Venäjä Karjalan kannas Konevitsa luostari

Konevitsan luostarisaari

Retki Laatokan lounaisosassa sijaitsevalle Konevitsan saarelle, joka on tullut kuuluisaksi sen vanhasta Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian syntymän luostarista.

Konevitsan luostarisaarelle matkataan laivalla Sortanlahdelta, johon siirrymme bussilla Käkisalmesta noin 40 km matkan.  Konevitsan kierros kestää n 3 h ja kuljemme kävellen n 4 km matkan.

Retkiohjelmaamme kuuluu käynti luostarin pääkirkossa, jossa lepää Ihmeidentekijä Arseni Konevitsalaisen maalliset jäännökset, pyhimyksen, joka perusti tämän syrjäisen luostarin 1400-luvulla, tutustumme myös munkkikammioihin sekä luostarin hotelli- ja talousrakennuksiin.

Reittimme jatkuu pitkin hiljaista, hiekkaista metsätietä pitkin Pyhävuorelle, jolla sijaitsee Kazanin Jumalanäidin ikonille pyhitetty skiitta sekä tarunomaiselle Hepokivelle, hevosen pääkalloa muistuttavalle kivenjärkäleelle. Nykyisin Hepokiven päällä sijaitsee pieni tsasouna, joka oli venäläisten pyhiinvaeltajien suosiossa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Nautimme lounaan luostarin Trapezassa.  Ryhmälle on myös mahdollista varata kirkkolaulukonsertti. Palaamme laivalla takaisin Sortanlahteen, josta siirrymme taas bussilla Käkisalmeen.

Luostarivierailulla naisilla on oltava huivi päässä, käsivarret peitettynä ja polvet peittävä hame, miehillä pitkät housut ja käsivarret peittävä paita, mutta ei urheiluvaatteita.

Toisin kuin mahtavan jylhä Valamo, Konevitsa tenhoaa hiljaisella ja vaatimattomalla kauneudellaan, jättäen sydämeen syvän rauhan tunteen.