Turkki Istanbul tekemistä ja käyntikohteita

* Hagia Sofian bysanttilaiskirkko, eli Pyhän viisauden kirkko, rakennettiin aluksi kristilliseksi kirkoksi vuonna 537, mutta se muutettiin moskeijaksi, kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin vuonna 1453. Vuodesta 1934 alkaen rakennus on toiminut museona.

* Topkapın palatsi toimi vuosina 1465–1853 Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Palatsissa sijaitsevan aarrekammion jalokivet suorastaan häikäisevät loistollaan. Palatsissa on nähtävänä edelleen jalokivin koristellut valtaistuimet ja tikarit. Palatsi oli neljänsadan vuoden ajan sulttaanin ja hänen hovinsa asuinpaikkana. Siellä elivät aikoinaan sulttaani vaimoineen ja jalkavaimoineen ja sen käytävillä punottiin tietenkin salaliittoja.

* Sulttaani Ahmedin moskeija on Turkin kansallismoskeija ja yksi niistä moskeijoista, joista käytetään nimitystä Sininen moskeija, sillä niiden sisusta on verhoiltu sinisillä laatoilla.

* Sininen Moskeija eli Sulttaani Ahmedin moskeija on yksi Istanbulin merkittävimpiä nähtävyyksiä ja Turkin kansallismoskeija. Se rakennettiin 1600-luvun alussa jumalan lepyttämiseksi huonon sotaonnen jälkeen. Moskeijassa on poikkeuksellisesti kuusi minareettia ja sinne mahtuu 10 000 rukoilijaa, ja se onkin eräs Euroopan suurimmista moskeijoista.

* Ortodoksinen kirkko Hagia Yorgi Fener on Istanbulin merkittävin ortodoksinen katedraali ja sen patriarkaatin alaisuudessa on virallisesti myös Suomen ortodoksikirkko. Kirkko, joka on historiansa aikana useaan kertaan tuhoutunut ja uudelleen rakennettu, on kooltaan pieni, mutta sisäpuolelta upeasti koristeltu. Kirkosta löytyy myös antiikkisia taideaarteita, pyhäinjäännöksiä ja kolmen pyhimyksen haudat.

* Yerebatan Sarayı, eli uponnut palatsi, on maanalainen vesisäiliö, joka sijaitsee Hagia Sofian vieressä. Vesisäiliön kattoa kannattelee 336 pylvästä ja sinne mahtuu 100 miljoonaa litraa vettä.

* Bosporinsalmen risteilyllä, joka alkaa Marmaranmeren suulta ja päättyy melkein Mustanmeren suulle, saa nauttia ihastuttavista maisemista. Risteilyllä voit itse kokea Istanbulin vastakohtaisuuden ja monipuolisuuden. Menneisyys kohtaa nykyisyyden ja loistokkuus vaatimattomuuden. Mahtipontiset marmoripalatsit, vanhat linnoitukset, pitsihuvilat ja modernit pilvenpiirtäjät muodostavat Istanbulin henkeäsalpaavaan kauneuden.

* İstiklal Caddesi on yksi Istanbulin kuuluisimmista kaduista. Se sijaitsee historiallisessa Beyoğlun kaupunginosassa ja on noin parin kilometrin pituinen.

* Istanbulissa kävijän on tietenkin vierailtava basaareissa ostoksilla. Suurella basaarilla on laaja ostostarjonta ja ostoksilla kävijä pääsee näyttämään kykynsä tinkimisessä. Istanbulissa on paljon nahkavaatteiden myymälöitä sekä tehtaanmyymälä. Basaareilta saat myös turkkilaisia herkkuja, mm. pähkinöitä, marmeladeja, lokum-makeisia, kahvia ja teetä.