Sansibar tekemistä ja käyntikohteita

Halusitpa tutustua Sansibarin luontoon, kulttuuriin tai historiaan, löydät täältä  sopivia retkiä. Voit varata esimerkiksi Sansibarin klassikon, eli Mausteretken, tai valita syväsukelluksen paikalliseen elämään kyläretken muodossa. Tai lähetä nauttimaan turkoosista merestä ja vedenalaisesta elämästä! Kaikissa retkissä on kiinnitetty huomiota niiden ympäristövaikutukseen. Retket tehdään yhteistyössä paikallisten palveluntarjoajien kanssa. Retkien hinnat riippuvat lähtöpaikasta ja ryhmän koosta. Voimme myös räätälöidä retkiä toiveidenne mukaan – mitä tahansa räätälin työstä kokkaamiseen, arkeologiaan, meribiologiaan, kielitunteihin… Retkien kieli on englanti ellei muuten sovita.

Tutustu mausteisiin, yrttieihin ja eksoottisiin hedelmiin! Mausteretki on myös Maustesaarina tunnetun Sansibarin suosituin aktiviteetti. Sansibar on saanut lempinimensä oltuaan yksi maailman suurimmista mausteiden tuottajista 1800-luvulla. Tärkein tuote on ollut erityisesti neilikka, jota viljellään laajasti vielä nykyäänkin.

* Kävelykierros maustefarmilla
* Haista ja maista erilaisia mausteita
* Opi miten mausteita viljellään ja käytetään
* Maista eksoottisia hedelmiä
* Maistuva paikallinen lounas

Mahdollisuus ostaa tuoreita mausteita ja maustetuotteita suoraan farmilta
Tämä on kävelyretki maustefarmilla, shamballa. Siellä voi tutustua mausteiden ja hedelmien viljelyyn sekä oppia mihin kaikkeen niitä voi käyttää. Mausteita ja hedelmiä voi maistaa ja haistaa. Farmilta löytyy ainakin neilikkaa, sitruunaruohoa, muskottipähkinää, kanelia, kardemummaa, vanilijaa, kookosta, papajaa, chiliä, pippuria, jackfruitia, kassavaa, appelsiineja… Maustekasvit eivät ole peräisin Sansibarilta, vaan ne tuotiin sinne portugalilaisten toimesta 1500-luvulla kolonioista Etelä-Amerikasta ja Intiasta. Retken jälkeen voi nauttia tuoreilla mausteilla häystetyn sansibarilaisen lounaan. Pyynnöstä voimme myös tutustuttaa teidät mausteöljyjä tuottavaan paikalliseen yritykseen. Farmilta on mahdollista ostaa mausteita, kahvia, teetä ja erilaisia maustetuotteita.

 

Kävelykierros Stone Townin historiaan ja nykyisyyteen Tämä tunnelmallinen ja mystinen kaupunki on Sansibarin kulttuurillinen sydän. Sen laaja rakentaminen alkoi 1800-luvulla ja päättyi 1900-luvun puolivälissä. Nykyään kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

* Koe Stone Town paikallisen kanssa
* Tutustu sokkeloiseen kaupunkiin helposti
* Opi historiasta ja arkkitehtuurista
* Käy paikallisella torilla
* Orjakauppa-museokäynti

Käynti vanhassa sulttaanin palatsissaStone Town on eloisa kaupunki, jota leimaa arabialaisen, afrikkalaisen, intialaisen ja eurooppalaisen kulttuurin sekoittuminen. Kadut ovat niin kapeita, etteivät autot mahdu kulkemaan suurimmassa osassa kaupunkia. Katujen varresta löytyy niin moskeijoita, kirkkoja kuin hindulaisia temppeleitäkin. Opas vie sinut kävelyretkelle läpi historiallisen kaupungin. Matkan varrella pysähdytään vanhalla orjakauppa-alueella jolla on nykyään kirkko, torilla, vanhassa sulttaanin palatsissa eli People’sPalace -museossa ja Vanhassa Linnoituksessa. Samalla opit kaupungin arkkitehtuurista ja kulttuurista. Vaikka retki vie vain kolmisen tuntia, suosittelemme jäämään kaupunkiin vielä retken jälkeen. Stone Townissa on paljon ravintoloita, kauppoja ja nähtävyyksiä.

 

Miten ihmiset elävät meren äärellä Sansibarilla? Tämä retki vie sinut Matemwen kylään, joka on yksi vähiten massaturismin koskettamista kylistä Sansibarilla. Retkellä käydään koulussa, kodeissa ja se sisältää lahjoitukset koululle ja kyläyhteisölle.

