Italia Firenze tekemistä ja käyntikohteita

Duomon katedraali, Piazza del Duomo

www.duomofirenze.it

Duomo, virallisesti nimeltään Santa Maria del Fiore, edustaa firenzeläisten  kansalaisylpeyttä. Kaupungin centro storicon eli historiallisen keskustan  sydämessä sijaitsevaa rakennusta alettiin rakentaa vuonna 1296, vaikka vaikuttava vihreä, valkoinen ja ruusumarmorinen uusgoottilainen julkisivu valmistuikin kuusi vuosisataa myöhemmin.

Brunelleschin mestariteoksessa, terrakottakupolissa on kahdeksan valkoista kiveä, jotka kaartuen liittyvät yläosan marmorilyhtyyn, on kaupungin symboli. Kupoli valmistui vuonna 1436, ja sen halkaisija on 45,5 metriä. Tyypilliseen firenzeläiseen tapaan kaupunki oli päättänyt rakentaa maailman suurimman kupolin ja kunnioituksesta Brunelleschin saavutusta kohtaan kaupunki kielsi kaikkien Duomoa korkeampien rakennusten rakentamisen; tähän päivään asti massiivinen kupoli hallitsee punaisia kattoja. Duomon huipulle kannattaa kiivetä, koska palkintona avatuuu silmien eteen huikea panoraamanäkymä.

Campanile

Katedraalin lähellä sijaitsee Campanile, joka on luultavasti Italian kaunein kellotorni. Giotton suunnitteleman 85 metrin tornia koristavat sen alaosan kuusikulmaiset bareljeefit. Kaupungin kansalaistietoisuudelle tyypillisesti ne kuvaavat ihmisen elämää Aadamin luomisesta sivilisaation nousuun taiteiden ja tieteiden – musiikin, arkkitehtuurin ja metallurgian – kautta.

Tuomiokirkkomuseo

Donatellon veistosten alkuperäiskappaleet ovat esillä Museo dell’ Opera del Duomossa yhdessä Michelangelon keskeneräisen Pietàn kanssa. 

Kastekappeli

Kahdeksankulmaiseen 1100-luvun romaaniseen kastekappeliin johtaa kolme pronssiovea. Vanhin, etelään päin oleva ovi esittää  San Giovannin (Johannes Kastaja) tarinaa. Pohjois- ja itäovet on omistettu Jeesuksen elämälle ja kohtauksille Vanhasta testamentista. Upeat bysanttilaistyyliset mosaiikkiteokset kupolin sisällä sisältävät kohtauksia niin Pyhän Johanneksen luomisesta ja elämästä kuin Viimeisestä tuomiosta. 

Uffizi

www.uffizi.org

Galleri degli Uffizi ulottuu pitkässä U-muodossa Palazzo Vecchiosta Arno-joelle ja takaisin. Vasarin suurin arkkitehtoninen työ on yhden maailman tunnetuimman ja tärkeimmän taidegallerian koti. Maalaukset ovat yleensä esillä kronologisesti 1200-1700-luvulta. Huoneissa 1-28, jotka on omistettu Firenzen renessanssille, on kuuluisimmat maalaukset. Joitakin kohokohtia ovat Giotton Madonna Enthroned, Paolo Uccellon San Romanon taistelu, Botticellin siro kevään ja Venuksen syntymä, Rafaelin kultavarpun Madonna, Leonardon anunciation, Tizianin aistillinen Urbinon Venus ja Baacchggio. Siellä on myös Pohjois-Euroopan huoneet, joissa on upeita Dürerin, Cranach vanhemman, Holbeinin, Rubensin ja Rembrandtin teoksia.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio on Firenzen ensimmäinen silta ja se on säilynyt koskemattomana vuodesta 1345. Tämä on ainoa firenzeläinen silta, jonka saksalaiset säästivät toisessa maailmansodassa. Pienet kaupat takahuoneineen joen yläpuolella rakennettiin 1500- ja 1800-luvuilla. Keskellä siltaa on myös Firenzen kuuluisimman kultasepän Benvenuto Cellinin rintakuva. Katutason yläpuolella kulkee Vasarin käytävä, joka rakennettiin vuonna 1565 Palazzo Vecchion ja Palazzo Pittin välille. Sitä pitkin valtaapitävät Medicit pääsivät kulkemaan paikasta toiseen joutumatta laskeutumaan rahvaan joukkoon. Käytävällä on kuuluisien taiteilijoiden kuten Rembrandtin ja Rubensin omakuvia.