Liettua Vilna tekemistä ja käyntikohteita

* Vilnan vanhankaupungin on UNESCO nimennyt yhdeksi Euroopan kauneimmista kaupungeista ja siellä on Itä- ja Keski-Euroopan suurin barokkiajan vanhakaupunki. Vanhakaupunki on pikkukatuineen, kahviloineen ja puistoineen erittäin kaunis paikka ja nähtävyys jo itsessään. Liettuan pääkaupungin vanhinta osaa on muokannut kaupungin historia ja muuttuva kulttuuri, ja sen rakennukset on rakennettu useiden vuosisatojen aikana. Siksi sieltä löytyykin Euroopan mahtavimpien arkkitehtuurin suuntausten, kuten goottilaisen, renessanssin, uusklassisen ja barokin ajan, taidonnäytteitä

* Gediminasin torni sijaitsee katedraaliaukion takana kohoavalla kukkulalla, joka on Vilnan linnakompleksin 1300-luvulla rakennetun ylemmän linnan raunioiden ainoa jäljellä oleva osa. Nykyisin Gediminasin torni on yksi Vilnan kaupungin tärkeimmistä symboleista. Tornissa on esillä arkeologisia löytöjä kukkulalta ja ympäröiviltä alueilta, ja torni tarjoaa hienot panoraamanäkymät Vilnaan. Kukkulalle pääsee joko kävellen tai köysiradalla, ja sieltä on hieno näköala kaupunkiin.

* Vilnan kansanmurhan uhrien museo eli KGB:n vankilamuseo sijaitsee aivan Vilnan ydinkeskustassa entisen KGB:n päämajan rakennuksessa ja muutettiin museoksi vuonna 1992. Museo kertoo Neuvostoliiton miehityksen synkistä ajoista, ja rakennuksessa voi tutustua erilaisten, mm. salakuuntelusta ja vastarintatoiminnasta kertovien näyttelyiden lisäksi rakennuksen tyrmiin.

* Aamunkoiton portti tunnetaan pyhiinvaelluskohteena. Useita vuosisatoja sitten, 1500-luvulla, portti oli yksi kymmenestä Vilnaa ympäröivien suojamuurien porteista. Ammusten reiät portin ulkopuolella ovat näkyvä muisto näistä ajoista.

* Yliopisto on kautta aikain tullut tunnetuksi edistyksellisistä tieteellisistä saavutuksistaan ja älykkäistä opiskelijoistaan ja kuka tahansa yliopistolla vieraileva voi tuntea paikan mahtipontisen historian. Vilnan yliopiston arkitehuurinen kokonaisuus, johon kuuluvat pyhän Johanneksen kirkko kellotorneineen, kuuluu UNESCOn maailman perintö listalle, kuten muukin Vilnan vanha kaupunki.

* St. Anne’s Church Katolinen goottilaiskirkko 1500-luvulta

* Vilnan tuomiokirkko
on Liettuan katolisen kirkon katedraali, ja sijaitsee Vilnan vanhassakaupungissa. Rakennuksen nykyinen uusklassinen arkkitehtuurityyli on peräisin 1700-luvun lopulta, ja se on liettualaisen arkkitehdin Laurynas Stuoka-Gucevičiusin käsialaa. Kirkossa on sen historian aikana muun muassa vietetty Liettuan suuriruhtinaiden kruunajaisia.

*Trakain linna
on satumainen linna ja historiamuseo, joka sijaitsee Liettuan vanhassa pääkaupungissa Trakaissa, 27 kilometriä Vilnasta länteen. Trakain linna on 1300-luvulla rakennettu linna, joka sijaitsee Galve-järven saarella. Linna edustaa pääosin goottilaista arkkitehtuuria ja on Liettuan suosituimpia turistikohteita etenkin kesäaikaan.