Ukraina Kiova tekemistä ja käyntikohteita

Useat ruokakaupat ovat avoinna myöhään iltaan tai 24 t/vrk.Ruoka- ja virvokekioskeja on runsaasti keskustassa, joten mm. vesipulloja voi ostaa helposti. HUOM: vain pullovettä juotavaksi!

* Itsenäisyyden aukion alla samoin kuin Khreshtshatyk-kadun toisessa päässä on valtavat maanalaiset ostos- ja ravintola-alueet. Tavaratalot ja suuret kaupat ovat avoinna arkisin klo 8-19, lauantaisin klo 8-13 ja jotkut myymälät ovat avoinna sunnuntaisinkin.

Suosituimpia tuliaisia ovat perinteiset käsityöt, erilaiset puutyöt, ukrainalainen suklaa on hyvää ja monenlaiset ukrainalaiset juomat maistuvat. Erikoisuus on hunajalla ja paprikalla maustettu tulinen vodka.

Nähtävyydet:
* Kiovan luolaluostari
(Kyiv Pechersk Lavra)
jyrkällä puistomaisella Dneprin rantatöyräällä on ehkä Kiovan tunnetuin nähtävyys. Se on listattuna Unescon maailmanperintökohteeksi. Luostari on perustettu jo vuonna 1051. Se on laaja kokonaisuus monine kirkkoineen ja rinteessä sijaitsevine luolastoineen, jossa on esillä pyhien munkkien muumioita ja jonne hartaat ortodoksit tekevät pyhiinvaellusmatkoja. Osa alueesta on museona, mutta suurta osaa hallitsee nykyisinkin suuri toimiva luostari. Luostarin alueella toimii hengellinen akatemia sekä Metropoliitan tilat. Alueella on useita erillisiä museoita, mm. Skyyttien kulta-aarteet ja miniatyyrimuseo.

* Pyhän Sofian tuomiokirkko,
kuin Istanbulin Hagia Sofia pienoiskoossa, toimi mahtavan Kiovan ruhtinaskunnan keskuksena. Kirkon rakennutti 1000-luvun alussa ruhtinas Jaroslav Viisas, ja nykyisin se on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Aukion toisessa päässä sijaitsee sininen, kultakupolinen Mikaelin luostari kirkkoineen, joka rakennettiin uudelleen vanhan mallin mukaisesti.

* Andrein kukkulalla
sijaitsi alkuperäinen Kiovan kaupunki. Alue kirkkoineen, vanhoine rakennuksiin ja upeine näköaloineen on Kiovan pakollisia nähtävyyksiä. Kukkulaa hallitsee silmiä hivelevän kaunis Pyhän Andrein barokkikirkko, jonka juurelta alkaa alakaupunkiin, Podiliin, johtava Andrein rinne. Jyrkkä, mukulakivin päällystetty kuja on taiteilijoiden, käsityöläisten ja matkamuistokauppiaiden vilkas ja värikäs myyntitori.  Kukkulan laella sijaitsee myös Kansallismuseo ja muinaisen, paikalla olleen kirkon perustuksien kaivaukset. Alakaupungilta, Podilista, pääsee Poshtovaja-metroaseman vierestä takaisin ylös jyrkkää rinnettä nousevalla funicularilla, joka tuo Mikaelin luostarin taakse.

* Pirohovon etnografinen museo
on koko Ukrainan laajin ja samalla kiinnostavin ulkoilmamuseo hiukan Kiovan ulkopuolella. Kauniin, kumpuilevan maiseman ohella museo tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa ukrainalaisten elämästä, kansanperinteestä ja rakennustaiteesta kiinnostuneille. Uusia teemapuistoja ovat Ukrainan historiasta kertova Park Kyivan Rus ja kasakkaperinnettä esittelevä Mamais Cossack.
Kokopäiväretki n. 150 kilometrin päässä sijaitsevaan Chernobyliin on mahdollinen, kun sen varaa hyvissä ajoin.

* Kiovan ooppera
on erittäin korkeatasoinen. Baletti- ja oopperanäytäntöjä sekä konsertteja on melkein joka ilta syyskuun alusta kesäkuun alkupäiviin. Tiistai on yleensä baletti-ilta, maanantaisin suljettu. Kiovassa on kymmeniä teattereita, joissa monissa esitetään kokeellisia uusia näytelmiä (ukrainan tai venäjän kielellä).

Kiovassa on myös erittäin hyviä museoita, joista saa lisätietoja hotelleissa jaettavista Kiova-oppaista.

* Ravintoloita
on runsaasti, sekä perinteisiä ukrainalaisia (O’Panas, Tsarskoe selo, Pervak), muiden kansallisuuksien (esim. georgialainen Mimino), sushiravintoloita ja kansainvälisiä ruokia tarjoilevia. Esim. sivulta Chicken Kiev http://chicken.kiev.ua/eng/ saa tietoa joistakin ravintoloista ja voi varata pöydän etukäteen. Puzata Hata –ketjussa on useita edullisia itsepalveluravintoloita.