* Kävele merileväfarmille
* Tutustu käsityöperinteeseen
* Opi kylän elämäntavasta ja elinkeinoista
* Vieraile koulussa ja/tai terveyskeskuksessa
* Maistuva paikallinen lounas

Retki alkaa rannalta, joskin riippuen aina vuorovedestä, jolla pääset ensimmäiseksi vierailemaan merileväviljelmillä. Merilevää viljelevät naiset ovat merellä jopa päivittäin, ja tuotteet viedään Euroopan ja Aasian markkinoille. Pääset koittamaan viljelytekniikkaa myös itse. Rannan jälkeen siirrytään kylän puolelle. Pääset tutustumaan perinteisten käsitöiden tekemiseen, ja kokeilemaan myös itse jos haluat. Käsitöitä on myös mahdollista ostaa. Näet myös kylän tärkeitä rakennuksia kuten moskeijan. Retkellä vieraillaan myös koulussa ja terveyskeskuksessa, riippuen aina aukiolosta. Matemwen koulussa on jopa 900 oppilasta, sekä omasta että naapurikylästä. Retkeen kuuluvat lahjoitukset koululle ja terveyskeskukselle. Lisälahjoituksia saa halutessaan tehdä. Pääset myös vierailemaan paikalliseen kotiin, jossa nautitaan maistuva, perinteinen swahili-lounas.

 

Vieraile koulussa, tapaa paikallisia ja kävele merileväviljelmillä! Tämä on puolen päivän retki Jambianin kylässä. Pääset kokemaan sansibarilaisen maalaiselämän kylässä, jonka ranta on hotellien täyttämä. Retki on suunniteltu yhteistyössä paikallisen oppaan kanssa, ja se sisältää lahjoituksen koululle sekä paikallisyhteisölle.

* Tapaa paikallisia, koe kylän elämä
* Vieraile merileväfarmilla
* Tutustu sansibarilaiseen käsityöläisperinteeseen
* Vieraile koulussa ja/tai terveyskeskuksessa
* Nauti hyvä paikallinen lounas

Pääset vierailemaan paikallisten käsityöläisten luona, merileväviljelmillä, koulussa, terveyskeskuksessa ja perinteisen parantajan luona. Samalla saat kuvan kylien arkielämästä. Retkellä pysähdytään perinteiselle swhaili-lounaalle, jossa tutustut sansibarilaisiin herkkuihin. Retkeen voi Jambianissa yhdistää käynnin saippuatehtaalla, jossa merilevää käytetään saippuan raaka-aineena.

Vanha vankila, jättikilpikonnia ja snorklausta Tämä on puolen päivän retki Prison Islandille, vankilasaarelle. Se alkaa veneellä Stone Townin rannasta, josta matkaa saarelle on vajaa puoli tuntia.

* Näe jättikilpikonnat
* Snorklaa läheisillä värikkäillä koralliriutoilla
* Nauti kauniista Intian valtamerestä

Vankila – joka on nykyään osa hotellia – rakennettin vuonna 1893. Sen piti olla sijoituspaikka väkivaltaisille rikollisille. Rakennuksen käyttötarkoitus kuitenkin muuttui suuremman tarpeen takia karanteeniasemaksi. Saarella sijaitsee myös jättiläiskilpikonnien sijoituspaikka. Nämä maakilpikonnat tuotiin Seychelleiltä brittien toimesta 150 vuotta sitten, joista muutamat alkuperäisistä yksilöistä ovat edelleen elossa. Eläimet kasvavat jopa 200-kiloisiksi. Niiden lomassa on mahdollista kävellä ja niitä saa rapsutella. Saareen tutustumisen jälkeen pääsee nauttimaan merenalaisesta elämästä, sillä saari on värikkäiden koralliriuttojen ympäröimä. On myös mahdollisuus rentoutua rannalla ennen Stone Towniin suuntaamista.

Red Colobus -marakatit ja mahtava mangrovemetsä
Jozani-metsässä on erilaisia elinalueita kuten suota, ikivihreitä tiheikköjä ja mangrove-metsää. Siellä asustaa myös laaja kirjo eläimiä: sykes-apinoita, red colobus -marakatteja, villisikoja, aderinsukeltaja-antilooppeja, suni-antilooppeja, norsupäästäisiä, kameleontteja ja paljon erilaisia lintulajeja. Parhaiten metsä tunnetaan Red Colobus -marakateista. 10 vuotta sitten marakatit olivat sukupuuton uhan alla, mutta suojeluprojektin ansiosta tämä uhka on nyt poistunut. Jozani-metsässä asuu noin 6000 Red Colobus -marakattia. Marakattien tapaamisen jälkeen retki jatkuu Pete-Jozanin mangrove-polulle. Mangrove-metsä on äärimmäisen tärkeä Sansibarin ekosysteemille, sillä se tarjoaa asuinsijan useille liskoille, käärmeille ja linnuille. Samalla metsä myös estää eroosiota. Jozani-metsä sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Stone Townista kaakkoon. Vuonna 1995 aloitettiin Jozani Chawka Bay Conservation Project, jonka tarkoituksena oli pelastaa suurin vielä jäljellä oleva alue alkuperäistä sademetsää, joka ennen peitti koko Sansibarin saarta. Paikalliset yhteisöt ovat osa projektia, joten osa sisäänpääsymaksusta menee paikalliseen kehitystyöhön ja kompensaatioksi viljelijöille, joiden pellot usein kärsivät apinoiden ruokailuista.