Tartto tekemistä ja käyntikohteita

Tarton yliopisto ja sen taidemuseo

Tarton yliopisto, perustettu vuonna 1632, on yksi Euroopan vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. Retken aikana vieraillaan yliopistolla ja sen taidemuseossa. Taidemuseo sijaitsee yliopiston historiallisessa päärakennuksessa, ja vierailu alkaa kauniista aulasta. Museon kiehtova sisustus on Pompeiji-tyylistä. Antiikkihenkisen perusnäyttelyn muodostavat veistokset – kreikkalaisen, klassisen ja hellenistisen taiteen parhaiden töisen alkuperäiskoossa olevat kipsijäljennökset. Nähtävillä on myös paljon vanhoja alkuperäisesineitä: kolikoita, maljakkoja, savilamppuja ja nuolenpääkirjoitustauluja. Erityisen mystinen paikka on museon osana toimiva muumiokammio, jossa on aito egyptiläinen muumio. Museovierailuun kuuluvat myös käynti yliopiston päärakennuksessa ja karsserissa-paikassa johon sääntöjä rikkoneet opiskelijat laitettiin vielä 1800 luvun loppuun asti. Voit myös vierailla yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, joka on yksi Viron vanhimmista ja kauneimmista puutarhoista.

Peipsin seutu ja vanhauskoiset  

Retkellä tutustutaan Viron omaperäisimpään alueeseen, vanhauskoisten kyliin Peipsijärven rannalla. Heidän tapoihin tutustutaan Varnjan samovaritalolla – siellä nautitaan paikallista teetä, maistellaan sipulipiirakkaa ja makeisia. Poiketaan myös Kolkjan vanhauskoisten vierailukeskuksessa, jossa  on esillä vanhoja ikoneja. Vanhauskoiset ovat olleet vuosisatoja tunnettuja ikonimaalareita. Matkalla  pysähdys Hirveojan viinitilalla, jossa saa maistella viinejä, ja ostaa niitä myös mukaan.

Toomemägi (Toome Hill)

Toomemägi on historiallinen mäki Tarton sydämessä, joka tarjoaa kauniit näkymät kaupunkiin. Alueella sijaitsee useita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Vanhan anatomian teatteri, Neitsyt Marian katedraalin rauniot ja Engelsin silta.

Tarton Raatihuoneentori

Tarton raatihuoneentori on kaupungin keskuspaikka, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja markkinoita ympäri vuoden. Torin laidalla sijaitseva Tarton raatihuone on upea esimerkki 1700-luvun arkkitehtuurista.

AHHAA-tiedekeskus

AHHAA on Baltian suurin tiedekeskus, joka tarjoaa interaktiivisia näyttelyitä ja hauskoja oppimiskokemuksia kaikenikäisille. Keskuksessa on myös planetaariopresentaatioita ja erilaisia työpajoja.

Tarton Taidemuseo

Tarton taidemuseo, joka sijaitsee mielenkiintoisessa vinoon rakennetussa talossa, esittelee laajan kokoelman virolaista taidetta. Museo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä ja monipuolista ohjelmaa taiteen ystäville.

Emajoen Rantakatu

Emajoen rantakatu on kaunis kävelykatu, joka kulkee pitkin Emajoen vartta. Alueella on useita kahviloita, ravintoloita ja puistoja, jotka tekevät siitä täydellisen paikan rentoutua ja nauttia joen rauhallisesta ilmapiiristä.

Tarton Observatorio

Tarton observatorio sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella, mutta se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Observatorio tarjoaa mahdollisuuden tutustua tähtitieteeseen ja ihailla upeita näkymiä ympäröivään luontoon.

Tarton KGB-sellimuseo

KGB-sellimuseo kertoo Neuvostoliiton ajan historiasta ja poliittisesta vainosta Virossa. Museo sijaitsee entisessä KGB
pidätyssellissä ja tarjoaa mielenkiintoisen ja koskettavan katsauksen menneisyyteen.

Supilinna

Supilinna, eli ”Keittokylä”, on yksi Tarton vanhimmista ja viehättävimmistä kaupunginosista. Alueella on paljon perinteisiä puutaloja, kapeita kujia ja viehättäviä puutarhoja. Supilinnassa järjestetään myös vuosittainen Supilinnan Päivä -festivaali.

Tarton Leikkipuistot ja Aktiviteettipuistot

Tartto tarjoaa monia puistoja ja aktiviteettipuistoja, joissa on mahdollisuus rentoutua ja nauttia ulkoilmasta. Tässä muutamia suosittuja kohteita:

Karlova: Viihtyisä ja vehreä kaupunginosa, jossa on useita puistoja ja leikkialueita.

Tähtvere: Urheilupuisto ja ulkoilualue, joka tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja koko perheelle.

Aura Keskus: Vesipuisto ja kylpylä, joka tarjoaa rentoutumista ja hauskoja hetkiä kaikenikäisille.