkarit, voit pulahtaa veteen sileiltä kallioilta. Kobba klintarin kallioluodot ovat upea käyntikohde myös syksyisin. Jos otat yhteyttä venetaksiin, voit käydä saarella vaikka rakennukset ovatkin suljettuja.

10. Getaberget-kalliot

Vaellusreitti Grottstigen Pohjois-Ahvenanmaalla tarjoaa upeita luontoelämyksiä. Grottstigenin varrella on kallioluolia, komeita kalliomuodostelmia ja mahtavat maisemat kauas merelle. Paikka on suosittu boulderoijien keskuudessa ja maasto on paikoin haastavaa, mutta haasteiden selättäminen palkitaan. On hyvä ottaa huomioon, että reiteillä kuljetaan paljon paljailla kallioilla, ja ne voivat olla liukkaita märällä kelillä. Viereinen  Trollstigen on lyhyempi ja sopii hyvin myös pienille patikoijille.