Korona matkustusohjeita ja suosituksia

PR2You Oy:n PCR Koronatesti ennen matkaa. Kymenmatkojen asiakkaana sinulla on mahdollisuus pcr-testiin 99€/hlö tai antigeenitestiin 65 €/hlö.

Korona matkustusohjeita ja suosituksia

PR2You Oy:n PCR Koronatesti

Koronatesti ennen matkaa

Mikäli tarvitset kohdemaahan pcr-testituloksen, Kymenmatkojen asiakkaana sinulla on mahdollisuus pcr-testiin 99€/hlö tai antigeenitestiin 65 € /hlö yhteistyökumppanimme kautta. Lisätiedot ja alennukseen tarvittavan koodin lähetämme noin 10 pv ennen matkaa. Palveluun sisältyy testin lisäksi englanninkielinen todistus ja kaikki mahdolliset kulut. Koodi mainitaan ajanvarauksen yhteydessä. Lääkärin lähetettä ei tarvita. Testien näytteenottopalvelu toimii tällä hetkellä Helsingin lisäksi Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Imatralla ja Ylistarossa. Antigeenitestit vain Helsingissä.

 ******************************

Valtioneuvosto on päättänyt tänään (27.1.2022), että Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen joulukuun lopulla palautettu sisärajavalvonta päättyy 31.1.2022.

Myös Schengen-alueen ulkopuolisia EU-maita koskevat maahantulon rajoitukset poistuvat kokonaan 1.2. alkaen sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi.

 

Maahantulon rajoituksia sen sijaan jatketaan ulkorajaliikenteen osalta ainakin 14.2. asti. Suomeen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista. Lisäksi vaaditaan todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä. Todistuksia ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

 

Huom. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista. Matkustajalla pitää olla rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia). Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet ohjataan koronatestiin maahantulopisteellä. Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Valtioneuvoston tiedote kokonaisuudessaan löytyy täältä.

 ******************************

 

Matkustaminen Suomesta Venäjälle on edelleen rajoitettua

Saat saapua Suomesta Venäjälle, kun jokin seuraavista maahan saapumisen edellytyksistä toteutuu kohdallasi:

  • Olet Suomen kansalainen
  • Olet Venäjän kansalainen

Suomen kansalaisten (kaikenikäisten) on

  • Esitettävä todistus negatiivisesta PCR-testin tuloksesta.
  • Testi tulee olla tehty aikaisintaan kaksi kalenteripäivää ennen saapumista Venäjälle (48 h PCR). PCR-testitodistuksen voimassaoloaika lasketaan näytteenottopäivästä.
  • Kaikkien matkustajien tulee täyttää terveystietolomake ja antaa se junahenkilökunnalle junamatkan aikana.

Suomen kansalaisten, jotka Venäjälle saapumista edeltäneiden 14 kalenteripäivän aikana oleskelivat Botswanan tasavallassa, Zimbabwen tasavallassa, Lesothon tasavallassa, Madagaskarin tasavallassa, Mosambikin tasavallassa, Namibian tasavallassa, Tansanian kuningaskunnassa, Eswatinin kuningaskunnassa, Etelä-Afrikan tasavallassa ja Hongkongin erityishallintoalueella pääsy Venäjälle on väliaikaisesti estetty (Venäjän hallituksen määräys nro 635, pv 10.12.2021).

https://um.fi/matkustustiedote/-/c/RU

 ******************************

Matkustussuosituksia päivitetään jälleen maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne.

https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o

 ******************************

Suomeen saavuttaessa (laivalla tai lentäen)

Rekisteröidy FINENTRY –palveluun jo ennen Suomeen saapumista. Finentry palvelun avulla saat maahantulon yhteydessä tarvittavaa ohjeistusta ja voit esimerkiksi varata aikoja testiin Suomessa. Palvelun käyttäminen, sen avulla tehty varaus koronavirustestiin ja itse testi on maksutonta.

 ******************************

THL ja ulkoministeriö muuttavat matkustussuositustaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt tänään matkustussuositustaan. Sen mukaan THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Suositus hankkia täysi koronarokotussuoja koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa.
15.09.2021


Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille – Myös Suomi avautuu kansainväliselle matkustukselle

SMAL Mediatiedote 18.6.2021

Yli 15 kuukauden hiljaiselo ulkomaille suuntautuvan matkustuksen osalta on vihdoin ohi. Ulkoministeriö on luopunut EU- ja Schengen-maita koskevasta suosituksesta välttää tarpeetonta matkustusta ja kehottaa matkustajia noudattamaan erityistä varovaisuutta matkakohteissa. Myös ulkomaalaisten matkustajien pääsy Suomeen avautuu.

Sekä suomalaiset työ- ja vapaa-ajanmatkustajat että kansainvälisen matkustuksen parissa toimivat yritykset ovat maaliskuusta 2020 lähtien olleet sidoksissa viranomaisten ’vältä tarpeetonta matkustusta’ -suositukseen, jonka myötä rajat ylittävää matkustusta ei ole maastamme juurikaan järjestetty. Suomen matkailualan liiton (SMAL) jäsenistöltään keräämien tietojen perusteella matkatoimistoalan yritysten liikevaihto on koronapandemian aikana pudonnut yli 90 prosenttia vuosien 2019 ja 2020 normaalikuukausiin verrattuna.

  • Kun koronatilanne on kohentunut niin Suomessa kuin muualla Euroopassa, suomalainen matkailuväki on käynyt entistäkin malttamattomammaksi matkustuksen käynnistymisen suhteen. Viranomaisilta nyt saatu vihreä valo on hartaasti odotettu vastaus alan toiveisiin. Vihdoin voivat suomalaiset matkustaa taas Euroopan-kohteisiin ihan luvan kanssa, iloitsee SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

SMALin jäsenyritystensä avulla loppukeväästä teettämän kuluttajakyselyn mukaan 51 prosenttia suomalaisista on suunnitellut ulkomaille suuntautuvaa lomamatkaa tämän kesän aikana. Edellytyksenä on ollut, että viranomaisten matkustussuositus muuttuisi matkustuksen osalta suotuisampaan suuntaan. Ulkoministeriön 17.6. lieventämä matkustussuosituksen taso tulee siis iloisena yllätyksenä monelle kesälomaansa suunnittelevalle suomalaiselle.

  • Suomalaiset ovat vastuullisia matkustajia monella tavalla, mikä nousee esiin myös kyselymme tuloksissa. Matkustuksen käynnistyessä pidetään edelleen tärkeänä, että erilaisia terveysturvallisuuskäytäntöjä noudatetaan. Maskit, käsidesit, turvavälit ja matkustajan oma vastuullinen toiminta nousevat vastauksissa esiin. Nämä ovat asioita, jotka jäänevät ihmisten toimintatavoiksi vielä pandemian jälkeenkin, Mäki-Fränti.

Matkailuala iloitsee myös Suomeen suuntautuvan matkustuksen sääntöjen selkeytymisestä. Todistuksella kahdesta rokotteesta tai viimeisen puolen vuoden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista pääsee maahan ilman karanteenivaatimusta. Ala odottaa, että Suomi noudattaa kuitenkin EU-tasolla sovittuja linjauksia, joiden mukaan myös negatiivisella koronatestituloksella maahan saapuvaa matkustajaa ei velvoitettaisi jäämään karanteenin omaisiin olosuhteisiin tai uuteen testaukseen maahantulon jälkeen. Kun EU:n digitaalinen koronatodistus otetaan meillä kokonaisuudessaan käyttöön, tulee myös ulkomaalaisten matkustajien päästä maahamme yhteisesti sovituilla kriteereillä.